Αθλητισμός|17.06.2019 12:36

Φάκελος Βοτανικός: Ανάλυση του ethnos.gr για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού

Κώστας Γουλής

Η ζωή κάνει πάντα κύκλους… Μικρούς, μεγάλους, δεν έχει σημασία, διότι κάποια στιγμή όλα επιστρέφουν σε μία κοινή αφετηρία. Για το γηπεδικό πρότζεκτ του Βοτανικού γράφτηκαν χιλιάδες κείμενα και ειπώθηκαν άλλα τόσα απ’ το 2005, όταν το έριξε ως ιδέα για πρώτη φορά στο τραπέζι η (τότε δήμαρχος Αθηνών) Ντόρα Μπακογιάννη: Συναντήσεις, συμφωνίες, διαφωνίες, άλλες συμφωνίες, νομοσχέδια, καθορισμός και… καθαρισμός οικοπέδου, μεταφορά συντελεστή δόμησης από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εμπορικό Βωβού, μπλοκάρισμα του εμπορικού (και κατ’ επέκταση για αρκετά χρόνια -και- του γηπέδου, μέχρι να κριθεί συνταγματικό) απ’ τους… κορμοράνους. Προεδρικά Διατάγματα, πρώτο «πράσινο» φως απ’ το ΣτΕ, μα εντέλει επιστροφή όλου του πρότζεκτ στο… συρτάρι, όταν διαλύθηκε η πολυμετοχικότητα στον Παναθηναϊκό και πλέον δεν υπήρχε χρήμα και βούληση για επιστροφή στο γηπεδικό σχέδιο της εν λόγω περιοχής.

Καμιά φορά βεβαίως, εκτός απ’ το «διάβασμα» των «σημαδιών» και των δεδομένων της εποχής, είναι πολύ βασικό να ρίχνεις μία καθαρή ματιά στο ποιοι κάθονται στο «τραπέζι». Ποιοι είναι οι «παίκτες» κάθε φορά στην κάθε «παρτίδα». Δίχως θριαμβολογίες ή διάθεση πανηγυρισμών κι ενθουσιασμών πριν πέσει στο Βοτανικό το πρώτο… μπετό, (δια)φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά από (πολλά) χρόνια κάθισαν ξανά στο «τραπέζι» οι κατάλληλοι «παίκτες», δημιουργώντας μία πολυπόθητη «ευθυγράμμιση» στο δρόμο προς την υλοποίηση του πρότζεκτ. Ποιοι, που, πως, πότε και γιατί; Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

♦ Κώστας Μπακογιάννης

«Φρέσκος» στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, αρχίζει πια να «χτίζει» το όνομά του στο πιο υψηλό επίπεδο και το εν λόγω σχέδιο του προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία να (υπο)γράψει ένα τεράστιο κεφάλαιο, που θα μπορέσει να το αξιοποιήσει στην πολιτική του ανέλιξη. Έχει (και) προσωπικούς λόγους βεβαίως ο Κώστας Μπακογιάννης, για να μπορέσει να «τελειώσει» ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια η μητέρα του, αλλά «φρέναρε» στην πορεία για χίλιους δυο λόγους.

Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ήδη συμφωνήσει με την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τον Βοτανικό

Μέχρι στιγμής ο ίδιος δείχνει τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις και η λεπτότητα του ζητήματος για όλη την παναθηναϊκή «οικογένεια», φαίνεται πως έχει επεξεργαστεί καλά το σχέδιο βρίσκοντας λύσεις σε βασικά «κενά» που υπήρχαν και έχει δύο καθοριστικά στοιχεία που δεν έδειξε η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια: Σοβαρή βούληση για να το κάνει (κι όχι απλά… ευχολόγια) και καλό επιτελείο συνεργατών, που γνωρίζουν άριστα το θέμα και δεν βαράνε στα… κουτουρού. Μεγάλη υπόθεση όλο αυτό. Πολύ μεγάλη! Κι επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό κι απ’ τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τη («δύσκολη») πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ειδικά στο Νο1 αίτημά του για ενσωμάτωση στο πρότζεκτ (και) μπασκετικού γηπέδου 15.000 θέσεων στον Βοτανικό. Ο κ. Μπακογιάννης δείχνει πως έχει βρει πια έναν πολύ καλό κώδικα επικοινωνίας με την πλευρά του διοικητικού ηγέτη της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη (παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί κι απ’ το περιβάλλον του Γιαννακόπουλου) και το πρώτο ραντεβού της 5ης Ιουνίου «έδειξε» πολλά.

♦ Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Το ψάχνει, το παλεύει, το προσπαθεί και κυρίως δεν το παρατάει… Εδώ και μία διετία αναζητεί ουσιαστική, μόνιμη λύση για το γηπεδικό πρότζεκτ όλου του Παναθηναϊκού. Και μολονότι χτύπησε… δοκάρι στο πλάνο του «Athens Alive», ο ίδιος έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά να στρίψει την πορεία προς το Βοτανικό. Διακρίνοντας πως οι συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής, δείχνουν πλέον πολύ πιο ευνοϊκά για να φτάσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ μέχρι τέλους.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει να ενώσει όλο τον Παναθηναϊκό υπό μία ενιαία στέγη στον Βοτανικό (Φωτό: ΙΝΤΙΜΕ)

Ναι, δεν είναι κι ο πιο «εύκολος» άνθρωπος της γης για να συνεργαστείς μαζί του, όμως ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως δουλεύει καθημερινά σε χιλιάδες… στροφές για να πετύχει ένα μεγάλο έργο που θα τιμήσει αιώνια τη μνήμη και του πατέρα του, του τεράστιου κι ανεπανάληπτου Παύλου Γιαννακόπουλου και του αξεπέραστου και μοναδικού θείου του Θανάση Γιαννακόπουλου. Και πάνω απ’ όλα θα ενώσει όλο τον σύλλογο σε μία μεγάλη Παναθηναϊκή Πολιτεία, ένα όνειρο γενιών και γενιών… Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, «διαβάζοντας» καλά τις ισορροπίες του προεκλογικού πολιτικού σκηνικού, παίζει σωστά τα δικά του «χαρτιά» στην «παρτίδα». «Ναι» στο Βοτανικό, αλλά «…μόνο εάν φέρετε εκεί και το μπασκετικό γήπεδο».

