Αθλητισμός|20.05.2019 15:44

Βασιλειάδης στο Εθνοσπορ: «Με τελεσίγραφα δεν γράφεται ιστορία»

Κώστας Γουλής

Επιτήρηση εδώ και µία διετία από τις UEFA/FIFA και συνεργασία για συνολική αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τελικός Κυπέλλου µε 900 προσκλήσεις, κατόπιν δικής του απόφασης.

«Πόλεµος» και απόλυτη πόλωση στο µπάσκετ. Νοµοθέτηση της αναδιάρθρωσης που προχώρησε µέχρι τέλους παρά τις «αγκυλώσεις» και τις πιέσεις του παρελθόντος, για να ανατραπεί στα µισά του δρόµου. Και µέσα σ’ όλα (και) µια κίνηση συνδιοργάνωσης του Euro 2028 παρέα µε Ρουµανία, Βουλγαρία, Σερβία! ∆εν τον λες και χαλαρό στη «βάρδιά» του τον υφυπουργό Αθλητισµού, Γιώργο Βασιλειάδη. Και ανεξαρτήτως της όποιας άποψης µπορεί να έχει ο καθένας για την πορεία του, είναι ένα από τα λιγοστά κυβερνητικά στελέχη που κλήθηκαν να διαχειριστούν τόσες «καυτές πατάτες» σε τόσο σύντοµο διάστηµα. Και το κυριότερο: δίχως κυβιστήσεις.

Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης το (απ)έδειξε… Το ίδιο και η στάση του στη διόλου ευχάριστη κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους µήνες στο ελληνικό µπάσκετ. Το Νο1 θέµα -µεταξύ άλλωνστην ατζέντα της κουβέντας που έκανε ο υφυπουργός µε το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ», λίγο πριν από τις (καθ)οριστικές εξελίξεις και την απόφαση του Ολυµπιακού να µην κατέβει στον αποψινό αγώνα πλέι οφ µε τον ΠΑΟ.

Ας ξεκινήσουµε µπασκετικά, διότι τους τελευταίους µήνες έχει χαθεί η µπάλα στο άθληµα. Ειλικρινά, πως γίνεται να ηρεµήσει όλο αυτό;

Ολοι µας, πλην της Οµοσπονδίας -που έλαµψε διά της απουσίας της-, πήραµε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να εκτονώσουµε την κρίση. Και εγώ, και ο ΕΣΑΚΕ, και οι µικρότερες οµάδες, σε σχέση µε το παραλήρηµα µεταξύ των δύο «µεγάλων». Αλλα περιθώρια παρέµβασης δεν υπάρχουν. Υπήρξε πρόταση από την πλευρά του Προµηθέα και του Ρεθύµνου για να βρεθεί λύση από την επόµενη σεζόν. ∆εν έγινε αποδεκτή. Με «τελεσίγραφα» όµως δεν γράφεται η Ιστορία, δεν µπορούµε να προχωρήσουµε µπροστά. Και κυρίως σε µια περίοδο που βρίθει προβληµάτων το ελληνικό µπάσκετ. Θυµίζω πως την τελευταία διετία, εάν δεν υπήρχε η δηµόσια τηλεόραση να συνδράµει, το προϊόν θα είχε καταρρεύσει. Υπάρχει τεράστια ευθύνη των ανθρώπων του µπάσκετ. Πρέπει να παραµερίσουν τους εγωισµούς τους. ∆ίκαιους ή άδικους, δεν θέλω να µπω σε αυτήν τη διαδικασία… Να τελειώσει το φετινό πρωτάθληµα και του χρόνου να βάλουν ένα πλάνο και να προχωρήσουν στις µεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το ελληνικό µπάσκετ.

Γιατί θεωρείτε πως η Οµοσπονδία κρατά τη συγκεκριµένη στάση;

Αυτό είναι ένα καλό ερώτηµα. ∆εν θέλει να µπει στο κάδρο των ευθυνών της. Μα δεν καταλαβαίνει πως επί της ουσίας δυσχεραίνει ακόµη περισσότερο τη θέση της και το µέλλον του προϊόντος

«Πρωτοτυπήσαµε»

Επόµενη στάση, αναδιάρθρωση: Από τα πλέον σηµαντικά ζητήµατα της χρονιάς, µε τον Γ. Βασιλειάδη να εξηγεί γιατί έπρεπε να γίνει «δυσάρεστος» και να µην υποχωρήσει. «Η έκθεση της Deloitte για λογαριασµό της Λίγκας έδινε τις κατευθυντήριες γραµµές για την αναδιάρθρωση. ∆ιαπιστώσαµε ότι το προϊόν του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου είχε φτάσει σε αδιέξοδο και υπήρχε µεγάλη πιθανότητα να µην µπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθληµα.

Πήραµε λοιπόν απόφαση να προτείνουµε την αναδιάρθρωση και µια νέα τηλεοπτική µορφή του προϊόντος, µε σκοπό να δώσουµε στους Ελληνες ανά την επικράτεια και στο εξωτερικό πρόσβαση στο άθληµα. Κατατέθηκε µια πρόταση που έγινε αποδεκτή. Κι έπειτα έπρεπε να κάνουµε µια πρωτοτυπία που θα έδειχνε ότι έχουµε αλλάξει από τα χρόνια της κρίσης. ∆ηλαδή αυτό που συµφωνήσαµε να το κάνουµε! Για µένα δεν υπήρξε ποτέ θέµα αν θα κάνουµε πίσω. Θα ήταν φοβερό ολίσθηµα.

