Αθλητισμός|25.05.2019 13:21

Η μέρα που έφυγε ο θρύλος του μπάσκετ Κρέζιμιρ Τσόσιτς

Θοδωρής Φελάνης

Ενας από τους θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς που πέρασε κι από την χώρα μας ως προπονητής της ΑΕΚ σε δυο διαφορετικές περιόδους, αφήνει σαν σήμερα , 25 Μαϊου του 1995 την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των ΗΠΑ στην Βαλτιμόρη χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Και ήταν μόλις 48 ετών.

Ο Τσόσιτς γεννήθηκε Νοέμβριο του 1948 στο Ζάγκρεμπ και εξελίχθηκε σε σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς . Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ζαντάρ(1964-69), για τρία χρόνια βρέθηκε στην Αμερική και το NCAA αγωνιζόμενος με το BYU. Έγινε μάλιστα ο πρώτος μη-Αμερικανός All-American στο NCAA.

Παρότι είχε προτάσεις από ομάδες του ΝΒΑ, καθώς ήταν ένας χαρισματικός σέντερ, μπροστά από την εποχή του, με θαυμάσια τεχνική  και καταπληκτική οξυδέρκεια , προτίμησε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Έπαιξε στην Μπρεστ Λιουμπλιάνα από το 1976 έως το 1978, ακολούθως στην  Βίρτους Μπολόνια (1978 μέχρι το 1989) και την Τσιμπόνα από το 1989 ως το 1993.  Με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας πήρε μέρος σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο προολυμπιακά τουρνουά, τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα και εννέα Ευρωμπάσκετ!

Μετά το τέλος της  καριέρας του ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γιουγκοπλάστικα, κατόπιν της Γιουγκοσλαβίας ,της Βίρτους Μπολόνια και της  ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ συνεργάσθηκε για πρώτη φορά επί Μάκη Ψωμιάδη την σεζόν 1988-89. Δεν έβγαλε την χρονιά με την ΑΕΚ να τελειώνει την  σεζόν με τον Βαγγέλη Νικητόπουλο (εκείνη την αγωνιστική περίοδο τερμάτισε 6η).

Επέστρεψε ξανά την σεζόν 1990-91 για δεύτερη θητεία στην ΑΕΚ. Είχε βάλει στόχο να δημιουργήσει μια ομάδα με ταλαντούχους Έλληνες παίκτες. Εκείνη την χρονιά η ΑΕΚ βγήκε 5η κι έφτασε μέχρι του “32” του Κυπέλλου Κόρατς. Ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς ήταν ο δεύτερος μη-Αμερικανός στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame και μέλος της πρώτης τάξης εισακτέων στο FIBA Hall of Fame.

Το όνομά του έχει δοθεί στο γήπεδο της ΚΚ Ζαντάρ, σε πλατεία του Ζάγκρεμπ, καθώς και στο ιστορικό Κάστρο Καλίφι της Δαλματίας.

ΑΕΚμπάσκετΚρέζιμιρ Τσόσιτς