Αθλητισμός|15.05.2019 00:56

Παναθηναϊκός: Παίρνει την Τετάρτη την (ελληνική) αδειοδότηση

Κώστας Γουλής

Ασφαλώς και δεν είναι για να «πανηγυρίζει» κανείς… Έγινε απλά το… αυτονόητο. Μόνο που την τελευταία διετία στο «τριφύλλι», με τις «πολιτικές» και τις επιλογές του Αλαφούζου, ακόμη κι αυτό (το αυτονόητο δηλαδή) έγινε «είδηση»: Ο Παναθηναϊκός θα αδειοδοτηθεί κανονικά για τη σεζόν 2019-20 κι αυτό θα επικυρωθεί εντός της Τετάρτης (15/5).

Στις 11 π.μ. της Τρίτης, αντιπροσωπεία των «πράσινων» είχε ακρόαση στην Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, στην ΠΑΕ εκπροσώπησαν ο νομικός σύμβουλος του «τριφυλλιού» Άλκης Παπαντωνίου και η υπεύθυνη του λογιστηρίου, Ελλη Τζαχρήστου. Δηλαδή δύο απ’ τους ανθρώπους που τράβηξαν απίστευτο… κουπί για την αδειοδότηση τους τελευταίους μήνες, μαζί με τους Μαρία Κουλουρίδη, Γιώργο Μπόνο, Μαρία Χρόνη, Δημήτρη Πουλόπουλο κι όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΠΑΕ. Ένα τιμ που τράβηξε το δικό του «Γολγοθά» στα γραφεία της ΠΑΕ και κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φτάσει σε συμβιβασμούς με όλους τους πιστωτές που «εμπλέκονταν» στο θέμα της άδειας. Και με προσωπικό κόστος, αφού την ίδια ώρα στους εργαζόμενους της ΠΑΕ και της Ακαδημίας οφείλονται από τη διοίκηση Αλαφούζου μισθοί από 4 έως 5 μήνες!

Οι Παπαντωνίου και Τζαχρήστου παρουσίασαν αναλυτικά τον φάκελο της ομάδας κι έδωσαν απαντήσεις σε όλα όσα τους ζητήθηκαν διευκρινιστικά από τα μέλη της Επιτροπής. Κυρίως ως προς τους διακανονισμούς και τα μελλοντικά, χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Πορεία οικονομικής ανάκαμψης

Αυτό που τονίστηκε στους εκπροσώπους του «τριφυλλιού» ήταν η συνολική ικανοποίηση της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων, για την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της «πράσινης» ΠΑΕ, υπογραμμίζοντας πως έγινε το μέγιστο που θα μπορούσε να γίνει σε σχέση με την περσινή, «αποκαρδιωτική» εικόνα του φακέλου του Παναθηναϊκού. Φέτος, οι «πράσινοι» είχαν διευθετήσει, δηλαδή εξοφλήσει ή διακανονίσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς πρώην παίκτες, ποδοσφαιριστές κι ομάδες και μάλιστα αρκετές ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου.

Κι ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένο πως εντός της Τετάρτης (15/5) η Επιτροπή θα ανακοινώσει πως οι «πράσινοι» θα πάρουν κανονικά, τη «μικρή», δηλαδή την «ελληνική» άδειά τους. Και δεν θα έχουν πλέον τα περσινά… βάσανα (όταν αναποδογύρισε το… σύμπαν, για να αλλάξει σκανδαλωδώς εντός της Λίγκας η απόφαση υποβιβασμού για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες) με την εκκίνηση απ’ το -6 του βαθμολογικού πίνακα και με περιορισμούς στις μεταγραφές.

Τα παλιά χρέη και η εγγυητική

Το μοναδικό «κενό» στον «πράσινο» φάκελο, αφορούσε το άρθρο 52 και τα μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ, ήτοι το πλάνο βιωσιμότητας, στο οποίο αναμένεται να «κοπεί» ο Παναθηναϊκός. Με μοναδική «επίπτωση» (μετά την περσινή αλλαγή στον κανονισμό) ένα πρόστιμο 20.000€ (όπως είχε πληρώσει πέρσι ο Πανιώνιος).

Ο λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν θα «περάσει» το συγκεκριμένο κομμάτι, έχει να κάνει με τα παλιά χρέη που «κουβαλάει» ακόμη. Και μολονότι απ’ τα 49,2 εκατ. € της χρήσης 2017-18, έχουν πέσει πλέον (μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου) στα 20-21 εκατ. €, για να πάρει το «ΟΚ» της Επιτροπής ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να καταθέσει μία ισόποση εγγυητική επιστολή (δηλαδή ένα «δεσμευμένο» ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό) ή να κάνει (άμεσα) μία ΑΜΚ αντίστοιχου ύψους. Κάτι που δεν ήταν εφικτό να γίνει, διότι πολύ απλά αν υπήρχαν διαθέσιμα αυτά τα χρήματα θα είχαν ήδη «μπει».

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που «δυσχέραινε» την όλη διαδικασία για τον Παναθηναϊκό, ήταν πως η Επιτροπή του κ. Δημητρίου, για καθαρά τυπικούς λόγους (επειδή δεν έχουν ανανεωθεί και τυπικά οι συμβάσεις με την ΕΡΤ), δεν ελάμβανε υπόψην της στα μελλοντικά έσοδα τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Αν όμως έπαιζε Ευρώπη…

Εκεί που θα είχε πολύ σοβαρό «θέμα» ο Παναθηναϊκός, θα ήταν εάν συμμετείχε την επόμενη σεζόν σε ευρωπαϊκά Κύπελλα. Διότι απ’ τη στιγμή που δεν θα κάλυπτε έστω με εγγυητική επιστολή το χρηματοδοτικό «κενό», δεν «περνούσε» το πλάνο βιωσιμότητας και δεν θα εξασφάλιζε το «τριφύλλι» (με βάση τις ντιρεκτίβες του FFP της UEFA) τη «μεγάλη» (ή αλλιώς την «ευρωπαϊκή») άδεια, αυτομάτως θα «κοβόταν» απ’ τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως έγινε επί της ουσίας την άνοιξη του 2013…

Αυτό πάντως, που λεγόταν χθες μετά την εξέταση του «πράσινου» φακέλου (κι εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής την Τετάρτη) είναι πως εάν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διατηρήσει την ίδια πορεία οικονομικής εξυγίανσης, σβήνοντας ακόμη ένα μέρος του χρέους της, την επόμενη σεζόν θα είναι σε θέση να πάρει και τη «μεγάλη» άδεια.

Αδειοδοτήσεις ΕΠΟΕΠΟΠαναθηναϊκόςποδόσφαιροSuperLeague