Αθλητισμός|20.05.2019 23:39

Ολυμπιακός: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα - Σε τι ελπίζει για να γλιτώσει την Α2

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Ο Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ το απόγευμα της 20ής Μαΐου, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει, και ο Παναθηναϊκός πήρε την πιο άκοπη πρόκριση που μπορούσε να έχει φανταστεί για τα ημιτελικά των play offs της Basket League. Πλέον όμως το μεγάλο ενδιαφέρον δεν αφορά τα αγωνιστικά και την εξέλιξη του πρωταθλήματος αλλά το μέλλον των «ερυθρόλευκων» που όπως όλα δείχνουν θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Το πρωί της Τρίτης (21/5) θα φτάσει στα γραφεία του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ το φύλλο αγώνα του ντέρμπι που δεν άρχισε ποτέ, όπου αναγράφεται μόνο το 20-0 λόγω μη προσέλευσης ομάδας. Ο δικαστής θα επιβάλλει τον τυπικό μηδενισμό, άρα αποκλεισμό του Ολυμπιακού. Και μετά έπονται τα σοβαρότερα...

«Οποια ομάδα δεν κατέβει στα play offs υποβιβάζεται», είχε διαβεβαιώσει δημοσίως ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, άρα βάσει αυτού, από τον δικαστή απλά αναμένουμε την επικύρωση του υποβιβασμού του Ολυμπιακού στην Α2. Πιο σωστά, βάσει του άρθρου 5 της ειδικής προκήρυξης του πρωταθλήματος, η ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων της ομάδας μέχρι την επικύρωση της τελικής βαθμολογίας, κατ’ επέκταση και την κατάταξη στην τελευταία θέση και τον υποβιβασμό.

Γι’ αυτό έχουν ακουστεί και διαφορετικές εκτιμήσεις, που αναφέρουν ότι από την ώρα που επικυρώθηκε η βαθμολογία της κανονικής περιόδου δεν γίνεται να ακυρωθούν εκείνα τα αποτελέσματα. Επειδή όμως, ο κανονισμός πρωταθλήματος, η ειδική προκήρυξη και ο ειδικός πειθαρχικός κανονισμός του ΕΣΑΚΕ κάνουν και τους νομικούς να διαφωνούν, θα πρέπει κανείς να κρατήσει την επίσημη τοποθέτηση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ που η λογική λέει ότι είναι νομικά επικυρωμένη και αυτή θα ισχύσει.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας (20/5) ο Ολυμπιακός και η ΕΟΚ κατέθεσαν στο ΑΣΕΑΔ τα υπομνήματα που τους είχαν ζητηθεί για την προσφυγή που έχουν καταθέσει οι «ερυθρόλευκοι» σε βάρος της νομιμότητας της διαδικασίας κλήρωσης των διαιτητών της 26ης αγωνιστικής της Basket League. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν στην δημοσιότητα το πρακτικό που, όπως λένε, προσκόμισε η ΕΟΚ στο ΑΣΕΑΔ και στο οποίο φαίνεται ότι έχουν υπογράψει μόνο δύο από τα τρία εναπομείναντα μέλη της ΚΕΔ. Μάλιστα η υπογραφή που λείπει είναι του συντονιστή Στέλιου Συμεωνίδη. Κατ’ επέκταση θεωρούν αυταπόδεικτα άκυρη την διαδικασία.

Το ΑΣΕΑΔ θα παραλάβει αυτά τα υπομνήματα για να βγάλει την απόφασή του αρκετά αργότερα, αφού οι συνεδριάσεις του γίνονται Πέμπτες και αυτές προ και μετά των εκλογών  δύσκολα θα πραγματοποιηθούν. Εκτός αν υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση με την αιτιολογία του κατεπείγοντος.

Ο Ολυμπιακός όμως, έχει κάνει άλλη μια προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, που έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 13 Ιουνίου. Αυτή την φορά, ο Ολυμπιακός ζητά να θεωρηθεί άκυρη η επικύρωση της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου στην οποία προχώρησε ο ΕΣΑΚΕ, ενώ εκκρεμούσε η πρώτη προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, άρα και το ενδεχόμενο ακύρωσης της τελευταίας αγωνιστικής.

Όπως γίνεται κατανοητό, αν ο Ολυμπιακός δικαιωθεί σε κάποια προσφυγή, όλα όσα έχουν γίνει από την προτελευταία αγωνιστική και μετά μπορεί να θεωρηθούν άκυρα...

μπάσκετBasket LeagueΟλυμπιακός