Αθλητισμός|12.06.2019 09:47

Ισπανία στημένα: «Κάτσαμε να χάσουμε, το είχαμε συμφωνήσει» λέει ο Λόπεθ

Newsroom

Θεωρείται ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά της «Επιχείρησης Οίκος», η οποία εξάρθρωσε κύκλωμα που έστηνε ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Ισπανία. Παρ’ ότι εκκρεμεί δίκη, ο Ινιγο Λόπεθ δεν είχε πρόβλημα να παραχωρήσει (αποκαλυπτική) συνέντευξη στην εφημερίδα «El Mundo».

Ο νυν αμυντικός της Λα Κορούνια και άλλοτε του ΠΑΟΚ (σεζόν 2013-14), ο οποίος θεωρείται από τις Αρχές ως ο βασικός μεσάζοντας μεταξύ των Ραούλ Μπράβο – Κάρλος Αράντα (φερόμενοι ως επικεφαλής της οργάνωσης), και των ποδοσφαιριστών για το στήσιμο των αγώνων, παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι το ματς Ουέσκα – Ταραγόνα (0-1), τη σεζόν 2017-18 στην δεύτερη κατηγορία, ήταν «συμφωνημένο»!

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο αποτέλεσε απαρχή της έρευνας επειδή παίχτηκαν πολλά χρήματα επάνω του, η Ουέσκα έφτανε έχοντας εξασφαλίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, υποδεχόμενη μια Ταραγόνα που «καίγονταν» για νίκη, στην μάχη της παραμονής.

Σύμφωνα με τον Ινιγο Λόπεθ, υπήρξε «συμφωνία κυρίων» από το παιχνίδι κιόλας του πρώτου γύρου, κάτι που ο ίδιος γνωρίζει, παρ’ ότι δεν ήταν στην αποστολή της Ουέσκα, ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο ματς.

«Αυτό πάντα υπήρχε στο ποδόσφαιρο. Στα τελευταία ματς κοιτάς το καλεντάρι και συζητιέται, γιατί γνωρίζεις τους ανθρώπους. Δεν είναι ότι μαζευόμαστε ή κανονίζουμε να βρεθούμε κάπου. Απλά λέμε: «Κοίτα, μην κάνουμε ζημιά ο ένας τον άλλο, για όποιον χρειάζεται τους βαθμούς». Το πράγμα μένει εκεί και δεν συζητιέται ξανά. Οποιοσδήποτε έχει παίξει ποδόσφαιρο και έχει βρεθεί σε αυτόν τον κόσμο, ξέρει ότι αυτό συνέβαινε από πολύ πριν από εμάς. Αυτό που συμβαίνει είναι, ότι με την υπόθεση των στοιχημάτων, όλα πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις» εξήγησε ο Λόπεθ.

«Στα αποδυτήρια ήταν γνωστό (σ.σ. για την συμφωνία). Ξέρω ότι υπήρξε μια επαφή και συμφωνήθηκε να μην γίνουν… βλακείες. Τελεία και παύλα» συνεχίζει ο έμπειρος αμυντικός, ο οποίος εξήγησε ότι το «στήσιμο» γίνεται «κατεβάζοντας την αγωνιστική ένταση, απλά και όμορφα. Δεν μπαίνουμε στο γήπεδο να σκοτωθούμε».

Ο Λόπεθ δηλώνει άγνοια για το αν κάποιοι συμπαίκτες του στην Ουέσκα πόνταραν στο συγκεκριμένο, «αμαρτωλό» ματς, ενώ παραδέχεται ότι ο ίδιος παίζει στοιχήματα, «αλλά ποτέ ομάδες του πρωταθλήματος μου. Ποντάρω σε αγώνες του Champions League και σε άλλες διοργανώσεις».

Ερωτηθείς για τον ρόλο του «μεσάζοντα» που του αποδίδουν τις Αρχές, υποστήριξε ότι μίλησε με τον Κάρλος Αράντα, ο οποίος του ζήτησε να μεσολαβήσει με την Ουέσκα για εκατό χιλιάδες ευρώ που του χρωστούσε ο (πρώην πια) πρόεδρος Αγουστίν Λασαόσα, χωρίς να του πει ποτέ τι αφορούσε αυτό το ποσό.

Ο Λόπεθ παραδέχεται ακόμα ότι έχει πάρει πριμ νίκης από τρίτους και πως τα έχει δει σε πολλές ομάδες, «κάτι που δεν μου φαίνεται κακό, εφόσον είναι για να παίξεις για τη νίκη. Ξέρω ότι απαγορεύονται και αυτά, αλλά θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη υποκρισία σχετικά».

Ξέπλυμα από ναρκωτικά

Ο 36χρονος κεντρικός αμυντικός ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες που θέλουν τον Αράντα να ξεπλένει, μέσω των στοιχημάτων στα δύο γραφεία που διαθέτει στην Μάλαγα, χρήματα από διακίνηση ναρκωτικών!

«Δεν τον γνωρίζω αρκετά (σ.σ. τον Αράντα). Υπήρξαμε συμπαίκτες για έξι μήνες. Δεν έχω ιδέα αν διακινεί ναρκωτικά ή όχι» λέει ο Λόπεθ για τον άλλοτε επιθετικό των Ρεάλ Μαδρίτης και Νουμάνθια, μεταξύ άλλων.

Ο Αράντα, ο οποίος έχασε την μητέρα του από ναρκωτικά όταν ήταν μικρός, φέρεται να πόνταρε μεγάλα ποσά (από τα ναρκωτικά;) σε σίγουρα πονταρίσματα (λόγω των στημένων). Και, την ώρα των κερδών, οι επιταγές κόβονταν σε ονόματα κοντινών του ανθρώπων, ώστε να επιστρέψουν τελικά σε αυτόν, όταν πλέον ήταν «καθαρά».

Πρωτάθλημα με 21 ομάδες

Στο μεταξύ, η Τζιρόνα, η ομάδα που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, ούσα 18η στη βαθμολογία, ζήτησε να «επιστρέψει» στην Πριμέρα Ντιβισιόν και αυτή να διεξαχθεί την επόμενη σεζόν με 21 ομάδες (αντί για είκοσι), μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τα στημένα.

Και αυτό γιατί, αν αποδειχθεί ότι ήταν στημένο το ματς Βαγιαδολίδ – Βαλένθια (0-2) της τελευταίας αγωνιστικής, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό έρευνα, η Βαγιαδολίδ θα πρέπει να τιμωρηθεί με αφαίρεση έξι βαθμών και θα υποβιβαστεί αυτή, αντί για την Τζιρόνα.

Πηγές της Λίγκας και της Ομοσπονδίας ξεκαθαρίζουν ότι η καταγγελία της Τζιρόνα δεν έχει καμία τύχη να εισακουστεί, με τον καταλανικό σύλλογο να επιφυλάσσεται για περαιτέρω νομικές κινήσεις, αφού ο υποβιβασμός της έχει εμπορικό αντίκτυπο με απώλεια ύψους σαράντα εκατομμυρίων ευρώ.

Ινιγο Λόπεθποδόσφαιροστημένα παιχνίδιαΚάρλος ΑράνταΡαούλ Μπράβο