Αθλητισμός|14.05.2019 11:38

ΑΕΚ: Τα µοιραία λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση

Σταύρος Καζαντζόγλου

Το ποδόσφαιρο δεν είναι άθληµα που αποδίδει δικαιοσύνη. ∆ηλαδή το τερέν δεν βγάζει πάντα νικητή τον καλύτερο, εκείνον δηλαδή που παίζει το άριστο ποδόσφαιρο. Εχει πάντα δικαίωµα στο όνειρο ο καθένας που µοχθεί και επιθυµεί τη δική του υπέρβαση. Η ΑΕΚ το έκανε την περσινή σεζόν και ανταµείφθηκε, φτάνοντας στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήµατος έπειτα από 24 χρόνια.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του άγραφους κανόνες, που δεν µπορείς να αγνοήσεις. Απαιτεί σεβασµό, προσήλωση στο πλάνο, αδιάκοπη προσπάθεια. Οπως αποδείχθηκε, η ΑΕΚ ήταν ανέτοιµη να διαχειριστεί τη χαρά του τίτλου, πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που συνοδεύτηκε από την είσοδο στους οµίλους του Champions League. Πίστεψε πως ανακάλυψε κάποια µαγική συνταγή επιτυχίας, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν τέτοιες συνταγές.

Η ΑΕΚ είχε δουλέψει µεθοδικά τα χρόνια που προηγήθηκαν. Σταδιακά, κατάφερε να δηµιουργήσει κορµό παικτών, η πλειονότητα των οποίων διέβη την πόρτα της Εθνικής οµάδας, ακόµα και πριν η «Ενωση» επιστρέψει στη µεγάλη κατηγορία. Κάθε χρόνο προσέθετε κάποιους παίκτες που έκαναν τη διαφορά: Γιόχανσον, Σιµόες, Λιβάγια, Αραούχο.

Αλαζονεία

Το περασµένο καλοκαίρι, «µεθυσµένη» από την επιτυχία, η ΑΕΚ λειτούργησε µε αλαζονεία, προκαλώντας την ποδοσφαιρική λογική. ∆εν µπόρεσε να αναπληρώσει τα κενά που δηµιουργήθηκαν στο ρόστερ, µε την αποχώρηση παικτών-κλειδιά: στη θέση του Βράνιες ήρθε ο Οικονόµου, που σίγουρα δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Βόσνιου. Ο Αλεφ δεν πλησιάζει καν στις δυνατότητες των Γιόχανσον και Κονέ. Ο Μπογέ «ανακαλύφθηκε» τον Μάρτιο πως «υποφέρει» στα άκρα, και ας ήρθε µε τη σύµφωνη γνώµη τεχνικού διευθυντή, προπονητή για να αντικαταστήσει τον Χριστοδουλόπουλο.

Η µοναδική πετυχηµένη επιλογή αφορούσε τον Πόνσε, στόχο που υπήρχε στα «κιτρινόµαυρα» ραντάρ από το καλοκαίρι του 2017. Συν τοις άλλοις, φάνηκε πως η ΑΕΚ εµφανίστηκε κορεσµένη από τις επιτυχίες που είχε. Θαρρείς και κάποιοι παίκτες της πάτησαν κορυφή ή άλλοι έκλεισαν τον κύκλο τους. Η δίψα για νίκη, η σύµπνοια και το θετικό κλίµα στα αποδυτήρια παραχώρησαν τη θέση τους σε βεντετισµούς και αλαζονική συµπεριφορά.

Η ΑΕΚ πλήρωσε ένα προς ένα τα λάθη της. Μετέτρεψε το όνειρο της συµµετοχής στο Champions League σε εφιάλτη, καταρράκωσε τη χρηµατιστηριακή αξία παικτών της, δεν µπόρεσε να ακολουθήσει την ξέφρενη πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθληµα, δεν µπόρεσε να περισώσει ούτε τα υπόλοιπα της σεζόν µέσω του Κυπέλλου. Μοιραία, η ΑΕΚ δείχνει πως έφτασε στο σηµείο µηδέν. Αυτό που αποτελεί κοινό αίτηµα των φίλων της -όπως καταγράφεται τουλάχιστον µέσω των social media και των «κιτρινόµαυρων» σελίδων- είναι η επανεκκίνηση. Ο ∆ηµήτρης Μελισσανίδης καλείται να χαράξει τη στρατηγική πάνω στην οποία θα κινηθεί ο σύλλογος τα επόµενα χρόνια.

Απόλυτη σιωπή

Μέχρι και χθες, ο ∆ηµήτρης Μελισσανίδης δεν είχε δώσει στίγµα των προθέσεών του. Ελάχιστοι είχαν συνοµιλήσει µαζί του και ουδείς µπορούσε να µεταφέρει ξεκάθαρα ποιες θα είναι οι επόµενες κινήσεις του. Υπήρχαν σενάρια για µεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα της ΑΕΚ και άλλα που δείχνουν πως θα προχωρήσει µε σύνεση σε κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά και θα αλλάξουν την εικόνα. Ετσι κι αλλιώς, για την ΑΕΚ είναι ιδιαίτερα κρίσιµη η σεζόν που ξεκινά.

Η τελευταία πριν από την είσοδο στην «Αγια-Σοφιά», που εκτιµάται πως θα δροµολογηθεί στις αρχές του 2021. Η ΑΕΚ πρέπει να φτιάξει µια οµάδα που θα συσπειρώσει τον κόσµο της. Αλλωστε, είχε αρνητικό πρόσηµο στην προσέλευση του κόσµου, καίτοι µπήκε στη σεζόν µε τις καλύτερες προϋποθέσεις. Φάνηκε, πάντως, ότι ο κόσµος της ΑΕΚ έχει υψηλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά και το θέαµα αλλά και την επίτευξη στόχων.

ΑΕΚ