Αθλητισμός|19.05.2019 15:09

Μικ Σουμάχερ: Με... οδηγό τον Μίκαελ πάταει γκάζι προς την επιτυχία

Αλέξανδρος Λοθάνο

Τον Δεκέμβριο θα βγει στις κινηµατογραφικές αίθουσες της Γερµανίας και της Ελβετίας ένα ντοκιµαντέρ µε τίτλο «Schumacher». Θα παρουσιάσει άγνωστες στιγµές της ζωής του θρυλικού Γερµανού οδηγού και σπάνιο, ακυκλοφόρητο µέχρι σήµερα υλικό. Σε αυτό δεν θα περιλαµβάνεται η στιγµή του σοβαρού ατυχήµατος ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Αλπεις, λίγες ώρες πριν από την Πρωτοχρονιά του 2014.

Παρότι το κράνος που φορούσε έφερε κάµερα που κατέγραφε τη δραµατική κατάβαση, αυτή αποτυπώθηκε απόλυτα και µε κάθε λεπτοµέρεια και στη µνήµη και την καρδιά του γιου του, Μικ, ο οποίος έκανε σκι µαζί του. Πέντε χρόνια µετά ο µικρότερος της οικογένειας τού Μίχαελ και της Κορίνα προσπαθεί να βαδίσει στα (πολύ βαριά) χνάρια του πατέρα του στη Formula 1: να κάνει πραγµατικότητα το όνειρο του Μίχαελ, έστω και αν η κατάσταση του τελευταίου δεν του επιτρέπει να καθοδηγεί τον 20χρονο Μικ, όπως ονειρευόταν από τη στιγµή που αποφάσισε να αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση.

«Ο Μίχαελ ανυποµονούσε να µπει το παιδί στη Formula 1 και να το καθοδηγήσει, όπως έκανα εγώ µε εκείνον» εξηγεί ο Βίλι Γουέµπερ, πρώην µάνατζερ του επτάκις παγκόσµιου πρωταθλητή, ο οποίος περιµένει να δει αν ο Μικ θα µπορέσει να κουβαλήσει το βαρύτατο φορτίο που φέρει το όνοµά του. Ο 20χρονος Μικ, πάντως, δεν δείχνει να ανησυχεί για τις αναπόφευκτες συγκρίσεις. «Το να µε συγκρίνουν µε τον πατέρα µου δεν µε ενοχλεί.

∆εν ήταν ποτέ πρόβληµα για µένα. Είναι τιµή να µε συγκρίνουν µε τον καλύτερο οδηγό στην ιστορία της Formula 1» λέει ο µικρός, πρωταθλητής στη Formula 3 την περσινή περίοδο, οδηγός στη Formula 2 πλέον και µέλος της ακαδηµίας οδηγών της Ferrari (τον ήθελε στις τάξεις της και η Mercedes, ήταν λογικό, όµως, να επιλέξει τη θρυλική ιταλική σκουντερία, αφού µε εκείνη ο µπαµπάς Μίχαελ κατέκτησε πέντε διαδοχικά παγκόσµια πρωταθλήτρια και έκανε ακόµα µεγαλύτερο τον µύθο του).

Τελειομανής σε σημείο εμμονής 

Ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 (περισσότερα παγκόσµια πρωταθλήµατα, περισσότερες νίκες σε Γκραν Πρι, περισσότερες πιο γρήγορες στροφές) πρόσεχε και την παραµικρή λεπτοµέρεια. Ηταν τελειοµανής σε σηµείο… εµµονής. Ο Μικ έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση µε το σπορ που έµαθε να αγαπάει µέσα και από τον πατέρα του, ενώ αποφεύγει να προπονείται στον προσοµοιωτή που υπάρχει στην ακαδηµία, όπως έκανε και ο Μίχαελ επειδή τον έπιανε… ναυτία (και όµως!). «Μπορώ να µάθω από πολλούς, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος στον οποίο θα πάω να µιλήσω και θα προσπαθήσω να γίνω όπως εκείνος. Ο άνθρωπος στον οποίο θέλω να µοιάσω είναι ο πατέρας µου» ξεκαθαρίζει ο Μικ. Ασχολήθηκε µε τα καρτ σε ηλικία εννέα ετών και µπήκε στη Formula 4 το 2015.

Οταν, δηλαδή, είχε ήδη συµβεί το ατύχηµα που φέρεται να έχει καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι τον πατέρα του, ο οποίος αδυνατεί να επικοινωνήσει µε τους ανθρώπους γύρω του. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η φηµολογία, αφού δεν έχει διαρρεύσει τίποτα για την ακριβή κατάσταση της υγείας του. «Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Οταν ο κόσµος ακούει το όνοµα Σουµάχερ, ίσως πιστεύει πως πρόκειται για κλασικούς υπερόπτες Γερµανούς. Καµία σχέση. Θαυµάζω την οικογένεια και δεν υπάρχει ίχνος υπεροψίας» επισηµαίνει ο Φριτς φαν Αµερσφορτ, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στον Μικ να κάνει ντεµπούτο στη Formula 4 και βλέπει τον πατέρα του στο πρόσωπό του.

«∆εν ξέρω αν µπορεί να φτάσει τις επιτυχίες του πατέρα του, αλλά, αν µε ρωτούσες το 2015 αν θα έφτανε στη Formula 1, θα σου έλεγα “όχι”. Τώρα µου δείχνει ότι είναι ικανός να τα καταφέρει» συµπληρώνει ο Φαν Αµερσφορτ, ο οποίος επισηµαίνει ως κοινό στοιχείο του Μικ µε τον Μίχαελ τη διάθεση για σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στον στόχο που έχει θέσει. «Είναι ένας πραγµατικός Σουµάχερ» λέει για ένα 20χρονο παιδί που µαθαίνει πολλά βλέποντας τις κούρσες του πατέρα του και παλαιότερες συνεντεύξεις του, αλλά πιθανόν να µην ακούσει ποτέ από το στόµα του τις πολύτιµες συµβουλές που θα τον βοηθούσαν δεδοµένα να πάρει σωστά την πιο δύσκολη στροφή στο επόµενο σιρκουί

Μικ ΣουμάχερΜίκαελ ΣουμάχερFormula 2