Οι αδερφές Αλεξανδρή αγωνίστηκαν για την Ελλάδα και κατέκτησαν το χρυσό στο Ευρωπαϊκό!
NewsroomΗ Άννα-Μαρία και η Ειρήνη Αλεξανδρή επέστρεψαν με θριαμβευτικό τρόπο στα ελληνικά χρώματα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό πρόγραμμα του ντουέτου στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο 38ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου που άρχισε στο Παρίσι.
Οι αδελφές Αλεξανδρή, στην πρώτη τους μεγάλη διάκριση εκπροσωπώντας την Ελλάδα έπειτα από 14 χρόνια, συγκέντρωσαν 311.4308 βαθμούς και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης. Πρόκειται για τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας τους, καθώς οι τρεις προηγούμενοι είχαν έρθει όταν αγωνίζονταν για την Αυστρία. Είναι, όμως, ο πρώτος τους σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου, αφού οι προηγούμενες επιτυχίες είχαν σημειωθεί στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 και στο περσινό ξεχωριστό Ευρωπαϊκό καλλιτεχνικής κολύμβησης στην Πορτογαλία.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Μάια Ντορόσκο και Ελιζαβέτα Μινάεβα από τη Ρωσία, οι οποίες αγωνίζονται ως ουδέτερες αθλήτριες, συγκεντρώνοντας 302.9950 βαθμούς. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Κέιτ Σόρτμαν και Ιζαμπελ Θορπ από τη Μεγάλη Βρετανία με 297.9108 βαθμούς.
Η επιτυχία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ελληνική καλλιτεχνική κολύμβηση συνολικά. Είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στο άθλημα, μετά την πρωτιά στο ελεύθερο ομαδικό πριν από δύο χρόνια στο Βελιγράδι. Παράλληλα, αποτελεί το 14ο χρυσό μετάλλιο της χώρας μας στην αιωνόβια ιστορία της διοργάνωσης.
Η Άννα-Μαρία και η Ειρήνη Αλεξανδρή είπαν για την κατάκτηση του χρυσού: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες και συγκινημένες. Στόχος ήταν να κολυμπήσουμε αυτό που μπορούμε και που κολυμπάμε κάθε ημέρα στην προπόνηση. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που κολυμπάμε αυτή την χορογραφία με αυτά τα τεχνικά στοιχεία. Νομίζω τα καταφέραμε, το απολαύσαμε πάρα πολύ. Είμαστε πολύ χαρούμενες και συγκινημένες που κατακτάμε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο ντουέτο για την Ελλάδα. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς καθώς είναι το πρώτο μας χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα και το πρώτο αγώνισμα που είμαστε στον πρώτο τελικό. Δεν έχω λόγια, θέλουμε να απολαύσουμε τη στιγμή. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι θα ακούσουμε τον Εθνικό ύμνο, το είχαμε βάλει στόχο από την πρώτη στιγμή κι είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες.
Αυτός ήταν ο στόχος εξαρχής αλλά και το χρυσό μετάλλιο. Ήρθαμε στην Ελλάδα τον Μάρτιο, ήταν πέντε πάρα πολύ εντατικοί μήνες και ψυχολογικά και δουλειάς στο νερό και όλο το κομμάτι που συμπεριλαμβάνει ο πρωταθλητισμός. Νομίζω σήμερα βγήκε πάρα πολύ καλά. Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας κύριο Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής κύριο Κούβελο και την έφορο, την κυρία Δέσποινα Καράμπελα, τις προπονήτριες μας, την οικογένειά μας. Αφιερώνουμε το μετάλλιο στον θείο μας που τον χάσαμε ένα μήνα πριν το Ευρωπαϊκό αλλά και σε όλη μας την οικογένεια, την μανούλα μας. Έχουμε πάρει πάρα πολύ αγάπη. Είμαστε πολύ συγκινημένες και χαρούμενες».
Για το γεγονός ότι αγωνίστηκαν στη 13η θέση: «Δεν συγκεντρωνόμαστε στο ποιος κολυμπάει πίσω μας ή μπροστά μας. Δεν βλέπουμε τι κάνουν εκείνες ούτε και τις βαθμολογίες. Συγκεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς. Ήμασταν και τώρα στο Νο.13 και το πρωί αλλά και στο Πανευρωπαϊκό που κερδίσαμε το χρυσό, οπότε νομίζω μας πάει καλά. Είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά, είχαμε κάνει προσομείωση του αγώνα για να είμαστε έτοιμες να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε. Ήμασταν πολύ ήρεμες και το διαχειριστήκαμε πολύ καλά».
Για τον τελικό του Σαββάτου 01/08: «Θα αναλύσουμε το σημερινό, να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε. Σίγουρα μπορπύμε να πάμε καλύτερα. Να το απολαύσουμε είναι το τελευταίο αγώνισμα και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Θα απολαύσουμε τη στιγμή της απονομής που είναι μοναδική για εμάς και μετά θα συγκεντρωθούμε στον αυριανό τελικό».
Η πρώτη οκτάδα στο τεχνικό πρόγραμμα του ντουέτου
1. Άννα-Μαρία Αλεξανδρή / Ειρήνη Αλεξανδρή (Ελλάδα) 311.4308 βαθμοί
2. Ντορόσκο / Μινάεβα (Ουδέτερες / Ρωσία) 302.9950
3. Σόρτμαν / Θορπ (Μ. Βρετανία) 297.9108
4. Αλαβέ / Λινέλ (Γαλλία) 294.6549
5. Πίκολι / Ρουτζιέρο (Ιταλία) 290.4416
6. Μπλέγερ / Ντενίσοφ (Γερμανία) 284.9774
7. Νταμπραβόλσκαγια / Μίροντσικ (Ουδέτερες / Λευκορωσία) 275.7825
8. Γιούις Βαλέτε / Τίο Κάσας (Ισπανία) 274.0117
- Φωτιά στη Βοιωτία: Τρία μεγάλα μέτωπα προς Πλαταιές, Πόρτο Γερμενό και Άγιο Νικόλαο - Χωριό φάντασμα ο Άγιος Βασίλειος
- «Θα ψάχνετε να βρείτε σπίτι»: Συνελήφθη ελεγχόμενος για λαθρεμπόριο που απείλησε ελεγκτές με «μπράβους»
- Πύραυλος της SpaceX βρίσκεται καθ' οδόν να συγκρουστεί με τη Σελήνη - Έρχεται έκρηξη τριών τόνων TNT
- Οι ματωμένες γροθιές... και πατούσες του καράτε: Δύο άνδρες και τα σκυλιά τους ενεπλάκησαν σε άγριο καβγά