Αθλητισμός|11.11.2018 13:23

Μαραθώνιος: 40.000 κόσμος αποθέωσε τους νικητές στο Καλλιμάρμαρο (vid)

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο Κενυάτης Κιπκορίρ Μισόι με χρόνο 2:10:56 νίκησε τον 36ο αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας αγγίζοντας και το ρεκόρ της διαδρομής που κατέχει από το 2014 ο Φέλιξ Κάντι με 2:10:37. Ο Μισόι αποθεώθηκε από 40.000 θεατές που είχαν συρρεύσει από νωρίς στις εξέδρες του Παναθηναϊκού σταδίου και αποθέωσαν τους νικητές και όσους τερμάτισαν. Πίσω από τον Μισόι ήταν δύο αθλητές από την Αιθιοπία. Δεύτερος τερμάτισε ο Τιρουνέχ Τέσφα με 2:12.52 και τρίτος ο Γκερέμε Αζμερό σε 2:13.20.

Πρώτος Ελληνας τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος του Παναθηναϊκού με χρόνο 02.21.54 και στην τρίτη του παρουσία στο μαραθώνιο της Αθήνας σημείωσε ατομικό ρεκόρ (το προηγούμενο ήταν 02.21.55). Ο Χριστόφορος Μερούσης σταθερή αξία στο αγώνισμα, κατάφερε και φέτος να είναι πρωταγωνιστής και με  2.23.43 πήρε την 2η θέση. Ατομικό ρεκόρ πέτυχε και ο τρίτος της κατάταξης, Παναγιώτης Καραϊσκος, ο οποίος τερμάτισε σε 2.23.53 και πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ, αφού βελτίωσε το 2.25.37 του Βερολίνου.

Συγκινημένος ο Γκελαούζος στα καμμένα
Στην επιτυχία του αλλά και στη συγκίνηση του όταν πέρασε από τα «πονεμένα χιλιόμετρα» στο Μάτι δήλωσε ο Κώστας Γκελαούζος: «Ήταν γρήγορος αγώνας αλλά ήμουν σε καλή κατάσταση και άντεξα. Συγχαρητήρια στους συναθλητές μου. Μετά το 10ο χιλιόμετρο αποσπάστηκα. Με έπιασαν οι αντίπαλοί μου στο 20ο περίπου και ξέφυγα πάλι στο 27ο χιλιόμετρο. Είμαι ευχαριστημένος για τη νίκη και τη βελτίωση του ρεκόρ. Συγκινήθηκα όταν πέρασα από τα καμμένα στο Μάτι. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές όσως χάθηκαν και να δώσει κουράγιο στους ανθρώπους που έμειναν πίσω να ξαναφτιάξουμε ότι καταστράφηκε».

Πρώτη στο ντεμπούτο της η Πετρουλάκη
Εξαιρετικό ήταν το ντεμπούτο της Ελευθερίας Πετρουλάκη στον μαραθώνιο. Η αθλήτρια του ΑΟ Μυκόνου τερμάτισε σε 2.46.09, επίδοση που της έδωσε τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη. Η Πετρουλάκη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμπειρία στο αγώνισμα κατάφερε να κάνει καλή διαχείριση δυνάμεων και να φτάσει πρώτη στον τερματισμό. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Στεφανία Λεοντιάδου (ΑΟ Δρομέας Αμαρουσίου) με 2.48.54 και στην τρίτη η Φωτεινή Δαγκλή - Παγκότο (ΑΟ Κάλλιστος) με 2.50.09 και νέο ατομικό ρεκόρ. 

Τη νίκη στην γυναίκες κατέκτησε η Νιαβούρα Μουριούκι (Κένυα) με 2.36.46 και την δεύτερη η Τσερόνο Κόεχ (Κένυα) με 2.38.54.
Αφιερωμένη νίκη σε όσους χάθηκαν

Η πρώτη ελληνίδα στον 36ο μαραθώνιο της Αθήνας Ελευθερία Πετρουλάκη δήλωσε: «Την νίκη μου την αφιερώνω στους ανθρώπους που χάθηκαν στις φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι. Όταν φτάσαμε σε εκείνο το σημείο, ανατρίχιασα. Απίστευτες στιγμές. Αυτός ο Μαραθώνιος είναι η καλύτερη γιορτή της χώρας μας. Βγαίνουν πολλές από τις αρετές του λαού μας. Σημείωσα την επίδοση που ήθελα και εύχομαι και του χρόνου να είμαι καλά να συμμετάσχω και πάλι σε αυτό τον υπέροχο αγώνα». 


Ιστορίες από τον Μαραθώνιο

Αλέξανδρος Καϊάφας: Όταν τερματίζεις τον Μαραθώνιο νιώθεις πλούσιος

Νίκος Λαμπρούλης: «Τρέχω για να νικήσω τον διαβήτη»

Τσολιάς από την Ολλανδία στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Χρήστος Ζώτος - Τα µάτια της ψυχής τον οδηγούν

Βάσω Εγγονοπούλου: Η «Φρουφρού» που νικάει τον καρκίνο

Kάρεν Γουόρενφο: Τρέχω για να νικήσω την ασθένειά μου

μαραθώνιος36ος αυθεντικός Μαραθωνίος Αθηνώνκλασικός μαραθώνιος