Αθλητισμός|06.06.2019 11:55

ΑΕΚ: Οι Ιταλοί ξανάρχονται για τον Μπάρκα, τελευταία ζαριά για Πόνσε

Σταύρος Καζαντζόγλου

Κατά την παρουσίαση του, ο Μιγκέλ Καρντόσο είχε δείξει ανοιχτός στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου που επιτάσσουν και πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Ισως σύντομα θα κληθεί να συναινέσει σε μια τέτοια προοπτική. Βλέπετε, σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr, το όνομα του Βασίλη Μπάρκα ανεβαίνει ολοένα και περισσότερα στις ατζέντες ιταλικών συλλόγων. Ο Μπάρκας ολοκλήρωσε την πρώτη γεμάτη σεζόν της καριέρας του, αποτελεί πλέον σταθερά μέλος της Εθνικής ομάδας και αποτελεί επιλογή που δεν περνά απαρατήρητη από ευρωπαϊκά κλαμπ, ιδιαίτερα της ιταλικής αγοράς.

Στην ΑΕΚ δεν είναι απαγορευτικοί σε πιθανότητα πώλησης του Μπάρκα, αλλά υπό το κατάλληλο τίμημα. Ηδη άλλωστε, η τριπλέτα των γκολκίπερ για τη νέα σεζόν έχει συμπληρωθεί με την απόκτηση του Αθανασιάδη από τον Αστέρα Τρίπολης, που μπορεί να πλαισιώσει τους Τσιντώτα και Γιαννίκογλου. Ο Μπάρκας ανανέωσε πέρυσι το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ, δίχως να περιλαμβάνεται ρήτρα. Κυρίως, σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης και εκτίμησης προς τη διοίκηση, ο Μπάρκας πείστηκε να υπογράψει και να αφήσει το μέλλον του στην κρίση της «κιτρινόμαυρης» διοίκησης.

Οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι άμεσες, καθώς το σκάουτινγκ στον Μπάρκα έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν. Την ίδια στιγμή, στην ΑΕΚ προσπαθούν να βρουν ομάδα για τον Τσόσιτς, ώστε να αποχωρήσει έστω και ως δανεικός. Τα ευχάριστα νέα ήρθαν από την Ισπανία, όπου η Μάλαγα – όπου αγωνίζεται δανεικός ο Ερικ Μοράν - εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα play off ανόδου στη μεγάλη κατηγορία. Εάν κερδίσει την άνοδο, τότε υπάρχει αυτόματη ρήτρα αγοράς του Ισπανού και απαλλάσσεται η ΑΕΚ από ένα συμβόλαιο βαρίδι.

Ισως θα μπορέσει έτσι να κάνει την τελική της κίνηση για τον Πόνσε με μεγαλύτερη άνεση. Στην ΑΕΚ περιμένουν την άφιξη του πατέρα και ατζέντη του Αργεντινού στράικερ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στους «κιτρινόμαυρους», δείχνουν πως ο Πόνσε δεν έχει βρει κάποια ομάδα που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του – αγωνιστικές και οικονομικές – από προηγμένο πρωτάθλημα. Ο Πόνσε δεσμεύεται για ακόμα ένα χρόνο με τη Ρόμα, με απολαβές που φτάνουν στο 1,2 εκατ. Ευρώ.

Ο Μελισσανίδης έλεγε πριν από λίγες ημέρες, ότι για την ΑΕΚ δεν είναι απαγορευτική η ρήτρα αγοράς των 6 εκατ. € (με τέσσερις δόσεις του 1,5 εκατ. €, που καταβάλλονται ανά μεταγραφική περίοδο), αλλά το ζήτημα είναι το συμβόλαιο του παίκτη. Η ΑΕΚ κάλυψε στον περυσινό δανεισμό το μισό, ήτοι 600.000 €. Η πολιτική των συμβολαίων της, δεν προβλέπει για κανέναν απολαβές που θα υπερβαίνουν το 1 εκατ. €. Πως μπορεί να καλύψει τον Πόνσε; Μόνο με υπέρβαση ή αν πειστεί ο Αργεντινός, ότι η ΑΕΚ του δίνει προοπτική να βελτιώσει το μέλλον του.

Βέβαια, πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία. Η ΑΕΚ ενδέχεται να ζητήσει και από τη Ρόμα να κάνει κάποια διαφορετική οικονομική συμφωνία. Ισως οι Ιταλοί να επιχειρήσουν την ανανέωση του Πόνσε. Η ΑΕΚ θέλει να κάνει την κίνηση για τον Πόνσε, προτού ανοίξει τη λίστα με τις άλλες επιλογές για την επίθεση. Ο Καρντόσο θέλει φορ, αλλά πρώτιστα δίνει βάση στο δημιουργικό κομμάτι. Θέλει ακραίους που θα συγκλίνουν και θα παίζουν και κεντρικά, ενώ για τη μεσαία γραμμή δείχνει να καλύπτεται από τις επιλογές των χαφ και ζητά κυρίως παίκτη με δημιουργικές ικανότητες, όπως ο Ζεράλδες.

Βασίλης ΜπάρκαςΈρικ ΜοράνποδόσφαιροΕζεκιέλ ΠόνσεΑΕΚ