Αθλητισμός|16.05.2019 09:48

Αγιαξ: Ενας τίτλος με αφιέρωση που συγκλονίζει (vids, pics)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ηταν, πιθανότατα, το μεγαλύτερο ταλέντο της τελευταίας, «χρυσής» φουρνιάς του Αγιαξ. Αυτής που ανέδειξε παίκτες με λαμπρό μέλλον, όπως ο Ματάις ντε Λιχτ, ο Φρένκι ντε Γιονγκ και ο Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ.

Ο τελευταίος ήταν κολλητός του Αμπντελχάκ Νουρί. Του χαρισματικού μεσοεπιθετικού ο οποίος, στις 8 Ιουλίου του 2017, κατέρρευσε σε φιλικό με την Βέρντερ Βρέμης, λόγω καρδιακής αρρυθμίας.

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου, ο νεαρός υπέστη σοβαρές και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, έμεινε για 13 μήνες σε τεχνητό κώμα και πλέον είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι.

Παρ’ ότι είναι μόλις 22 ετών, δεν πρόκειται να παίξει ξανά ποδόσφαιρο και κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσει κάποια στιγμή να κάνει μια φυσιολογική ζωή. Στον φίλο και άλλοτε συμπαίκτη τους, ο οποίος φορούσε την φανέλα με το «34», αφιέρωσαν οι παίκτες του Αγιαξ το 34ο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου και πρώτου από το 2014.

Η επετειακή φανέλα για το ματς τίτλου με τη Ντε Γκράαφστσαπ, είχε στο αριστερό μανίκι την εικόνα του «Απι», όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά, με το «34» στην πλάτη. «Ο Νουρί είχε ζητήσει την φανέλα με το «34» γιατί ήθελε να κατακτήσει το 34ο πρωτάθλημα. Μετά το καρδιακό του επεισόδιο, σκέφτηκα τα λόγια του και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα έφευγα από τον Αγιαξ, μέχρι να πάρουμε το πρωτάθλημα» εξήγησε συγκινημένος στην εφημερίδα «De Telegraaf» ο Φαν ντε Μπέεκ.

«Νιώθω περήφανος και στενοχωρημένος. Αυτό είναι αφιερωμένο στον «Απι». Κάθε μέρα τον σκέφτομαι, αλλά όχι μόνο εγώ. Ισως ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε η ακαδημία» πρόσθεσε ο 22χρονος μέσος, με τον Φρένκι ντε Γιονγκ να στέλνει το παρακάτω μήνυμα, πριν από το ματς: «34η αγωνιστική, το τελευταίο μου ματς με αυτή την εντυπωσιακή φανέλα. Ας το κάνουμε για τον φίλο μας».

Ο ίδιος ο σύλλογος, σε ένα από τα «τιτιβίσματά» του για το πρωτάθλημα, δεν ξέχασε τον Νουρί: «Αυτό είναι για εσένα».

ΟλλανδίαποδόσφαιροΑγιαξ