Αθλητισμός|30.05.2019 12:11

Κύπελλα Ευρώπης: Οι πιθανοί αντίπαλοι και τα εμπόδια των ελληνικών ομάδων

Αλέξανδρος Λοθάνο

Μετά την διεξαγωγή του τελικού του Europa League, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό, τα μονοπάτια των προκριματικών σε Champions League και Europa League ξεκαθάρισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις ελληνικές ομάδες.

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος και Αρης θα ριχτούν από νωρίς στην μάχη για την είσοδο τους στους ομίλους των δύο διασυλλογικών διοργανώσεων, με τον δρόμο να είναι δύσβατος για όλους, αλλά θεωρητικά πιο… κακοτράχαλος για Ατρόμητο και Αρη (μετά, κυρίως, τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League), λόγω του συντελεστή με τον οποίο θα μπουν στην κλήρωση.

ΠΑΟΚ: Μακριά από τον Αγιαξ

Ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό γύρο, στο μονοπάτι των πρωταθλητών, την προσπάθεια για (ιστορική) παρουσία στους ομίλους του Champions League.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα μπει ως «ανίσχυρη» στην κλήρωση και, από τις πιθανές αντιπάλους (με αστερίσκο αυτές που, βάσει συντελεστή, έχουν τον πρώτο λόγο να προκριθούν από τους προηγούμενους γύρους), δεν θέλει με τίποτα να βρει μπροστά της τον Αγιαξ, έστω και αν ο νταμπλούχος Ολλανδίας θα χάσει σημαντικές μονάδες στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού (ήδη έφυγε ο Φρένκι ντε Γιονγκ, ετοιμάζεται και ο Ματάις ντε Λιχτ).

Πιθανοί αντίπαλοι: Αγιαξ, Σέλτικ (*), Κοπεγχάγη (*), Ντινάμο Ζάγκρεμπ (*), ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (*), Αστάνα (*)

Κληρώνει: 22 Ιουλίου

Παίζει: 6 ή 7 και 13 Αυγούστου

Ολυμπιακος: Οχι την Αϊντχόφεν

Η κατάκτηση του Europa League από την Τσέλσι προκάλεσε… τσουνάμι αλλαγών στην σύνθεση των ομάδων που απαρτίζουν τα προκριματικά του Champions League, στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Η Λιόν, η οποία επρόκειτο να παίξει στα προκριματικά, πήρε απευθείας θέση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με Μπασακσεχίρ και ΛΑΣΚ Λιντς να προωθούνται από τον δεύτερο στον τρίτο προκριματικό γύρο.

Στον δεύτερο, ο «ισχυρός» Ολυμπιακός έχει πλέον δύο πιθανούς αντιπάλους, αντί για τρεις, οι οποίες θα ήταν Βικτόρια Πλεζ, Μπασακσεχίρ και ΛΑΣΚ Λιντς. Σε καμία περίπτωση, δεν θα ήθελε να βρει μπροστά του την Αϊντχόφεν, η οποία… έπεσε στους «ανίσχυρους», αλλά κάθε άλλο παρά τέτοια ομάδα είναι.

Πιθανοί αντίπαλοι: Αϊντχόφεν, Βικτόρια Πλζεν

Κληρώνει: 18 Ιουνίου

Παίζει: 23 ή 24 Ιουλίου και 30 ή 31 Ιουλίου

ΑΕΚ: «Βλέπει» πλέι οφ

Η ΑΕΚ θα μπει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και θα το κάνει ως «ισχυρή», εξαργυρώνοντας την τελευταία, πολύ καλή ευρωπαϊκή της σεζόν, η οποία την βοήθησε να βελτιώσει τον συντελεστή της.

Παρ’ ότι θα είναι «ισχυρή», η Ενωση γνωρίζει ότι όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι δεν είναι αυτό που λέμε «βατοί». Εν αναμονή ελάχιστων θέσεων για την ολοκλήρωση του παζλ, οι ομάδες που σίγουρα θα ήθελε να αποφύγει είναι η Τράμπζονσπορ, η Ουτρέχτη και η Ρέιντζερς. Οι υπόλοιπες (με αστερίσκο, αυτές που πρέπει πρώτα να προκριθούν από προηγούμενους γύρους), είναι σαφώς του χεριού της.

Πιθανοί αντίπαλοι: Βίντι (*), Ντινάμο Μινσκ (*), Σπάρτακ Τρνάβα (*), ΑΕΚ Λάρνακας (*), Χάιντουκ Σπλιτ (*), Αούστρια Βιέννης, Τράμπζονσπορ, Αντβέρπ (*), Μαριουπόλ (*), Μαλάτιασπορ (*), Ουτρέχτη (*), Καμπάλα (*), Ζαλγκίρις Βίλνιους (*), Γιάμπλονετς (*), Αμπερντίν (*), Οσιγιεκ (*), Εσμπιεργκ (*), Λουκέρνη (*), Τουν, Ρέιντζερς (*), Μπνέι Γιεχούντα

Κληρώνει: 22 Ιουλίου

Παίζει: 8 και 15 Αυγούστου

Ατρόμητος – Αρης: Στο χέρι τους

Ατρόμητος και Αρης θα μπουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League και θα το κάνουν ως «ισχυροί», έχοντας θεωρητικά πιο εύκολο έργο, ώστε να βρεθούν στον τρίτο γύρο, απ’ όπου θα ξεκινήσει η ΑΕΚ.

Κανένας εκ των πιθανών αντιπάλων δεν δείχνει ικανός να τρομάξει Περιστεριώτες και Θεσσαλονικείς. Εφόσον, βεβαίως, οι δύο ελληνικές ομάδες, οι οποίες θα μάθουν ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει αντίπαλος, δείξουν το καλό τους πρόσωπο και δεν επηρεαστούν από τον μικρό βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας που (λογικά) θα έχουν.

Πιθανοί αντίπαλοι: Ζρίνσκι Μόσταρ (*),Καιράτ Αλμάτι (*), ΑΕ Λεμεσού, Αλασκέρτ (*), Ραντνίσκι (*),Τσουκαρίτσκι (*), Κιλμάρνοκ (*), Σαχτιόρ Σαλιγκόρσκ (*), Βίτεμπσκ (*), Ντομζάλε (*), Κρουσέιντερς (*), Βένστιπλς (*), Στιάρναν (*), Νόρκεπινγκ (*), Χάουγκεσουντ (*), Μπραν (*), Βιτορούλ, Βαντούζ (*), Φόλα Ες (*), Τόμπολ Κοστανάι (*), Ορνταμπάσι (*), Κρακοβία (*), Λέγκια Γκντανσκ (*), Νέφτσι Μπακού (*), Σαμπάι (*), Ολίμπια Λουμπλιάνας (*), Κορκ Σίτι (*), Ντιναμό Τιφλίδας (*), Μακάμπι Χάιφα (*), ΤΣΣΚΑ Σόφιας (*), Ζελέσνιτσαρ (*), Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, Τρακάι (*), Μπουντούτσνοστ (*), Λεβάντια Ταλίν (*)

Κληρώνει: 19 Ιουνίου

Παίζουν: 25 Ιουλίου και 1η Αυγούστου

ΠΑΟΚEuropa LeagueΑτρόμητοςποδόσφαιροΑΕΚChampions LeagueΑρηςΟλυμπιακός