Αθλητισμός|25.05.2019 14:45

Φερνάντο Βαρέλα: Από το «σίριαλ» της απόκτησης, στο «σίριαλ» της φυγής

Αντώνης Τσακαλέας

Ο Φερνάντο Βαρέλα άφησε το στίγμα του στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, όντας μέλος του γκρουπ των ποδοσφαιριστών που μέτρησε τέσσερις τίτλους, κάτι που είχε μέχρι τώρα πετύχει μόνο ο Κώστας Ιωσηφίδης στην ιστορία του «Δικεφάλου του Βορρά». Αν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής την έναρξη της συνεργασίας του Αφρικανού κεντρικού αμυντικού με τους «ασπρόμαυρους» και τους «τίτλους τέλους», αυτός δεν είναι άλλος από τη τροπή που είχε πάρει τόσο η διαδικασία απόκτησής του όσο και η έξοδός του.

Το καλοκαίρι του 2016, ο ΠΑΟΚ είχε στοχεύσει στον Βαρέλα, που τότε έμπαινε στο τελευταίο χρόνο συμβολαίου του. Οι ετήσιες απολαβές του στην Στεάουα Βουκουρεστίου άγγιζαν τις 15.000 Ευρώ και οι Ρουμάνοι τον κοστολογούσαν λίγο πάνω από το ένα εκ. Ευρώ. Το διάστημα που ο ΠΑΟΚ μπήκε σε συζητήσεις με την Στεάουα, αμφότερες οι ομάδες βρισκόταν στην Ολλανδία για προετοιμασία, με τις βάσεις του να απέχουν λίγα χιλιόμετρα. Μάλιστα, εν μέσω συζητήσεων, είχαν δώσει και φιλικό, με τον Βαρέλα να απουσιάζει λόγω τραυματισμού. Τότε, η είδηση περί τραυματισμού δεν είχε γίνει πιστευτή, με τους «ασπρόμαυρους» να θεωρούν πως οι Ρουμάνοι τον «προστατεύουν» λόγω των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει. Η μεταγραφή έγινε και τότε αποκαλύφθηκε πως όντως ο Αφρικανός ήταν τραυματίας.

Το ποσό του 1,4 εκ. Ευρώ που δόθηκε για τον Βαρέλα είχε θεωρηθεί υψηλό από τη στιγμή που οι ασπρόμαυροι θα μπορούσαν να κινηθούν για την απόκτησή του τον Ιανουάριο του 2017, όταν και θα έμπαινε στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του, και στους ώμους του έπεσε μεγάλο βάρος λόγω του συγκεκριμένου ποσού. Ταξιδεύοντας στη Θεσσαλονίκη, ο Βαρέλα δεν είχε αλλάξει μόνο περιβάλλον μετά από μια τετραετία στη Ρουμανία, αλλά και τρόπο ζωής. Η οικογένειά του είχε μείνει στη Πορτογαλία και δεν τον είχε ακολουθεί στη Βουκουρέστι, και το καλοκαίρι του 2016 αποφασίστηκε η επανένωση. Η σύζυγος του Βαρέλα, μαζί με τα τρία τους παιδιά, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος κλήθηκε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.

Αν τον ρωτήσει κανείς για τη πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ και στην πόλη, ο ίδιος θα θέλει να τη ξεχάσει καθώς δυσκολεύτηκε να βρει τα πατήματά του όχι μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου, αλλά και εκτός αυτών.

Οι δυο επόμενες σεζόν όμως ήταν ίσως οι καλύτερες της καριέρας του. Η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα τον έκανε πλέον να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο αγωνιστικό κομμάτι, εκεί που το δέσιμό του με τον Χοσέ Κρέσπο εντός και εκτός γηπέδου, αλλά και τον Ραζβάν Λουτσέσκου, απογείωσε την καριέρα του. Όσο περνούσε ο καιρός, ο ίδιος άρχισε να παίρνει ξεχωριστή θέση στα αποδυτήρια του «Δικεφάλου του Βορρά», έχοντας και τη συμπαράσταση και των Ελλήνων ποδοσφαιριστών από τους οποίους άρχισε να απορροφά σαν σφουγγάρι όλα του μετέφεραν αναφορικά με τον σύλλογο, την ιστορία του, τη σημασία της επιστροφής στους τίτλους και ειδικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος

Η απογοήτευσή του για την ακύρωση του γκολ που είχε πετύχει στο ματς τίτλου με την ΑΕΚ, τον Μάρτιο του 2018, ήταν ακόμα μεγαλύτερη λόγω της ιστορικότητας της στιγμής, όμως αποδείχθηκε πως εκείνη η στιγμή αποτέλεσε τη βάσης της σεζόν που τελείωσε, στην οποία και άπαντες τον αναγνωρίζουν ως τον καλύτερο αμυντικό του πρωταθλήματος. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, άρχισαν σιγά – σιγά τα πρώτα επεισόδια στο θέμα της ανανέωσής του, που τελικά εξελίχθηκε σε σήριαλ. Η πρώτη σκέψη, με βάση την καρδιά, τον ήθελε να παραμένει, όμως η ψυχρή λογική των αριθμών έκαναν τους εκπροσώπους του να του υποσχεθούν προτάσεις που θα ήταν πολύ καλές για να απορριφθούν, τις οποίες και τελικά του έφεραν.

Οι «ασπρόμαυροι» έκαναν για τα δεδομένα τους, και με βάση την ηλικία του, τη δική τους υπέρβαση για να τον κρατήσουν, και μάλιστα κάποια στιγμή δημιουργήθηκε τριβή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον εκπρόσωπό του. Ο Βαρέλα βρέθηκε στη μέση ανάμεσα στον «Δικέφαλο του Βορρά» και τον Πάουλο Τεξέιρα, τον άμεσο συνεργάτη του αλλά και επιστήθιο φίλο του. Από το σήριαλ της απόκτησής του, το 2016, φτάσαμε στο σήριαλ της παραμονής του το 2019, με το τελευταίο να έχει αρνητική τροπή για τον ΠΑΟΚ, με τον Φερνάντο Βαρέλα να κλείνει το πλέον πετυχημένο κεφάλαιο της καριέρας του.

ποδόσφαιροΦερνάντο ΒαρέλαΠΑΟΚSuperLeague