Αθλητισμός|12.06.2019 02:32

Οι Αρμένιοι έριξαν... κατραπακιάν στην απαράδεκτη Εθνική Ελλάδας

Γιάννης Σκόκας

Αν η δικαιολογία για τη συντριβή (0-3) της Ελλάδας από την Ιταλία το περασμένο Σάββατο ήταν το βαρύ όνομα του αντιπάλου και οι ισχυρές προσωπικότητες που διαθέτει η Σκουάντρα Ατζούρα, τι μπορεί να ειπωθεί άραγε ως δικαιολογία για την εξευτελιστική εντός έδρας ήττα (2-3) και από την Αρμενία; Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν για άλλη μια φορά κάκιστο απέναντι σε έναν αντίπαλο που στα... χαρτιά είναι υποδεέστερος αλλά εντός των γραμμών του γηπέδου ήταν πολύ ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και δίκαια έφτασε στην τελική επικράτηση στην τέταρτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2020.

Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη που δεν λέει να βελτιωθεί και να ορθοποδήσει, διατήρησε την παράδοση που τη θέλει να δέχεται γκολ (έχει συμβεί και στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της) και δη στα πρώτα λεπτά, αφού μετά το 2-0 στη Βοσνία στο 15' (που στο φινάλε έγινε 2-2), το 2-0 -πάλι στο 15'- στο πρόσφατο φιλικό με την Τουρκία και το 0-3 στο διάστημα 24'-33' με τους Ιταλούς, κατόρθωσε εκ νέου να βρεθεί στο 0-2 μέχρι το 32' απέναντι στους Αρμένιους...

Πέντε αλλαγές, καμία βελτίωση

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έκανε πέντε αλλαγές συγκριτικά με την ενδεκάδα που παράταξε κόντρα στους Ιταλούς αλλά η εικόνα της Γαλανόλευκης ήταν εξίσου απογοητευτική. Οι Μπάρκας, Μανωλάς, Σταφυλίδης, Κουρμπέλης και Κολοβός έμειναν στον πάγκο και τη θέση τους πήραν οι Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Κούτρης, Πέλκας και Κουλούρης, ενώ άλλαξε και ο σχηματισμός από 3-6-1 σε 4-2-3-1. Τίποτα όμως δεν βελτιώθηκε γεγονός που καταδεικνύει και το γεγονός ότι η Εθνική νοσεί βαριά.

Μόλις στο 8' η Αρμενία, που έδειχνε να πατάει εξαρχής καλύτερα στο γήπεδο, αιφνιδίασε την ελληνική ομάδα, που βρέθηκε απροετοίμαστη έπειτα από μια λάθος μεταβίβαση στο κέντρο. Η αντεπίθεση των Αρμένιων ήταν ταχύτατη και εξαιρετική σε αντίθεση με την κάκιστη λειτουργία όλης της αμυντικής γραμμής που πιάστηκε στον ύπνο. Ο Βλαχοδήμος επίσης καθυστέρησε να αντιδράσει δίνοντας χώρο και το δικαίωμα στον Καραπετιάν να τον προσπεράσει και να πλασάρει ιδανικά από πλάγια θέση ανοίγοντας το σκορ (0-1).

Δείτε το 0-1 της Αρμενίας:

Κι όπως φάνηκε στη συνέχεια το σοκ ήταν αρκετά ισχυρό για την Εθνική που όχι μόνο δεν μπόρεσε να συνέλθει και να αντιδράσει αλλά βρέθηκε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση όταν στο 32' οι Αρμένιοι διεύρυναν το προβάδισμά τους (0-2). Ο Γκαζαριάν δέχθηκε την πάσα, έκανε ωραία ατομική προσπάθεια αδειάζοντας τον Παπασταθόπουλο και με εξαιρετικό δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Εθνικής.

Δείτε το 0-2 της Αρμενίας:

Η Ελλάδα παρουσιάστηκε εμφανώς βελτιωμένη στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου και γρήγορα γρήγορα κατόρθωσε να μειώσει σε 1-2. Στο 54' ο Φορτούνης δημιούργησε και ο Ζέκα εκτέλεσε σκοράροντας το δεύτερό του τέρμα με τη φανέλα της Εθνικής. Κυρίως όμως έδωσε πίστη στην ομάδα ότι η ανατροπή είναι εφικτή...

Δείτε το 1-2 της Ελλάδας:

Οι Ελληνες παίκτες και το λιγοστό κοινό στις εξέδρες αναθάρρησαν μετά το γκολ του Πορτογάλου χαφ. Μάλιστα στο 64' ο Κουλούρης είχε ευκαιρία να ισοφαρίσει από μακρινή απόσταση. Ομως οι εξαιρετικοί Αρμένιοι έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην κάκιστη Εθνική όταν στο 74' ο Μπαρσεγιάν πήρε το ριμπάουντ από το δοκάρι του Μκχιταριάν και έγραψε το 1-3.

Δείτε το 1-3 της Αρμενίας:

Στο 87' ο Φορτούνης πέτυχε ένα απίστευτο γκολ περνώντας όποιον αμυντικό της Αρμενίας βρήκε μπροστά του μειώνοντας σε 2-3 αλλά και πάλι η Εθνική δεν μπόρεσε να σώσει τα προσχήματα στον χρόνο που απέμεινε, γράφοντας εν τέλει άλλη μια μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της από μια ομάδα, η οποία ουδέποτε είχε σκοράρει απέναντι στην Ελλάδα κατά το παρελθόν.

Δείτε το 2-3 της Εθνικής:

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Κούτρης, Μαυρίας (17' Κώτσιρας), Σιόβας, Παπασταθόπουλος, Ζέκα, Σάμαρης (75' Σιώπης), Μασούρας, Πέλκας (68' Κολοβός), Φορτούνης, Κουλούρης.

Αρμενία: Αϊραπετιάν, Χαρογιάν, Γκριγοριάν Α., Μκρτσιάν, Γκαζαριάν (83' Αβετισιάν), Μπαρσεγιάν, Χοφνανισιάν Α., Μκχιταριάν, Χαμπαρτσουμιάν, Καραπετιάν (70' Μπαμπαγιάν), Ισκανιάν.

Αποτελέσματα-Βαθμολογία

Στα άλλα ματς του 10ου ομίλου η Ιταλία επικράτησε 2-1 της Βοσνίας και η Φινλαδία 2-0 στο Λιχτενστάιν. Κάτι που σημαίνει πως ήδη η Ιταλία και η Φινλανδία έχουν αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στα τελικά του Euro.

1. Ιταλία 12

2. Φινλανδία 9

3. Αρμενία 6

4. Ελλάδα 4

5. Βοσνία 4

6. Λιχτενστάιν 0

Εθνική ομάδαπροκριματικά EuroΑρμενίαποδόσφαιροEuro 2020