Αθλητισμός|16.06.2019 09:34

Λέοναρντ: «Βασιλιάς» στο Τορόντο ο άνθρωπος που άλλαξε τις ισορροπίες στο ΝΒΑ

Θοδωρής Φελάνης

Το Τορόντο θα κάνει καιρό ακόμη για να συνέλθει από τις εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού μετά τον θρίαμβο της κατάκτησης του πρώτου τίτλου ΝΒΑ για την ομάδα του Καναδά. Οι «δεινόσαυροι» δεν ήταν ομάδα του «ενός» όπως αποδείχθηκε και στην σειρά των τελικών , στηρίχθηκαν στην αποτελεσματικότητα τους στην άμυνα, στην εξαιρετική τους χημεία και στην «δίψα» τους  να γράψουν την ιστορία… αλλιώς, καθώς τα καλά λόγια για την «μαχητική ομάδα του Τορόντο» έπαψαν να αρκούν στους επιτελείς αλλά και στους παίκτες της ομάδας, Η βάση υπήρχε όμως το κερασάκι στην τούρτα είχε να κάνει αναμφισβήτητα με την έλευση του Καουάι Λέοναρντ, του παίκτη που έπαιξε τον ρόλο της… χρυσόσκονης στον ήδη γεμάτο «καμβά» των Ράπτορς.

Λίγα χρόνια πριν ο Λέοναρντ μεγαλουργούσε με τους Σπερς αποδεχόμενος με ικανοποίηση την ταμπέλα του «μελλοντικού σταρ». Η συμβολή του στο  πρωτάθλημα των «σπιρουνιών» το 2014 ήταν  καθοριστική κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο του MVP αλλά και του καλύτερου αμυντικού. Λίγο μετά  όμως ήρθε η ρήξη. Λέοναρντ και Σπερς είχαν διαφωνία σχετικά με το πρόγραμμα αποθεραπείας που ακολουθούσε με αφορμή μια σειρά από τραυματισμούς που του στέρησαν την παρουσία σε αρκετά παιχνίδια.

Μοιραία οι δυο πλευρές έφτασαν στα άκρα.  Τον Ιούλιο του 2018   Λέοναρντ και ο Ντάνι Γκριν ανταλλάχθηκαν με τον Ντεμάρ Ντερόζαν και τον Γιάκομπ Πολτλ των Τορόντο Ράπτορς. Το ρίσκο για την ομάδα του Καναδά ήταν μεγάλο καθώς ο Λέοναρντ την προηγούμενη χρονιά αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών. Ο Καουάι ένοιωσε πως βρήκε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου θα μπορούσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του κάτι που έκανε εξαιρετικά γρήγορα.

Μετά τους φετινούς τελικούς αναφέρθηκε εμμέσως σε αυτή την περίοδο λέγοντας: «Πολλοί με αμφισβήτησαν. Νόμιζαν ότι προσποιούμε για τον τραυματισμό μου ή ότι δεν ήθελα να παίξω για την ομάδα. Αυτό ήταν απογοητευτικό να με εμφανίζουν έτσι τα ΜΜΕ γιατί αγαπώ το μπάσκετ. Ήξερα ότι περνώντας αυτή τη φάση στην καριέρα μου θα έπρεπε να κάνω τον εαυτό μου ευχαριστημένο.

Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας για εμένα, γιατί ξέρω ποιος είμαι, ξέρω πώς αισθάνομαι και πάντα εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. Αυτός ήταν ο στόχος μου και εκεί ήμουν συγκεντρωμένος. Αυτό το… παίρνω και στο παρκέ. Δεν με νοιάζει τι λένε τα Μέσα ή αν θέλουν να σκοράρω 30 πόντους. Έχω παίξει το παιχνίδι και πάντα θα βγω έξω και θα παίξω με τον σωστό τρόπο, δεν προσπαθώ να φτιάξω τίτλους για ειδήσεις. Οπότε με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνω και προσπαθώ να δω πίσω και να μάθω από τις καταστάσεις που ήμουν. Προσπαθώ να είμαι συνετός και να μαθαίνω από τους άλλους». Το trade του περσινού Ιουλίου άλλαξε τις ισορροπίες και αποδείχθηκε καθοριστικό για την επίτευξη του άθλου από την  ομάδα του Καναδά.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον έχει να κάνει με  το μέλλον του Λέοναρντ, με τον MVP των τελικών να έχει οψιόν για την επόμενη σεζόν στα 21.300.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν  τους Λέικερς να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρο τους για αυτόν.

Τορόντο ΡάπτορςΚαουάι ΛέοναρντΝΒΑ