Αθλητισμός|22.11.2020 02:17

Μάχη για τον θρόνο της Euroleague

Θοδωρής Φελάνης

Στην πανέμορφη Βιτόρια, την πρωτεύουσα των Βάσκων, την πόλη με τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα , τα δεκάδες μεσαιωνικά κτήρια αλλά και με το πλούσιο μπασκετικό παρελθόν θα χτυπάει για το επόμενο τριήμερο η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η έδρα της Μπασκόνια, η «Fernando Buesa Arena» φιλοξενεί για πρώτη φορά το πολυαναμενόμενο Final-4 της Euroleague που αποτελεί την κορύφωση ενός δύσκολου «μαραθωνίου» που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο για τις ομάδες.

Ισχυρές παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου όπως η Ρεάλ (έχει κατακτήσει δέκα πρωταθλήματα Ευρώπης), η ΤΣΣΚΑ (με εφτά Ευρωλίγκες στην τροπαιοθήκη της), η Φενερμπαχτσέ (κάτοχος μιας Ευρωλίγκας μετέχει για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν σε τελική φάση) και η Εφές (που επιστρέφει σε Final 4 μετά το 2001) πλαισιώνουν ένα δυνατό… καρέ μονομάχων από το οποίο απουσιάζει το μεγάλο φαβορί.

Μόνιμος στα Final 4 o Ομπράντοβιτς

Η φετινή θα είναι η 18η παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία της Euroleague σε Final-4. O τεχνικός της Φενέρ έχει κατακτήσει εννέα Ευρωλίγκες. Ο Δημήτρης Ιτούδης συμμετέχει για πέμπτη διαδοχική χρονιά σε τελική φάση με την ΤΣΣΚΑ έχοντας κατακτήσει μία φορά το τρόπαιο (2016). Ο Βάσκος Πάμπλο Λάσο θα βρεθεί για έκτη φορά σε Final 4 με την Ρεάλ έχοντας στο ενεργητικό του τις πρωτιές του 2015 και του 2018. Ο Αταμάν δεν έχει κατακτήσει τίτλο Euroleague, αντίθετα έχει πανηγυρίσει ένα Κύπελλο Σαπόρτα, ένα Euro Challenge κι ένα EuroCup Champion. 

Το 8ο  Final 4 των Χάινς και Γιουλ

Ο Κώστας Σλούκας στα 29 του χρόνια μπορεί να θεωρείται από τους πιο έμπειρους παίκτες της διοργάνωσης καθώς συμμετέχει για έβδομη φορά σε Final-4. Έχει ήδη στο ενεργητικό του δυο κατακτήσεις τροπαίων. Ο Σέρχιο Γιουλ της Ρεάλ φέτος θα συμπληρώσει οχτώ παρουσίες σε τελική φάση διοργάνωσης με δυο Ευρωλίγκες. Από τους παίκτες που γνωρίζουν τα… κατατόπια του Final 4 είναι κι ο Κάιλ Χάινς που φέτος θα παίξει επίσης στο όγδοο Final-4  της καριέρας του. Πολύ έμπειροι αλλά με λιγότερες συμμετοχές σε τελικές φάσεις είναι οι Ντε Κολό, Ροντρίγκεζ, Φερνάντεθ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους (10 Euroleague, 4 Κύπελλα Saporta, 1 Κύπελλο Korac, 1 Uleb Cup). Φέτος θα προσπαθήσει να κάνει το back to back κάπου έχουν πετύχει μόνο οι: Μακάμπι Τελ Αβίβ (2003-04, 2004-05) και Ολυμπιακός (2011-12, 2012-13). Για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας η φετινή θα είναι η 16η συμμετοχή σε Final 4 σε 17 σεζόν!

«Είναι σημαντικό να είμαστε επιθετικοί στην άμυνα. Η Εφές ξέρει πώς να ανοίξει το παιχνίδι. Έχει  παίκτες που μπορούν να παίξουν σε υψηλό ρυθμό», δήλωσε  ο προπονητής της Φενέρ Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναφορικά με τον πρώτο ημιτελικό ( απόψε (17/5, 7 μ.μ./Novasports1) κόντρα στην Εφές. Η ομάδα του Ζοτς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τραυματισμών: «Δεν έχουμε Ντατόμε και Λοβέρν. Οι Κάλινιτς και Βέσελι έχουν αρχίσει και προπονούνται, θέλουν πολύ να βοηθήσουν την ομάδα. Όσοι υπάρχουν θα παλέψουν», είπε.

Αναφερόμενος στον τουρκικό «εμφύλιο» από την πλευρά του ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε: «Όταν έχεις δίπλα σου τέτοιους προπονητές νιώθεις σπουδαίος και καταλαβαίνεις τι είναι Final 4. Βλέπω τον Ομπράντοβιτς έξι χρόνια στην Τουρκία και είμαι συνηθισμένος. Είμαι χαρούμενος που αποτελώ μέρος της γιορτής. Εκπροσωπούμε την Τουρκία σε F4 και είμαι περήφανος για αυτό». Όσο για το αν είναι αισιόδοξος δήλωσε: «Θα το σηκώσουμε, τη  Δευτέρα θα το πανηγυρίσουμε στην Ίμπιζα και μετά θα επιστρέψουμε στην Τουρκία για να παίξουμε για το πρωτάθλημα».

Ο Δημήτρης Ιτούδης σχετικά με τον δεύτερο ημιτελικό (10 μ.μ./Novasports1), ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας της ΤΣΣΚΑ: «Μακάρι να υπήρχαν μυστικά για να τα έχουμε εγώ και οι παίκτες μου». Ο τεχνικός της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο με καταγωγή από την πόλη της Βιτόρια: «Είμαι χαρούμενος που επιστρέφω στην πόλη μου. Άρχισα να παίζω μπάσκετ πριν από 40 χρόνια στο σχολείο San Viator της Βιτόρια. Τώρα υπάρχει η ευκαιρία κατάκτησης ενός τροπαίου στην πόλη κι αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο για μένα.

Δεν είναι εύκολο να φτάνεις σε Final 4. Η ομάδα είναι έτοιμη ψυχολογικά και πνευματικά. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις με πέρσι θα ήταν παράλογο. Άλλαξε η ομάδα φέτος και σέβομαι αυτούς που έχω δίπλα μου. Παραμένουμε μια ομάδα με εμπειρία όμως από μόνη της η εμπειρία δεν σε βγάζει κάπου».

EuroleagueμπάσκετΡεαλ ΜαδρίτηςΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΦενέρμπαχτσεFinal 4Εφες Πίλσεν