Αθλητισμός|13.11.2018 10:40

Κώστας Κότσαρης: Στα δύσκολα βήµατα του Ορέστη Καρνέζη!

Κώστας Γουλής

Τις πρώτες στιγµές µετά τον σοκαριστικό τραυµατισµό του Σωκράτη ∆ιούδη, στο 49ο λεπτό του ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό, η παγωµάρα στον «πράσινο» πάγκο έσπασε από το γρήγορο κάλεσµα του Παναγιώτη Μαλλιαρίτση προς τον Κωνσταντίνο Κότσαρη: «Σήκω, Κωστή, πάµε…» του φώναξε ο προπονητής τερµατοφυλάκων του Παναθηναϊκού, αναγνωρίζοντας πως είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του για να τον προετοιµάσει για το ντεµπούτο του στη Super League.

Και όχι όπου κι όπου, αλλά σε ντέρµπι «αιωνίων» και σε χρονικό σηµείο που το παιχνίδι είχε πάρει «φωτιά». Ο 22χρονος γκολκίπερ ξεντύθηκε και ξεκίνησε αµέσως ένα γρήγορο ζέσταµα µε µπάλα, µέχρι να ολοκληρωθεί η µεταφορά του ∆ιούδη µε το φορείο εκτός γηπέδου. «Ηρεµία και µυαλό, ό,τι έχουµε πει» του φώναξε ο Μαλλιαρίτσης την ώρα που έµπαινε, µαζί µε τα εµψυχωτικά λόγια του Γιώργου ∆ώνη, που τον αγκάλιασε, λέγοντάς του: «Πάµε, Κωνσταντίνε, πάµε!».

Κόντρα στο άγχος

Ο «µικρός» µπήκε στο γήπεδο στο 52’ µε καθαρό µυαλό και προσπάθησε από τις πρώτες επαφές του µε την µπάλα να διώξει το άγχος που τον «φόρτωνε» στα καλοκαιρινά φιλικά. Εκεί που η δυσκολία στη διαχείριση της πίεσης τον «βάραινε», δεν του επέτρεπε να βγάλει στο γήπεδο την ποιότητα που κατέθετε στις προπονήσεις, κοστίζοντάς του ορισµένα «εύκολα» λάθη. Κάτι που, επί παραδείγµατι, δεν έδειχνε στην Εθνική Ελπίδων (βασικός και στα 10 µατς των προκριµατικών), όπου... έβγαζε µάτια σε κάθε κλήση του.

Η πρώτη δύσκολη κατάσταση δεν άργησε να έρθει. Ο Ολυµπιακός πίεζε, ο Παναθηναϊκός δεν κρατούσε µπάλα και ήρθαν δύο «κολλητά» φάουλ σε απόσταση βολής από την εστία του. Το πρώτο, του Φορτούνη (80’), εξοστρακίστηκε στο τείχος. Το δεύτερο, του Χριστοδουλόπουλου (83’), έφυγε... συστηµένο για το «παραθυράκι».

Ο Κότσαρης, όµως, είχε αντίθετη άποψη. «Απογειώθηκε» και πέταξε την µπάλα κόρνερ, πραγµατοποιώντας την απόκρουση της αγωνιστικής, που έδωσε ψυχολογία και κουράγιο σε όλη την υπόλοιπη οµάδα. Μία απόκρουση προσωπικότητας και... συστάσεων προς το ευρύ κοινό. Στο 95’ άργησε για... χιλιοστά να βρει την µπάλα στην κεφαλιά-πάσα του Ελαµπντελαουί και ο Ολυµπιακός ισοφάρισε.

Η µεγάλη του «µαγκιά», ωστόσο, ήταν δύο λεπτά µετά. Με το γήπεδο να «κοχλάζει» και τον Ολυµπιακό να πιέζει για την ανατροπή, είχε την ηρεµία να αντιδράσει υποδειγµατικά στη σκαστή κεφαλιά του Φορτούνη στη γωνία του: Γρήγορα αντανακλαστικά και απόκρουση προς τα πλάγια (και όχι µπροστά, όπου υπήρχε ένα «µπουλούκι» 5-6 παικτών), µε τον Πούγγουρα να ολοκληρώνει το διώξιµο. Τα πρώτα «παράσηµα» καριέρας για ένα παιδί που ανήκει στην οικογένεια του Παναθηναϊκού από τα 11 του και πέρασε πολλά, µέχρι να φτάσει στο πρώτο µεγάλο βράδυ του µε το «τριφύλλι».

Γεννηµένος στις 25 Ιουλίου 1996, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 6 ετών στην ακαδηµία του Ρότσα στα Σπάτα ως... χαφ. Σταµάτησε για µία τριετία, ώσπου εντάχθηκε στην ακαδηµία του Αήττητου Σπάτων και από εκεί -το καλοκαίρι του 2007- µεταπήδησε στα τµήµατα υποδοµής του Παναθηναϊκού µε την έγκριση του τότε προπονητή τερµατοφυλάκων της ακαδηµίας και σηµερινού προπονητή γκολκίπερ του Ολυµπιακού, Παναγιώτη Αγριόγιαννη. Χρόνο µε τον χρόνο ανέβαινε τα κλιµάκια της ακαδηµίας, κερδίζοντας παράλληλα κλήσεις στις «µικρές» Εθνικές οµάδες.

Τον Μάρτιο του 2014, λίγους µήνες µετά την άρνηση του Παναθηναϊκού σε πρόταση µεταγραφής στη Ρόµα, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελµατικό συµβόλαιο µε το «τριφύλλι», µε ισχύ έως τον Ιούλιο του 2017. Το ίδιο καλοκαίρι συµµετείχε στην προετοιµασία της πρώτης οµάδας στην Πολωνία (µαζί µε τους Κοτσόλη, Ταµπάκη), παίζοντας µάλιστα για 28 λεπτά στο φιλικό µε την Αρκα Γκντίνια.

Από το 2015

Τον Μάιο του 2015 πραγµατοποίησε το επαγγελµατικό του ντεµπούτο, ξεκινώντας βασικός στον αγώνα Κυπέλλου µε τα Χανιά (2-2), ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους επιλέχθηκε από την UEFA στα «αστέρια» της ηµιτελικής φάσης του Euro U19. Το καλοκαίρι του 2016 ο Νίκος Νταµπίζας τον πήρε δανεικό στην Οµόνοια (επέκτεινε πρώτα το συµβόλαιό του κατά έναν χρόνο), όµως ένας σοβαρός τραυµατισµός στον ώµο (εξάρθρωση) τον οδήγησε στο χειρουργείο και στην επιστροφή στην Αθήνα.

Εκανε υποµονή, ακολουθώντας πιστά τον ίδιο, πολύ δύσκολο δρόµο που είχε πάρει και το µεγάλο του ίνδαλµα στο «τριφύλλι»: ο Ορέστης Καρνέζης, ο οποίος χρειάστηκε να ξεπεράσει δεκάδες εµπόδια µέχρι την καθιέρωση. Προς τιµήν του, άλλωστε, ο «µικρός» επέλεξε το καλοκαίρι και το «27» στην πλάτη. Το νούµερο που φορούσε ο Ορέστης στον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας µε τη δουλειά του τη θέση του στο ελληνικό ποδόσφαιρο 

Κωνσταντίνος ΚότσαρηςΠαναθηναϊκόςΟρέστης Καρνέζης