Αθλητισμός|12.06.2019 10:26

Ετόρε Μεσίνα: Ενας φιλόσοφος του μπάσκετ επιστρέφει στην Ευρώπη

Θοδωρής Φελάνης

Η έλευση ενός προπονητή της ποιότητας του Ετόρε Μεσίνα ανεβάζει το πρεστίζ της Euroleague ενώ ταυτόχρονα η απόφαση επανεκκίνησης με στόχο την κορυφή από την Αρμάνι Μιλάνο προσθέτει νέο ενδιαφέρον στην κορυφαία διοργάνωση. Μεγάλα μπάτζετ εκατομμυρίων ευρώ και αναρίθμητες συνεργασίες με κορυφαίους παίκτες συνέθεταν τις προσπάθειες της ιταλικής ομάδας τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πάντα το ίδιο: Μηδέν. Πρότζεκτ και εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στον κάλαθο των αχρήστων. Πάντα κάτι έλειπε. Αποκορύφωμα της αποτυχίας ο φετινός  αποκλεισμός της Αρμάνι από την Σάσαρι στα ημιτελικά του πρωταθλήματος.

Αντιγράφοντας το εγχείρημα της Φενερμπαχτσέ με τον Ομπράντοβιτς και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Ιτούδη, η Αρμάνι αποφάσισε όχι μόνο να προσλάβει έναν κορυφαίο στο είδος του προπονητή αλλά να του αναθέσει εν λευκώ το στήσιμο της ομάδας, δίνοντας του έναν ορίζοντα τριετίας προκειμένου να αναδείξει το έργο του. Ιδού η πρόκληση για τον πολυπράγμονα Ετόρε που επιστρέφει στην Euroleague μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ και στους Σαν Αντόνιο Σπερς στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς.

Ξεκίνημα από την ιστορική Βίρτους

Ο Ετορε Μεσίνα γεννήθηκε στην Κατάνια στις 30 Σεπτεμβρίου  του 1959. Ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή του Μάσιμο Μανγκάρο στην Ουντινέζε και το 1983 πήγε στη Βίρτους Μπολόνια αναλαμβάνοντας τη θέση του υπεύθυνου των τμημάτων υποδομής. Το 1989 ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Βίρτους, ακολούθως συνεργάστηκε με την Μπενετόν Τρεβίζο, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Έχει κατακτήσει τέσσερις φορές την EuroLeague και άλλες τόσες το ιταλικό πρωτάθλημα. Μετράει έξι  κατακτήσεις πρωταθλημάτων στη Ρωσία , ενώ τρεις φορές πήρε την VTB League. Στη Ρωσία πήρε και δυο κύπελλα, ενώ αντίστοιχα επτά φορές έχει στεφθεί κυπελλούχος Ιταλίας. Έχει οδηγήσει τις ομάδες του 11 φορές μέχρι το Final Four της EuroLeague, όπου έχει ρεκόρ καριέρας 220 νίκες και 77 ήττες  (ποσοστό 74,1%). Το 2016 συμμετείχε στο All Star Game του ΝΒΑ ως βοηθός. Με την Εθνική Ιταλίας κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1997.

«Η γυναίκα μου λέει πως ο Ζέλικο είναι καλύτερος»

Είναι οξυδερκής έχοντας ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ κάτι που είχαν την ευκαιρία άπαντες να αντιληφθούν όταν τον Μάιο του 2008 στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Final 4 της Μαδρίτης αναφερόμενος στον Ομπράντοβιτς είχε δηλώσει: «Δεν είμαι χαρούμενος που θα αντιμετωπίσω τον Ζέλικο εντός γηπέδου, αν και παραμένει πάντα καλός μου φίλος. Ξέρετε, η γυναίκα μου πάντα μου λέει ότι εκείνος είναι καλύτερος. Μόλις τελείωσε ο δεύτερος ημιτελικός με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι... την πατήσαμε. Ξέρετε, στη μυθολογία, ο Έκτορας (Ετόρε στα Ιταλικά) είναι άτυχος ήρωας. Αυτός που χάνει. Αν μη τι άλλο, πρέπει να βρούμε την αχίλλειο πτέρνα του Ομπράντοβιτς για να νικήσουμε».

Εξαιρετικά… φιλοσοφημένες ήταν οι απαντήσεις του Μεσίνα όταν έδωσε πρόσφατα το «παρών» στη συνέντευξη τύπου της Ένωσης Προπονητών της Ευρωλίγκας όπου ρωτήθηκε σχετικά με τις συνεργασίες του με παίκτες σταρ. «Αν θεωρείτε πως στην Μπολόνια, δεν υπήρχε η ομάδα του Ντανίλοβιτς ή η ομάδα του Σάβιτς, κάνετε λάθος. Όπως έλεγε ο δάσκαλος, Αλεξάντερ Νίκολιτς, "είσαι σπουδαίος προπονητής, αν έχεις σπουδαίους παίκτες". Μπορούμε να μιλάμε για αυτό τέσσερις ώρες, αλλά όπως είπε ο κόουτς Πόποβιτς, "σπουδαίοι παίκτες όπως ο Ρόμπινσον, ο Ντάνκαν και ο Τζινόμπιλι, μου επέτρεψαν να τους προπονήσω. Που σημαίνει ότι μου επέτρεψαν, να γίνω ο εαυτός μου".

Κοντολογίς, η ανακοίνωση της επιστροφής του Μεσίνα είναι αναμφισβήτητα μια καλή είδηση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ...

Αρμάνι ΜιλάνομπάσκετEuroleagueΕτόρε Μεσίνα