Αθλητισμός|04.02.2021 15:48

Παναθηναϊκός: Το πωλητήριο για το «Γ. Καλαφάτης» παραμένει ενεργό

Κώστας Γουλής

Ο «οργανισμός» του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού έσπευσε κατά τη διάρκεια της Τρίτης (21/5) να «υποβαθμίσει» το αποκλειστικό δημοσίευμα του «ethnos.gr» και του «ΕΘΝΟΣΠΟΡ», περί απόφασης της πλευράς Αλαφούζου να βάλει «πωλητήριο» στο προπονητικό κέντρο «Γ. Καλαφάτης».

«Δεν υπάρχει θέμα "πωλητηρίου" του προπονητικού» ανέφεραν χαρακτηριστικά απ’ την ΠΑΕ συμπληρώνοντας δε, πως «…το ότι έγινε πριν από λίγο καιρό μία κουβέντα με την ΕΠΟ, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας που έψαχνε προπονητήριο για τις εθνικές ομάδες, δεν σημαίνει ότι ψάχνεται ο Παναθηναϊκός για να πουλήσει το "Γ. Καλαφάτης". Αν τώρα προκύψει μία πρόταση θα τη συζητήσει…».

Απολύτως θεμιτά όλα, μόνο που στην όλη διαδικασία υπάρχουν ορισμένα «αλλά»:

1Παναθηναϊκός, ως ΠΑΕ, δεν έχει καμία «εξουσία» ή «αρμοδιότητα» σε θέμα πώλησης του προπονητικού κέντρο του Κορωπίου, το οποίο ανήκει σε δύο «συνδεδεμένες» εταιρίες συμφερόντων του Γιάννη Αλαφούζου: Την «Ακαδημίες Αθλητικής Εκπαίδευσης Κορωπίου Α.Ε.» (ή «Koropi Academies S.A.» όπως είναι ο διακριτικός της τίτλος στο ΓΕΜΗ) και την «Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Κορωπίου Γ. Καλαφάτης Α.Ε.». Ο ίδιος έχει μέσω των δύο συγκεκριμένων εταιριών τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε πρόταση προκύψει.

2.Οι συνεργάτες του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΠΑΕ κατ’ εντολή του ιδίου του Αλαφούζου δεν πρόκειται ποτέ (για ευνόητους λόγους), να βγουν και να πουν… φωναχτά το «πωλείται το προπονητικό του Παναθηναϊκού». Δεν πρόκειται να το «διαφημίσουν» ή να το επικοινωνήσουν, διότι αυτό θα δημιουργούσε μία (πολύ σύνθετη) διαδικασία «ανασφάλειας» σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Αυτό απ’ την άλλη βεβαίως, δεν σημαίνει πως οι άμεσοι συνεργάτες του Αλαφούζου δεν έχουν πάρει εδώ και καιρό οδηγίες για να ψαχτούν «αθόρυβα» στην πιάτσα και να βρουν αγοραστή.

Εχει μιλήσει με άλλους δύο

Διότι δεν ήταν μόνο η προσέγγιση απ’ την πλευρά της ΕΠΟ που απλά «έτυχε» ή «προέκυψε». Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν συζητήσεις με άλλους δύο υποψήφιους αγοραστές (τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά), ασχέτως εάν εντέλει δεν προχώρησαν οι συζητήσεις ως το φινάλε. Δεν θα είναι εύκολο άλλωστε για τον Αλαφούζο να βρει ακόμη κι αυτά τα λεφτά που έχει οριοθετήσει ως τιμή πώλησης, δηλαδή τα 6,5 με 7 εκατ. €, για ένα προπονητικό που το αγόρασε αντί 12 εκατ. € τον Μάιο του 2013, αλλά: α) Εχει σοβαρά δομικά «κενά» και «θέματα» στη λειτουργία του και β) Δεν μπορεί να σηκωθεί ούτε… τούβλο παραπάνω στην όλη εγκατάσταση, διότι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη Β’ Ζώνη Υμηττού δεν επιτρέπει την παραμικρή οικοδομική δραστηριότητα. Ούτε για (επιπλέον) ξενώνες, ούτε καν για νέα γήπεδα, απ’ τη στιγμή μάλιστα, που έχουν γίνει και καταγγελίες την πολεοδομία από γείτονες οικοπεδούχους προς την ιδιοκτησία του «Γ. Καλαφάτης».

Όλα τα παραπάνω εντούτοις, δεν σημαίνουν πως ο Αλαφούζος δεν έχει μπει στη διαδικασία να το «ψάχνει». Τουναντίον, το «πωλείται» για το «Γ. Καλαφάτης» είναι πέρα για πέρα «ενεργό». Το θέμα είναι αν θα προκύψει αγοραστής που θα το πάει μέχρι… τέλους. Και κυρίως με τι λεφτά; Δεδομένου ότι κι ο ίδιος έχει ως επιθυμία να περιορίσει τη «χασούρα» του απ’ τη συγκεκριμένη επένδυση που έκανε μες στην… τούρλα του Σαββάτου την άνοιξη του 2013 (λόγω χειρισμών στη διαπραγμάτευση με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για την Παιανία) και την πλήρωσε… καραβίσια. Και δύσκολα θα μπορέσει να την «αποσβέσει».

Η προοπτική της Παιανίας

Και μια και μπήκε στην όλη κουβέντα η Παιανία. Ο Νταμπίζας και ο Δώνης ψηφίζουν 101% υπέρ στο ενδεχόμενο επιστροφής (και) της ανδρικής ομάδας στο παλιό της προπονητήριο. Και το έχουν συζητήσει αρκετές φορές και με τα… υψηλότερα κλιμάκια. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν τους τελευταίους μήνες συζητήσεις με τον «καπετάνιο» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ιδίως μετά την προ διμήνου υπογραφή νέας σύμβασης για τη χρησιμοποίηση των δύο κεντρικών γηπέδων του προπονητηρίου απ’ την «πράσινη» Ακαδημία. Το αν θα φτάσει αυτή τη φορά η όλη διαδικασία μέχρι τέλους, θα φανεί κι απ’ τις (όποιες) εξελίξεις με το «Γ. Καλαφάτης». Αλλά κι εδώ, στην περίπτωση που επιστρέψει κάποια στιγμή και ο ανδρική ομάδα στην Παιανία, θα χρειαστούν μίνιμουμ 300.000€ σε εργασίες για να ξαναγίνει το προπονητήριο, μίνιμουμ λειτουργικό…

Γιάννης ΑλαφούζοςΠαναθηναϊκόςποδόσφαιροSuperLeague