Αθλητισμός|27.05.2019 19:16

Basket League: Οι ατάκες των τεσσάρων κόουτς πριν απ' τους ημιτελικούς

Θοδωρής Φελάνης

Παναθηναϊκός, Περιστέρι, ΑΕΚ και Προμηθέας ρίχνονται την Τετάρτη (29/5) στη «μάχη» των ημιτελικών του πρωταθλήματος και ως είθισται παραμονές των συγκεκριμένων αγώνων ο ΕΣΑΚΕ διοργάνωσε συνέντευξη τύπου με την παρουσία προπονητών και αρχηγών των ομάδων.

Το παρών έδωσε κι ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Όλοι θα θέλαμε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά η κανονική διάρκεια και τα playoffs και να μην αποχωρήσει ομάδα. Δεσμευτήκαμε για αλλαγές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα για λύσεις. Οι κανονισμοί της φετινής σεζόν δεν ήταν δυνατό να αλλάξουν στην διάρκειά της. Ο καθένας ανέλαβε τις ευθύνες του απέναντι στην ομάδα του, τις υπόλοιπες ΚΑΕ και τους ιδιοκτήτες τους που ματώνουν βάζοντας λεφτά για να υπάρχει μπάσκετ. Στους παίκτες τους προπονητές και τα επιτελεία, και πάνω από όλα στο κοινό, που ήθελε να δει μπάσκετ».

Ο κ. Γαλατσόπουλος πρόσθεσε: «Έχουμε συμφωνήσει στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στη διαιτησία, για αυστηροποίηση των ποινών, στον άμεσο υποβιβασμό ομάδας που δεν θα αγωνιστεί σε ματς της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Στόχος είναι το νέο πρωτάθλημα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και των φιλάθλων. Να δημιουργεί ένα πρωτάθλημα που να αξίζει στους προπονητές, στους παίκτες και στους χορηγούς. Αν ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το πρωτάθλημα μας, θα τα καταφέρουμε».

Πιτίνο: «Αυτό που σκοτώνει το ελληνικό μπάσκετ…»

Ο Ρικ Πιτίνο στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων είπε: «Ο Αντετοκούνμπο έχει κάνει τόσα πολλά για το ελληνικό μπάσκετ και την δημοφιλία της Ελλάδας. Σε όλη την Αμερική τον αγαπούν για τον ελληνικό του υπόβαθρο. Είναι ταπεινός και δουλευταράς. Και μετά υπάρχει και η εικόνα που μια ομάδα δεν εμφανίζεται στο παρκέ. Αυτό σκοτώνει το ελληνικό μπάσκετ και ό,τι πρεσβεύει. Μου έλεγαν ότι είναι μεγάλη αντιπαλότητα αυτή μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Δεν το πιστεύω αυτό. Δεν θεωρώ καθόλου ότι είναι μεγάλη.

Η μεγάλη αντιπαλότητα χτίζεται με το σεβασμό, να σε νικήσει η άλλη ομάδα. Στο παρκέ θέλουμε να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον αλλά στο τέλος έχω σεβασμό για τον Ολυμπιακό και τους παίκτες και τους προπονητές. Όταν δεν σέβεσαι τον άλλον, τότε δεν έχεις αντιπαλότητα, αλλά αναρχία. Το φετινό ήταν αναρχία. Δεν κατηγορώ κανέναν. Έχω σεβασμό για τον Ολυμπιακό και τον Μπλατ. Δεν μπορείς όμως να έχεις καλό μπάσκετ με ό,τι έχει συμβεί. Όλα είναι δικαιολογίες και αυτό είναι σημάδι αδυναμίας.

Πρέπει να έχεις κανόνες. Δεν μπορείς να είσαι σε παιχνίδι Ευρώπης με 20.000 κόσμου και οι 12.000 να καπνίζουν. Υπάρχουν κανόνες. Οι παίκτες μου κι εγώ πνιγόμαστε από τον καπνό.  Όλοι προπονητές εδώ είναι εξαιρετικοί! Όλοι! Η ευχή μου είναι αυτή η ανοησία να σταματήσει. Να έχει ο ένας σεβασμός για τον άλλον. Όπως και ο κόσμος μεταξύ τους. Έτσι πρέπει να είναι ο αθλητισμός. Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα».

Μπάνκι: «Να πάω στο σπίτι του Πιτίνο…»

Ο Λούκα Μπάνκι στην διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς: «Είδα ομάδες με ταυτότητα και ποικιλία. Όλοι για κάποιο λόγο αξίζουν το βραβείο του προπονητή της χρονιάς. Σέβομαι τη δουλειά όλων. Του Πεδουλάκη που έκανε μεγάλες νίκες κι είναι στην 4άδα. Πήγα στην Πάτρα, μου αρέσει ο Προμηθέας και κυρίως τι κάνουν για να προωθήσουν το ελληνικό μπάσκετ, μέσω των νέων παικτών. Έχουν μια αποστολή, να κάνουν το μπάσκετ καλύτερο στην περιοχή τους. Θα χαιρόμουν πιο πολύ να πάω σπίτι του Πιτίνο στις ΗΠΑ, όπως είπε, και να πάρει εκείνος το βραβείο του προπονητή. Τουλάχιστον θα περνάγαμε καλά και θα ήμουν δίπλα στο τρόπαιο»

Πεδουλάκης: «Δεν πέθανε το ελληνικό μπάσκετ, θα γυρίσει ο τροχός»

Ο προπονητής του Περιστερίου Αργύρης Πεδουλάκης είπε: «Όλοι ήθελαν να είναι ο Ολυμπιακός στην Α1. Είναι μια ομάδα σεβαστή από όλους. Για εμάς, όμως, το σημαντικότερο δεν είναι αν είναι εδώ ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, που είναι η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρώπη. Εγώ θέλω να μου πείτε έναν παίκτη τα τελευταία 20 χρόνια που βγήκε από αυτές τις δύο ομάδες. Είναι σαν ένα καλό εστιατόριο με καλή διακόσμηση, αλλά μέσα δεν έχει παραγωγή. Μπορεί να πας σε ένα κουτουκάκι και να φας πολύ ωραία.

Έχουμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση, αντί να φωτίσουμε κι άλλα θέματα. Εμείς ως χώρα έχουμε τον Αντετοκούνμπο που για μένα είναι μέσα στους 2-3 που είναι οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Είναι τεράστιο brand name για το ελληνικό μπάσκετ και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Το ελληνικό μπάσκετ δεν πέθανε. Θα γυρίσει ξανά ο τροχός. Το θέμα είναι να μην χαθούν οι Έλληνες παίκτες». Για το ματς με τον Παναθηναϊκό δήλωσε: «Ο Παναθηναϊκός έχει ποιότητα κι εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί. Έχουμε αυτογνωσία. Είναι σαν να έχεις μια Ferrari κι ένα Fiat. Όσο καλός οδηγός και να είσαι, δεν γίνεται».

Γιατράς: «Περήφανοι για την 4άδα»

Ο Μάκης Γιατράς αναφερόμενος στον Προμηθέα είπε:  «Είναι καταξίωση για την ομάδα μου. Είχα πει και πέρυσι ότι θα φανούν όλα από τη συνέχειά μας, το πόσο ψηλά θα πάμε. Είμαστε περήφανοι που είμαστε στην τετράδα. Ξέρουμε ποια ομάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι μια εξαιρετική ομάδα. Η ΑΕΚ κατέκτησε το Διηπειρωτικό, αλλά κι εμείς θα παλέψουμε».

Από την πλευρά των παικτών ο Νικ Καλάθης δήλωσε: «Παίζουμε με μια εξαιρετική ομάδα, όπως το Περιστέρι. Είναι δυνατή στην έδρα της και ο προπονητής της μας ξέρει. Αν θεωρήσουμε ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα, γιατί δεν υπάρχει ο Ολυμπιακός, θα κάνουμε λάθος».

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είπε: «Μέσα από  συγκυρίες και καταστάσεις που δεν αρέσουν, είμαστε στο Final 4 και διεκδικούμε το πρωτάθλημα. Το να είμαστε 4άδα και να παίξουμε Ευρώπη του χρόνου ήταν κάτι που το δουλεύαμε κάθε μέρα. Χαίρομαι που είμαστε σε αυτή τη θέση, γιατί καθόλη την διάρκεια της χρονιάς δουλεύαμε για να φτάσουμε εδώ. Πρέπει να το απολαύσουμε και να κερδίσουμε εμπειρίες. Ό,τι καλύτερο γίνει, θα το διεκδικήσουμε».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΑΕΚ Ντούσαν Σάκοτα ανέφερε: «Κάθε πρωτάθλημα έχει σαν στόχο να προωθήσει τους παίκτες της χώρας. Η ποιότητα του πρωταθλήματος προωθεί τους παίκτες. Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι πολλές φορές. Είναι πάντα η ίδια ιστορία. Ο καθένας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο. Από τη μία, η ποιότητα έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το καλύτερο δείγμα μπορούμε να το δούμε στα "παράθυρα". Η Εθνική βρέθηκε σε μια δύσκολη περίοδο, παίζοντας το μέλλον της. Εάν δεν έπαιρνε πρόκριση, ο Έλληνας δεν θα έβλεπε την ομάδα του για δύο χρόνια. Αυτό δείχνει το τι έβγαλε η Ελλάδα. Αυξάνοντας την ποιότητα του πρωταθλήματος, αυξάνεται και η πίεση. Οι προπονητές κάπου εκεί χάνουν και τον αρχικό στόχο. Με την ευκαιρία θεωρώ πως ο κόουτς Μπάνκι έκανε καταπληκτική δουλειά σε μια πολύ... δύσκολη ομάδα να το πράξεις αυτό. Η ΑΕΚ έχει απίστευτη πίεση για το αποτέλεσμα και τα μικρά παιδιά της ομάδας, όπως ο Μωραΐτης, ο Τσαλμπούρης, ο Ρογκαβόπουλος, βοήθησαν πολύ την ομάδα σε μια κρίσιμη περίοδο του πρωταθλήματος. Κράτησαν την ομάδα όρθια και κάναμε σερί 10 νικών».

Ο Νίκος Γκίκας είπε: «. Έχουμε βάλει στόχο το βήμα παραπάνω φέτος. Έχουμε μια σειρά αγώνων η οποία θεωρητικά είναι πιο βατή, από ότι πέρυσι με τον Ολυμπιακό. Κι εμείς, και η ΑΕΚ, θέλουμε να περάσουμε στους τελικούς και θα είναι μια δυνατή σειρά αγώνων. Η ομάδα μου θα παλέψει για να κάνει δύο βήματα παραπάνω φέτος, για να βρεθεί στον τελικό».

ΠεριστέριBasket LeagueΠαναθηναϊκόςΠρομηθέαςΑΕΚ