Αθλητισμός|30.05.2019 18:08

Basket League: Ο μικρός αλλά… θαυματουργός Ζώης Καράμπελας

Θοδωρής Φελάνης

Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία καλαθοσφαιριστής των ημιτελικών του πρωταθλήματος της Basket League με τον σημαντικότερο ρόλο στην ομάδα του. Σε 21 λεπτά συμμετοχής ο Ζώης Καράμπελας ήταν από τους πρώτους σκόρερ του Περιστερίου απέναντι στον Παναθηναϊκό με 12 πόντους και 4 ασίστ. Όσοι παρακολουθούν την πορεία του νεαρού γκαρντ τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν καλά πως τίποτα δεν του χαρίστηκε.

Ο Καράμπελας γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 2001, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στις ακαδημίες του Πόρτο Ράφτη όπου τον ξεχώρισε ο βετεράνος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ Γιώργος Αγιασωτέλης. Ο Αγιασωτέλης δούλεψε με τον μικρό Ζώη και στο Μαρκόπουλο όπου και άρχισε πλέον να προκαλεί αίσθηση με τις εμφανίσεις του. Μόλις στα 13 του(!) ο Καράμπελας επιλέγεται να παίξει στην αντρική ομάδα του Μαρκόπουλου στην Α΄ ΕΣΚΑ όπου δεν συμμετέχει απλά αλλά έχει ρόλο στην ομάδα.

«Τσαγανό και θράσος»

Εκείνη την χρονιά εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση του σε ντέρμπι με τον Διαγόρα Δρυοπιδέων όπου πετυχαίνει 7 πόντους(με 1 τρίποντο). «Παίζει με πάθος και τσαγανό, έχει θράσος αυτό το παιδί» λένε όλοι για τον 13χρονο γκαρντ. Μοιραία έρχεται η πρόταση του Δούκα που εκείνη την εποχή «σάρωνε» ότι καλό υπήρχε στις αναπτυξιακές ηλικίες.

Ο Καράμπελας πλέον αγωνίζεται στο παιδικό όμως ο Εύρης Μελετιάδης, κόουτς της ομάδας του Δούκα δίνει ευκαιρίας στον Ζώη και στην αντρική ομάδα όπου τα καταφέρνει περίφημα. Το 2017 όντας μέλος της Εθνικής Παίδων ο Καράμπελας δίνει τα χέρια με Περιστέρι, ο Πεδουλάκης εντυπωσιάζεται από την προσωπικότητα του και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός (έχει ύψος 1,82μ.)  του δίνει ευκαιρίες. Με δική του εισήγηση το περασμένο καλοκαίρι άλλωστε επεκτάθηκε το συμβόλαιο του μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

«Ο Καλάθης τον βοηθάει»

Στα 18 του πλέον ο Καράμπελας ξεχωρίζει για την ωριμότητα του παιχνιδιού του και δείχνει έτοιμος να ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες αποστολές όπως ήταν η προχθεσινή απέναντι στον Νικ Καλάθη: «Ο Καλάθης τον βοηθάει, είναι ο φίλος του, ο οποίος του δείχνει την πραγματική εικόνα. Συνήθως βλέπουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα τα νέα παιδιά να μπαίνουν μέσα και να τους κάνουν φάουλ. Αυτό για εμένα δεν είναι σωστό. Πρέπει να του δείχνεις την πραγματική εικόνα κι όποιος το κάνει, είναι φίλος σου. Αν ο Νικ τον έπαιζε ένα μέτρο πίσω, θα ήταν μια ψεύτικη εικόνα.

Αυτό που έγινε όμως σήμερα, θα τον βοηθήσει να βρει λύσεις και νομίζω πως προσπάθησε ο μικρός», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Πεδουλάκης για την κόντρα τους. Γενικότερα για τον παίκτη του ο τεχνικός του Περιστερίου έχει δηλώσει: «Ακούω ανθρώπους του χώρου μας να λένε πως δεν δίνουμε χώρο στα ελληνόπουλα κι αυτό είναι λάθος. Δεν σου χαρίζει ποτέ κανείς τίποτα στην ζωή γιατί αν σου χαρίσει, θα έρθει η ώρα που όταν θα πατήσεις το παρκέ, θα είσαι μόνος σου και δεν θα σε προστατεύσει κανένας. Αυτό το παιδί προετοιμάστηκε  μήνες για να είναι έτοιμο να παίξει».

Basket LeagueΠεριστέριΖώης Καράμπελας