Αθλητισμός|21.05.2019 13:38

Λουτσέσκου: «Η αφαίρεση βαθμών μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ενότητα»

Newsroom

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου άνοιξε για μια ακόμα φορά το κουτί της περσινής σεζόν, κάνοντας αναφορά τόσο στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό όσο και σε αυτή με την ΑΕΚ. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ στάθηκε στο τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να μετατρέψει τη πικρία σε ενότητα και θέληση για επιτυχία, στο δρόμο για το αήττητο πρωτάθλημα. Αναλυτικά, όσα είπε ο Ραζβάν Λουτσέσκου:

Για το αήττητο πρωτάθλημα: «Δεν είναι το πρώτο στην ιστορία, το είχε κάνει και ο Παναθηναϊκός μια φορά, αλλά εμείς κερδίσαμε περισσότερα παιχνίδια. Όλα προέρχονται από ένα γκρουπ επαγγελματιών με άψογο χαρακτήρα, ενωμένοι. Μετά είναι η καθημερινή σκληρή δουλειά. Και τέλος η επιθυμία για τη νίκη».

Για τις δυσκολίες όπως η αποχώρηση Πρίγιοβιτς: «Αν δουλεύεις και έχεις χαρακτήρα, αντιδράς και ξεπερνάς τα πάντα. Εκτός από τον Πρίγιοβιτς είχαμε και δυο μεγάλους τραυματισμούς. Αλλά η ενότητα μας έκανε να ξεπεράσουμε τα πάντα».

Υπήρχε και η τιμωρία των -2 βαθμών στην αρχή: «Ο θρίαμβός μας γεννήθηκε ακριβώς εκεί, σε αυτό το σημείο. Πέρσι, στην πραγματικότητα κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, αλλά μας πήραν 9 βαθμούς, εκτός από τους 2 φετινούς. Μια τεράστια αδικία. Αυτό μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και επιθυμία για εκδίκηση. Ξέρεις, τα συναισθήματα παίζουν μεγάλο ρόλο εδώ στην Ελλάδα. Ξεκινώντας με -2, σημαίνει ότι με μια ισοπαλία πας στους -4, και μετά το κλίμα γίνεται απαισιόδοξο. Ήμασταν δυνατοί όμως».

Για τον Ιβάν Σαββίδη και όσα έγιναν στο περυσινό ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ: «Ξέρεις, είναι εύκολο όταν το βλέπεις από έξω. Βλέπεις μια εικόνα και απλά κρίνεις, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Το πρώτο είναι πως είχε άδεια οπλοφορίας για οπουδήποτε. Μετά πάμε στην ουσία των γεγονότων. Είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έχει επενδύσει πάρα πολλά, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ αλλά γενικότερα στην Θεσσαλονίκη και την ελληνική κοινωνία. Ήθελες επίσης να δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα, μέχρι που συνέβη κάτι ντροπιαστικό. Ο Ολυμπιακός ήρθε στην Τούμπα και οι οπαδοί μας συνηθίζουν να ρίχνουν χαρτιά υγείας στο γήπεδο και αυτοί άρχισαν το θέατρο. Ο προπονητής τους, ο Γκαρσία, παραπονέθηκε πως τον χτύπησαν. Έφυγαν και αρνήθηκαν να παίξουν. Απίστευτο. Πώς αποκαλείς έναν προπονητή όπως αυτόν; Τι κίνητρο δίνει στους παίκτες σου μετά από αυτό;»

Για το γεγονός ότι αυτό συνέβη πριν το ματς με την ΑΕΚ: «Ναι, ο Ολυμπιακός κερδίζει το παιχνίδι με 3-0 και χάνουμε την υπεροχή μας. Δύο εβδομάδες αργότερα, έρχεται η ΑΕΚ και σε περίπτωση νίκης, επιστρέφαμε στην κορυφή. Στο 90′ σκοράραμε ένα κανονικό γκολ και ο διαιτητής το μετράει κανονικά. Πανηγυρίζουμε αλλά αυτοί διαμαρτύρονται. Μετά από πέντε λεπτά διαμαρτυριών, ο διαιτητής παίρνει πίσω την απόφασή του και λέει πως δεν μετράει το γκολ. Ο πρόεδρος αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, μπαίνει στο γήπεδο, ίσως για να στείλει ένα μήνυμα… Είναι εύκολο να δεις μια φωτογραφία και να κάνεις σχόλια και ενώ μας έχουν αφαιρέσει εννέα βαθμούς… Αν τα καταφέραμε σήμερα, οφείλεται και σε εκείνον που έχει δημιουργήσει μια ομάδα υψηλής ποιότητας».

Για το αντίστοιχο αήττητο πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει η Γιουβέντους το 2012:  «Διαφορετικές καταστάσεις, τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να συγκριθούν. Μόνο ένα μπορεί να είναι το ίδιο. Η ψυχολογία του νικητή».

Για τους παίκτες του ΠΑΟΚ που θα μπορούσαν να σταθούν σε υψηλότερο επίπεδο:  «Οι εξτρέμ Ζαμπά και Λημνιός, ο φορ Άκπομ που είναι από την σχολή της Άρσεναλ όπως επίσης και ο Σφιντέρσκι, ο άλλος φορ που διαθέτουμε από την Πολωνία και τον αποκτήσαμε τον Γενάρη. Είναι νέοι με ταλέντο και περιθώρια εξέλιξης».

Για το τι πήρε από τον πατέρα του: «Τη φιλοσοφία του. Τον έβλεπα πάντα να δουλεύει και τον άκουγα από μικρό παιδί χωρίς να λέω το παραμικρό. Έτσι μεγάλωσα…»

Για τους προπονητές που έχει εκείνος ως σημείο αναφοράς: «Δεδομένου ότι πρέπει να ανανεωνόμαστε και να μαθαίνουμε, σήμερα πιστεύω ότι δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τρία σημαντικά σημεία αναφοράς: τον Γκουαρντιόλα, τον Κλοπ και τον Αλέγκρι. Θαυμάζω τον Αλέγκρι για το πώς χειρίζεται όλες τις στιγμές της ομάδες. Ήρθε στη Γιουβέντους μετά τον Κόντε, με απίστευτη πίεση και τα κατάφερε».

Για το ιταλικό πρωτάθλημα: «Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι το πιο σημαντικό σχολείο για έναν προπονητή. Τώρα έχετε πέσει γιατί στα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχει μεγαλύτερη ένταση. Εσείς δουλεύετε πολύ στο τακτικό κομμάτι, οι άλλοι έμαθαν από εσάς και το έφεραν σε διαφορετικό επίπεδο».

Για το αν θα ήθελε να δουλέψει στην Ιταλία: «Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει η ζωή; Η Ιταλία είναι Ιταλία. Κάθε παιδί που ερωτεύεται το ποδόσφαιρο, αργά ή γρήγορα ονειρεύεται να βρίσκεται στη Serie A».

ποδόσφαιροΠΑΟΚΡαζβάν Λουτσέσκου