Αθλητισμός|06.06.2019 13:38

Τιμήθηκε ο ηρωικός δρομέας που βοήθησε ημιλιπόθυμο συναθλητή του πριν τον τερματισμό (vid)

Κώστας Ασημακόπουλος

Τον αθλητή που κατέκτησε την πρώτη θέση στο αγώνα Silver Label Okpekpe 10.000 μέτρων στη Νιγηρία δεν τον γνωρίζει και δεν τον θυμάται κανείς. Αντίθετα, το όνομα του Κενυάτη, Σιμόν Τσαπρότ, περνά στο πάνθεον των ηρώων όχι μόνο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, αλλά και του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού.

Ο Κενυάτης δρομέας τιμήθηκε σε ειδική τελετή για την ενέργειά του, που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, καθώς λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό, αντί να τερματίσει, βοήθησε τον συμπατριώτη του, Κένεθ Κιπκεμόι, να ολοκληρώσει την κούρσα του.

Με σπασμούς προσπαθούσε να τερματίσει

Ο αγώνας έγινε στις 25 Μαΐου. Ο Κιπκεμόι έμεινε από δυνάμεις στα τελευταία μέτρα του τερματισμού και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με σπασμούς προσπαθούσε να τερματίσει. Ο Τσαπρότ, αντί να τερματίσει, έπιασε από τις μασχάλες τον Κιπκεμόι και τερμάτισαν μαζί.

Το βίντεο με την ενέργειά του έκανε τον γύρο του κόσμου, και η κυβέρνηση της Νιγηρίας τον τίμησε απονέμοντάς του ειδικό μετάλλιο τιμής, αλλά και ως έπαθλο ένα εκατομμύριο νάιρα (περίπου σε 2.500 ευρώ) για «την υποστήριξη του φύλακα του αδελφού του.

Δείτε την ενέργεια του Σιμόν Τσαπρότ και τις δηλώσεις του:

«Δεν πολεμάμε, βοηθάμε»

«Το τρέξιμο δεν είναι πόλεμος. Ο αγώνας και ο αθλητισμός φέρνουν ειρήνη, ενότητα και φιλία. Ο μπαμπάς μου πάντα μου έλεγε πως, εάν περπατάς και συναντήσεις έναν άρρωστο στον δρόμο, τον βοηθάς. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν είδα τον φίλο μου πεσμένο κάτω» είπε συγκινημένος ο Τσαπρότ.

Να σημειωθεί πως ο Κενυάτης αθλητής είχε στόχο να γίνει ο πρώτος δρομέας που θα κατακτούσε για δεύτερη φορά τον συγκεκριμένο ετήσιο αγώνα των 10.000 μέτρων. Η διοργάνωση έχει ξεκινήσει το 2013 και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι κορυφαίοι δρομείς της Αφρικής. «Ηρθε στη χώρα μας και αγωνίστηκε, και ενώ δεν πήρε την πρώτη θέση για δεύτερη φορά, έφυγε ως ήρωας. Δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο, κέρδισε όμως τις καρδιές όλων μας» είπαν οι Νιγηριανοί. Πρώτος τελικά τερμάτισε ο Νταβίντ Φικάντου από το Μπαχρέιν, που σχεδόν πάνω στο νήμα προσπέρασε τον Κιπκεμόι και τον Τσαπρότ.

Κένεθ ΚιπκεμόιημιμαραθώνιοςΣπορΚένυαστίβοςΝιγηρίαΣιμόν Τσαπρότ