Αθλητισμός|25.09.2019 20:38

Κινδυνεύει η Σέφιλντ μετά την αποκάλυψη ότι πήρε δάνειο από συγγενή του Μπιν Λάντεν

Κώστας Ασημακόπουλος

Σάλο έχει προκαλέσει στην Αγγλία η αποκάλυψη πως η διοίκηση της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έλαβε ένα σημαντικό ποσό με τη μορφή δανείου από ένα μέλος της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η αποκάλυψη έγινε μετά από στοιχεία που κατατέθηκαν γύρω από δικαστική μάχη για την κυριότητα του συλλόγου ο οποίος κινδυνεύει να μπει σε μεγάλες περιπέτειες.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν το δάνειο ήταν ύψους 3 εκατομμυρίων λιρών (3,4 εκατομμύρια ευρώ) και χρηματοδοτήθηκε ένα μέλος της οικογένειας Οσάμα Μπιν Λάντεν. Την αποκάλυψη έκανε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ Μπιν Μόσχα Μπιν Αμπντουλάχ Αλ Σαούτ στη δικαστική διαμάχη με τον Κέβιν ΜακΚάμπε για την ιδιοκτησία της ομάδας στο βόρειο Γιορκσάιρ.

«Γνώριζε ο πρόεδρος για τον Λάντεν»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αμπντουλάχ, η πλευρά του ΜακΚάμπε γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από την οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους, τον Σεπτέμβριο του 2001 και σκοτώθηκε από στρατιώτες των ΗΠΑ το 2011. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη λίγες μέρες μετά την άνοδο της Σέφιλντ στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας.

Το δάνειο έφερε προστριβές

Ο Κέβιν ΜακΚάμπε το 2013 πούλησε το 50 τοις εκατό του συλλόγου στον πρίγκιπα Αμπντουλάχ έναντι 10 εκατομμυρίων λιρών (11,5 εκατομμύρια Ευρώ), αλλά από το 2017 οι δύο βασικοί μέτοχοι ήρθαν σε ρήξη και όπως αποκαλύπτεται η βασική αιτία ήταν το δάνειο που πήρε ΜακΚάμπε από τον συγγενή του Μπιν Λάντεν.

Ο ΜακΚάμπε που είναι οπαδός του Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δηλώνει πρόθυμος να πουλήσει τις μετοχές του αλλά διαφωνεί με το ενδεχόμενο να αποκτήσει ο πρίγκηπας την κυριότητα του συλλόγου.

Σύμφωνα με στοιχεια που κατατέθηκαν στο δικαστήριο η πλευρά του πρίγκιπα Αμπντουλάχ υποστήριξε στο δικαστήριο πως το δάνειο των 3 εκατομμυρίων λιρών από έναν επενδυτή ονόματι Dr Rakan Al Harthy μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται Charwell Investments Limited. Το δάνειο προοριζόταν να είναι άτοκο και να επιστραφεί τον Απρίλιο του 2018.

Ο ΜακΚάμπε υποστηρίζει ότι το δάνειο δεν προοριζόταν ποτέ να επιστραφεί και ήταν δωρεά του πρίγκηπα που υπουργός νεολαίας και αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιστροφή του δανείου

Ο πρίγκιπας Αμπντουλάχ επιμένει ότι το δάνειο έπρεπε να επιστραφεί μέσω χορηγιών θέλοντας να αποδείξει πως τα οικονομικά του συλλόγου έχουν μία «μεγάλη τρύπα» όμως το θέμα που προκύπτει είναι το «πόθεν έσχες» της χορηγίας που σε δεύτερο χρόνο ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του συλλόγου.

Ο Andreas Gledhill QC, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρίγκιπα Αμπντουλάχ, δήλωσε στο δικαστήριο την Πέμπτη ότι ο ΜακΚάμπε «γνώριζε ότι τα χρήματα είχαν προέλθει από πηγή της οικογένειας του Μπιν Λάντεν».

Τα αποδεικτικά στοιχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο περιλάμβαναν ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Ξεπλένουμε χρήματα στους εξτρεμιστές»

Μεταξύ αυτών ήταν και η αλληλογραφία του ΜακΚάμπε και του διευθυντή του συλλόγου Τζέρεμι Τούτον ο οποίος φέρεται να του έγραψε: «Ελπίζω να μη μας κατηγορήσουν πως ξεπλένουμε χρήματα στους εξτρεμιστές». Ο ΜακΚάμπε υποστήριξε πως απέρριψε το μήνυμα γιατί κατάλαβε πως ήταν «υποβολιμαίο».

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001. Ο Μπιν Λάντεν προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια με δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Η οικογένεια του όμως τον αποκήρυξε μετά τα όσα έγιναν το 2001 αλλά και τον θάνατο του το 2011.

Premier LeagueποδόσφαιροΣέφιλντ ΓιουνάιτεντΟσάμα Μπιν Λάντεν