Αθλητισμός|22.05.2019 12:00

Μένει ο Περέιρα στην ΚΕΔ, στήριξη σε Γραμμένο από FIFA (pics)

Newsroom

Τέλος στα σενάρια περί αποχώρησης του αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα έβαλε ο Μπιορν Βασάλο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε. Ο διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκών ομοσπονδιών της FIFA τόνισε επίσης ότι συνεχίζει ως «υπερσύμβουλος» στην ΕΠΟ ο Πετρ Φούσεκ, ενώ ουσιαστικά έβαλε τέλος και στα σενάρια, μέσω δημοσιευμάτων, μη στήριξης από τη FIFA του προέδρου της Ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένου, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης των διεθνών οργάνων του ποδοσφαίρου, όπως είχε επισημάνει άλλωστε με έγκυρο ρεπορτάζ το ethnos.gr.

Ο Μαλτέζος παράγοντας ξεκαθάρισε ότι η διεθνής συνομοσπονδία είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά της ΚΕΔ, για το λόγο αυτό και την επόμενη σεζόν η σύνθεσή της (Περέιρα, Μαρίν, Λίντμπεργκ) θα μείνει ίδια, ενώ θα εξακολουθήσουν να ορίζονται ξένοι διαιτητές όπου το κρίνει αναγκαίο η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

«Σήμερα εστάλη μια επιστολη από την κυρία Σαμούρα (σ.σ. Γενική Γραμματέας της FIFA). Τα τρία μέλη της ΚΕΔ παραμένουν μέχρι το τέλος, θα επεκταθούν για άλλον ένα χρόνο οι συμβάσεις τους. Θα έχουν τη συνδρομή της FIFA για το VAR. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους», ανέφερε ο κ. Βασάλο και πρόσθεσε:

«Ο κ. Φούσεκ θα συνεχίσει να εκτελεί τη θητεία του για άλλο ένα χρόνο. Η ΕΠΟ θα ακολουθεί τη καθοδήγησή του και τις συμβουλές του. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα συνεχιστεί ως τις 31/7/2019, ωστόσο ο κ. Χούμπελ θα παραμείνει ως διεθνής παρατηρητής με συμβουλευτικό λόγο μέχρι καλοκαίρι του 2020».

Παράλληλα, ο υπεύθυνος εθνικών ομοσπονδιών της FIFA τόνισε ότι σταδιακά θα αποχωρήσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες από την επιτήρηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Θα χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες των υπόλοιπων μελών σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν προβλήματα όπως στην Ελλάδα. Αυτό θα επιφέρει σταδιακή υποχώρηση των FIFA και UEFA. Είναι μια στρατηγική εξόδου εκτός αν στους επόμενους μήνες υπάρξει κάποια κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε: «Κρίση, όπως παραβίαση καταστατικού ή άλλες καταστάσεις που αφορούν τη διαιτησία και την αυτονομία της ΕΠΟ. Ολα αυτά είναι αποφάσεις, δεν τίθενται προς συζήτηση. Ερχομαι με αποφάσεις που έχουν ληφθεί στη Ζυρίχη. Εχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά επίπεδα αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Είναι μια ευκαιρία να δείξετε στον κόσμο ότι η ΕΠΟ μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της τον επόμενο χρόνο. FIFA και UEFA πάντα αποφασίζαμε και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε με γνώμονα το καλό του ποδοσφαίρου».

«Στηρίζουμε τον πρόεδρο σε τοξικό περιβάλλον»

Από πλευράς Βάσαλο και FIFA/UEFA υπήρξε ξεκάθαρη και η στήριξη προς τον Βαγγέλη Γραμμένο βάζοντας τέλος στα σενάρια για... υπερπρόεδρο από το εξωτερικό. «Διαβάζουμε πως ο κ. Φούσεκ μπορεί να είναι πάνω από τον Γραμμένο. Δεν είναι έτσι αλλά δεν είμαστε εδώ για να τρώμε παγωτό και να κοιμόμαστε. Ξαναλέω σε ένα τοξικό περιβάλλον όλα αυτά. FIFA  και UEFA έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχουν στηρίξει οικονομικά και όπως αλλιώς μπορούν την ΕΠΟ για να φτιαχτούν οι δομές και να λειτουργεί ακόμα πιο καλά η διαιτησία. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η Εκτελεστική Επιτροπή όμως, θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τις εξελίξεις αλλά να τους δώσουμε και έπαινο γι' αυτά που έκαναν σε ένα τοξικό περιβάλλον».

Προηγουμένως είχε δηλώσει στην αρχική τοποθέτησή του: «Βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά τις εκλογές και υπάρχει πρόοδος. Είχαμε τις εκλογές με τον κ. Γραμμένο και οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες συνέχισαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Πιστεύαμε πως θα ήταν το καλύτερο δυνατό να στηρίζουμε την διοίκηση αυτή. Δύο χρόνια μετά μπορούμε να δούμε βελτίωση. Όμως πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει δρόμος ακόμη».

Παράλληλα, ο Βάσαλο επανέλαβε τα περί τοξικού περιβάλλοντος τονίζοντας πάντως ότι η FIFA/UEFA δεν παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα: «Ελπίζουμε να τερματιστεί το τοξικό περιβάλλον από κάποιους που είχαν αναλάβει τα πάντα. Παρόλα αυτά, συναντάμε προκλήσεις που κάποιες δεν μπορέσαμε να λύσουμε. Αν οι πολιτικές είναι ορθές και δεν γίνεται κατάχρηση, όλα θα διορθωθούν. Δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα παρόλο που υπήρχαν θέματα όπως ο τελικός του Κυπέλλου και η περίπτωση Τσαχειλίδη».

Μπιορν ΒάσαλοΕΠΟΚΕΔFIFAΒίτορ Μέλο Περέιρα