Αθλητισμός|14.05.2019 16:11

Μπάσκετ: Το πρωτάθλημα της Καλύμνου και το τάμα στον Άγιο Σάββα

Θοδωρής Φελάνης

Ελληνικό μπάσκετ δεν είναι μόνο η Α1, δεν είναι το παρασκήνιο  και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις ομάδων που οδηγούν σε αδιέξοδα όπως συμβαίνει στην Basket League.  Η χαρά του παιχνιδιού παραμένει σε μικρότερες κατηγορίες εκεί όπου  παρέες γράφουν ιστορία και νεαρά παιδιά συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Η 16η Απριλίου ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το μπάσκετ της Καλύμνου. Η  Calymnos Basketball Academy,  μια ομάδα που ιδρύθηκε μόλις τρία χρόνια πριν πανηγύρισε την κατάκτηση του παιδικού πρωταθλήματος Δωδεκανήσου.

«Ήταν μια συγκινητική για εμάς στιγμή, για τα παιδιά τον προπονητή μας τον Χρήστο Καλαϊτζίδη, τους γονείς όπως κι όλο το νησί καθώς ήταν ο πρώτος τίτλος της ομάδας. Ο όμιλος ήταν πολύ σκληρός, οι αντίπαλοι μας πολύ δυνατοί. Αντιμετωπίσαμε ομάδες όπως ο Κολοσσός, η Κω, η Λέρος, η Πάτμος… Κερδίσαμε στο Βενετόκλειο της Ρόδου τον Κολοσσού κατακτήσαμε το πρωτάθλημα Δωδεκανήσου και τώρα προετοιμαζόμαστε για την τελική φάση στο Πανελλήνιο. Τα προκριματικά θα γίνουν 13-23 Ιουνίου στην Αθήνα με ομάδες από την Μυτιλήνη, την Χιος, , την Σάμο, την Κρήτη…» , λέει το μέλος του δ.σ. της ομάδας και εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της Ακαδημίας Χρήστος Τσένας.

Η ομάδα της Καλύμνου κατέκτησε το τρόπαιο ανήμερα του Αγίου Σάββα του νέου (1862-1948) που διετέλεσε εφη­μέριος της Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Καλύμνου, και υπήρξε πνευματικός πατέρας επί 22 έτη των Καλυμνίων. «Αναδείχθηκε θαυμαστά μέγας νηστευτής, εργάτης της νοεράς προσευχής και προστάτης των πτωχών και αδυνάτων. Διέπρεψε δε σε οσιότητα και αγιότητα βίου», όπως αναφέρουν βιογράφοι του.

«Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του τίτλου αντιπροσωπεία της ομάδας μας επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Σάββα που βρίσκεται ψηλά πάνω από το λιμάνι του νησιού και εκπληρώσαμε το τάμα μας παραδίδοντας στην ηγουμένη  το κύπελλο μας. Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε», λέει ο κ. Τσένας ο οποίος ενθουσιασμένος από την επιτυχία της ομάδας έγραψε αμέτρητους στίχους με ρίμες για την πορεία της Καλύμνου στο φάιναλ φορ Παίδων:

«Θεέ μου τι παιχνίδι είναι αυτό
πόσες χαμένες φάσεις;
την πρόκριση θα πάρουμε 
μέσα από παρατάσεις;».

Για τον Θεσσαλονικιό κόουτς Χρήστο Καλαϊτζίδη έγραψε:

«Για τον προπονητή της CBA
εγώ δεν κάνω λόγο
μιλάμε για γνώστη του αθλήματος
και όχι γυρολόγο

Χρήστο συνέχισε το έργο σου
ποτέ να μην αλλάξεις
εμείς είμαστε δίπλα σου 
με έργα και με πράξεις».

Σχετικά με το μπάσκετ στην Κάλυμνο(ένα νησί με πληθυσμό 16-17.000 κατοίκους) ο κ. Τσένας λέει: «Υπάρχει αγάπη για το μπάσκετ και πιστεύω πως οι επιτυχίες και η συστηματική δουλειά μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα παιδιά στο άθλημα». Το επόμενο διάστημα άνθρωποι που ασχολούνται με το μπάσκετ στο νησί λένε πως πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για βελτιωθούν οι υποδομές.

Αυτή την στιγμή στην Κάλυμνο υπάρχει ένα κλειστό γηπεδάκι 104 θέσεων το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των ομάδων το οποίο δεν έχει παρκέ αλλά πλαστικό. Η διοργάνωση τουρνουά και camp μπάσκετ τα τελευταία χρόνια πάντως έχει ενισχύσει σημαντικά το ενδιαφέρον της νεολαίας για το μπάσκετ.

Κάλυμνοςμπάσκετ