Αθλητισμός|07.06.2019 12:07

NBA: Αμεση και σκληρή τιμωρία στον οπαδό-μέτοχο που έσπρωξε αντίπαλο (vids)

Γιάννης Σκόκας

Στο NBA όταν λένε ότι προστατεύουν το άθλημα, τους αθλητές και εν γένει το προϊόν που παράγουν, το εννοούν και το δείχνουν με πράξεις και με λήψη άμεσων αποφάσεων κι όχι έπειτα από εβδομάδες ή και μήνες περιμένοντας τη συνεδρίαση κάποιας πειθαρχικής επιτροπής (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα μέρη μας). Εκεί όπου η παραβατική συμπεριφορά είναι αυταπόδεικτη και προφανής, οι ποινές επιβάλλονται άμεσα και παραδειγματικά.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του μικρομετόχου-οπαδού των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς κατά τη διάρκεια του τρίτου τελικού του αμερικανικού πρωταθλήματος με τους Τορόντο Ράπτορς. Ο οξύθυμος Μαρκ Στίβενς, έπειτα από μια υπερπροσπάθεια του Κάιλ Λάουρι ώστε να προλάβει την μπάλα να μην βγει εκτός παρκέ -κι αφού έπεσε με φόρα πάνω σε θεατές που κάθονταν στις πρώτες θέσεις- έσπρωξε τον άσο των Ράπτορς, την ώρα που οι υπόλοιποι fans του Γκόλντεν Στέιτ είχαν σπεύσει για να βοηθήσουν τον NBAer να σηκωθεί.

Δείτε το επεισόδιο:

T

Ο Λάουρι εκνευρίστηκε από τη χειροδικία του μικρομετόχου των Γουόριορς αλλά συγκρατήθηκε και αρκέστηκε μόνο στα λόγια και στην υπόδειξη προς τον διαιτητή για την πράξη του θερμοκέφαλου οπαδού. Και κάπου εκεί άρχισαν οι άμεσες κυρώσεις για τον Μαρκ Στίβενς, ο οποίος αρχικά, λίγο μετά το περιστατικό κι αφού προηγουμένως δέχθηκε τις συστάσεις του διαιτητή, συνοδεία ανθρώπου της ασφάλειας των Γουόριορς απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Καταδίκασαν οι Γουόριορς

Αργότερα οι Γουόριορς ανακοίνωσαν, μέσω σκληρής ανακοίνωσης, ότι σε πρώτη φάση του επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης εισόδου μέχρι το τέλος της σεζόν. «Η συμπεριφορά του Μαρκ Στίβενς το περασμένο βράδυ δεν αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο που ευχόμαστε να εκφράζουμε ως οργανισμός. Είμαστε υπερβολικά απογοητευμένοι από την πράξη του και μαζί με τον ίδιο τον κύριο Στίβενς, απολογούμαστε στον Κάιλ Λάουρι και τον οργανισμό των Τορόντο Ράπτορς για την ατυχή συμπεριφορά του. Δεν υπάρχει θέση στο ΝΒΑ για μία τέτοια σχέση μεταξύ θεατών και παικτών σε έναν αγώνα. Ο κύριος Στίβενς δεν θα βρίσκεται σε κανέναν από τους εναπομείναντες αγώνες των Τελικών του ΝΒΑ. Η έρευνα για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε η επίσημη τοποθέτηση των πρωταθλητών.

500.000 πρόστιμο και ετήσιος αποκλεισμός

Και προτού καλά καλά συμπληρωθούν 24 ώρες από το περιστατικό, το ΝΒΑ επέβαλε στον Στίβενς πρόστιμο 500.000 δολαρίων για ανάρμοστη συμπεριφορά και αποκλεισμό από κάθε αγώνα του πρωταθλήματος μέχρι και το τέλος της επόμενης σεζόν (2019-20). «Ένας εκπρόσωπος μίας ομάδας πρέπει να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο και η επαφή του επενδυτή των Γουόριορς, Μαρκ Στίβενς το προηγούμενο βράδυ ήταν κάτι παραπάνω από ανεπίτρεπτη και δεν έχει θέση στην λίγκα. Με την έρευνα να συνεχίζεται, δεν επιτρέπεται στον κύριο Στίβενς να παρευρίσκεται σε αγώνες του ΝΒΑ» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του NBA.

Ενοχλημένος ο Λεμπρόν Τζέιμς

Προηγουμένως, θέση για το ζήτημα πήρε και ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος έγραψε: «Δεν υπάρχει χώρος στο ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ άθλημά μας για τέτοια περιστατικά. Υπάρχουν τόσα ζητήματα εδώ. Όταν κάθεσαι δίπλα στο παρκέ, ξέρεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις και αν δεν γνωρίζεις, υπάρχουν κανονισμοί στο πίσω μέρος του εισιτηρίου. Σαν οπαδός και μέτοχος των Γουόριορς, ο συγκεκριμένος γνώριζε ακριβώς τι έκανε. Ήξερε τους κανονισμούς πολύ καλύτερα από έναν μέσο άνθρωπο που κάθεται courtside και παρακολουθεί έναν αγώνα. Κάτι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ.

Σκεφτείτε, τι θα γινόταν αν ο Κάιλ Λάουρι αντιδρούσε και έβαζε τα χέρια του πάνω του; Όλοι σας θα ΤΡΕΛΑΙΝΟΣΑΣΤΑΝ! Θα θέλατε να μπει στη φυλακή, να μην αγωνιστεί στους υπόλοιπους τελικούς επειδή απλά θα είχε προστατεύσει τον εαυτό του. Ήμουν ήσυχος στη διάρκεια των NBA Playoffs, παρακολούθησα όλα τα ματς (δεν έχω χάσει ούτε ένα), όμως μου πήρε χρόνο μετά απ' όσα είδα χθες για να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου. Δεν μπορούσα και δεν θα ήθελα να μείνω σιωπηλός σε αυτό. Προστατεύστε τους παίκτες. Εδώ τα προνόμια δεν είναι ευπρόσδεκτα».

ΛεΜπρόν ΤζέιμςοπαδοίμπάσκετNBA