Προφανώς το ποδόσφαιρο θα µπορούσε να κάνει πίσω, αλλά όχι µε τους δικούς του όρους. Οχι µε αυτά που είχαν συµφωνηθεί το περασµένο καλοκαίρι. Και δεν είναι µόνο η αναδιάρθρωση. Από µόνη της δεν λέει τίποτα. Ολο αυτό πρέπει να το δούµε σε συνδυασµό µε το VAR, τη νέα ΕΕΑ και τις αλλαγές που περιµένουµε από UEFA/FIFA το επόµενο διάστηµα για τη δοµή της διαιτησίας, το safety and security και το θέµα του match fixing. Από τη στιγµή λοιπόν που η αναδιάρθρωση ήταν συµφωνηµένη από τον Αύγουστο, ουδείς µπορεί να πει "δεν γνώριζα".

Αυτό είναι κάτι που µε στενοχώρησε πολύ. Κυρίως διότι ειπώθηκε στη Βουλή. Ακούσαµε διάφορα τραγελαφικά, όπως ότι "ενώ είχαµε συνηθίσει τόσα χρόνια να παίρνονται πίσω αυτές οι αποφάσεις, εσείς το συνεχίζετε και είναι απάνθρωπο". Τα συµφωνήσαµε όλα πέρυσι οµόφωνα. Μπορεί να υπήρξαν αδικίες ή και στενοχώριες, διότι µερικές σπουδαίες οµάδες θα ταλαιπωρηθούν. Αλλά η ταλαιπωρία θα είναι πρόσκαιρη µπροστά στη συνολική αναβάθµιση. Και στο τέλος οι ίδιες οµάδες θα είναι κερδισµένες. Κάναµε βήµατα, χρειάζονται κι άλλα από την ΕΠΟ και τις διεθνείς Συνοµοσπονδίες µαζί µε πολύ χρόνο. Η "ζηµιά" στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τόσο µεγάλη που χρειάζονται χρόνια για να επουλωθούν οι πληγές».

Euro 2028

Στις 14 Ιουνίου, στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα και οι άλλες τρεις βαλκανικές χώρες (Ρουµανία, Σερβία, Βουλγαρία) που θα συνδιεκδικήσουν το Euro 2028 θα συγκροτήσουν την Οργανωτική Επιτροπή της υποψηφιότητας. «Πριν από τον ∆εκέµβρη θα έχουµε καλή εικόνα για το πώς βαδίζουµε. Αφού έχει περάσει ένα εξάµηνο των πεπραγµένων της Οργανωτικής και θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγκρότησης φακέλου κ.λπ. Εχω κάνει ήδη δύο διερευνητικές προτάσεις ως προς τα άλλα δύο δικά µας µέλη στην Επιτροπή και περιµένω απαντήσεις. Αν γίνουν αποδεκτές θα είναι ιδιαίτερα τιµητικό και για µένα και για τη χώρα. Η βαλκανική υποψηφιότητα έχει αρκετές πιθανότητες και θα µας δοθεί η δυνατότητα, πατώντας πάνω στη διεκδίκηση, να αλλάξουµε πολλά κακώς κείµενα και στο θέµα της ασφάλειας. Είναι µια χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαµένη».

Εξαιρετική «πάσα» για να µπει στο τραπέζι κι αυτό που σχολιαζόταν από πολλούς πριν από τον τελικό Κυπέλλου του ΟΑΚΑ µε την ατάκα «εδώ δεν µπορούµε να διοργανώσουµε έναν τελικό µε κόσµο, θα (συν)διοργανώσουµε Euro;»

∆εν θα σας πω ότι δεν είναι παράδοξο… Οποιος θέλει να είναι «αντί», µπορεί να βρει πολλά επιχειρήµατα. Εχουµε δύο επιλογές: Είτε θα µείνουµε σε µια συνεχή µιζέρια, είτε θα σχεδιάσουµε την επόµενη µέρα, µε αισιοδοξία. Για να διεκδικήσεις ένα Euro πρέπει να έχεις και ένα σχέδιο ασφαλείας, µετρήσιµο και εφαρµόσιµο. Μας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα µέσω της διεκδίκησης οι ΠΑΕ και η Οµοσπονδία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα βοηθήσει συνολικά το ποδόσφαιρό και την οικονοµία της χώρας η διαδικασία µε το Euro 2028».

Σε ό,τι αφορά το οικονοµικό «πακέτο»;

∆εν είναι µεγάλη επιβάρυνση, διότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υποδοµές. Γηπεδικά θα είµαστε καλυµµένοι αν προχωρήσουν καλά τα πρότζεκτ σε Ν. Φιλαδέλφεια και νέα Τούµπα. Εχουµε επάρκεια ξενοδοχειακών µονάδων, µετρό, λιµάνια, σύγχρονα αεροδρόµια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οδικά δίκτυα που συνδέουν τη χώρα. Θα έχουµε δρόµους που θα συνδέουν όλα τα Βαλκάνια, καθώς µετά την εξοµάλυνση των σχέσεων µε τους βόρειους γείτονές µας µπορούµε να κοιτάζουµε ανοικτά προς τα Βαλκάνια. Χωρίς φοβικά σύνδροµα, για να προχωρήσουν έργα διασύνδεσης τόσο Αθήνας-Σόφιας-Βουκουρεστίου όσο και Αθήνας-Σκοπίων-Βελιγραδίου. Είναι σηµαντικό τα Βαλκάνια να απασχολούν πλέον τον κόσµο θετικά.

Γιώργος Βασιλειάδης