Η επισφράγιση του χιλιοειπωμένου, αλλά ποτέ αποτυπωμένου στην ουσία και στην πράξη «ενιαίου κι αδιαίρετου Παναθηναϊκού». Και μάλιστα κάτω απ’ την ίδια στέγη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασκηθεί το πρέσινγκ που χρειάζεται προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στο κατάλληλο… mood και με την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία για να το πράξει και να μην κάνει… εκπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα το γήπεδο του μπάσκετ, η σκέψη στο μυαλό του διοικητικού ηγέτη της ΚΑΕ και του Α.Ο. είναι μία: Μία μπασκετική αρένα «φωτιά», 15.000 θέσεων στα πρότυπα του «Ζαλγκίριο Αρίνα» της Ζαλγκίρις Κάουνας (15.500). Αυτός είναι ο μεγάλος του «πόθος», αυτό έχει ρίξει ως κεντρική ιδέα στο θέμα του μπασκετικού γηπέδου στον Βοτανικό και πάνω σ’ αυτό έχει κάνει έως τώρα πολύ σημαντική προεργασία. Μακριά απ’ τα ρεπορτάζ και τα φώτα της δημοσιότητας…

♦ Τράπεζες

Στην Ελλάδα του 2019, το τραπεζικό σύστημα αποτελεί τη Νο1 κινητήρια δύναμη για τα πάντα στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και στο πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στον Βοτανικό, με τις «συγκυρίες» να είναι πλέον απολύτως ευνοϊκές για τον Παναθηναϊκό. Από την ημέρα που «έσκασε» η εταιρία του Μπάμπη Βωβού και το κατά 70% χτισμένο εμπορικό κέντρο της περιοχής πέρασε στα χέρια της «Πειραιώς» και της «Alpha Bank», οι δύο τράπεζες έψαχναν εναγωνίως τρόπο για να «μαζέψουν» το κόκκινο δάνειο των 160 εκατ. € που έμεινε στα χέρια τους. Πριν από περίπου τρία χρόνια προέκυψε το πολύ σοβαρό ενδιαφέρον από την αμερικανική εταιρία, «κολοσσό» στο real estate, Hines η οποία έριξε στο τραπέζι ένα ποσό 250 εκατ. € για να αποκτήσει το εμπορικό κέντρο. Απαραίτητη προϋπόθεση; Να βρεθεί τρόπος για να φτάσει στην αποπεράτωσή του και να «ζωντανέψει» εκ νέου το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης».

Οι τράπεζες θέλουν (και) για δικό τους όφελος να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης»

Δεν είναι τυχαίο πως μέσω της Hines και των τραπεζών, επιχειρήθηκε πριν από μία διετία η… ντρίμπλα της κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου στου Γουδή. Και τότε από εκεί «ανακινήθηκε» η όλη διαδικασία, ασχέτως εάν νομοτεχνικά αποδείχθηκε στην πορεία πως υπήρχαν τεράστια κι απροσπέλαστα εμπόδια για να «τρέξει» το σχέδιο γηπέδου στη συγκεκριμένη περιοχή. Η πρόταση ωστόσο, είναι ακόμη εκεί, «ζωντανή» κι έχει γίνει ήδη ένας πρώτος κύκλος επαφών με τις συγκεκριμένες τράπεζες, οι οποίες βλέποντας μπροστά τους το «κέρδος» και τον απεγκλωβισμό από ένα δάνειο «μαμούθ», πιέζουν για να υλοποιηθεί η «Διπλή Ανάπλαση».

Όπως λένε και πρόσωπα που έχουν πλήρη εικόνα του πρότζεκτ και των δεδομένων της εποχής «…εάν δεν γίνει κι αυτή τη φορά, δεν θα γίνει ποτέ…».

Εχοντας διάθεση, ακόμη και χρηματοδότησης των έργων μέσω ενός σημαντικού ποσού, δίκην δανείου με πολύ ευνοϊκούς όρους, για να γίνουν τα γήπεδα στην περιοχή του Βοτανικού. Και με ανοικτή τη «δέσμευση» που υπήρχε κι απ’ την πλευρά Βωβού, για να αναλάβουν οι ίδιες τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Ολο αυτό, υπήρχε στο «πακέτο» της χρηματοδότησης του έργου (μαζί με κονδύλια της περιφέρειας και κρατικά κεφάλαια επενδύσεων).

Κι αν μη τι άλλο οι τράπεζες, όταν θα έρθει η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης, θα έχουν κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

♦ ΠΑΕ Παναθηναϊκός - Γιάννης Αλαφούζος

Απαντες αναρωτιούνται -δικαίως- γιατί ενώ έχει «φουντώσει» εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες το όλο θέμα του Βοτανικού, με τις πρώτες συναντήσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, στο «κάδρο» δεν βρίσκεται πουθενά μέχρι στιγμής η πλευρά της ΠΑΕ και του Γιάννη Αλαφούζου. Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση. Στο προηγούμενο σχέδιο και το business plan της «Διπλής Ανάπλασης», η ΠΑΕ είχε το Νο1 ρόλο στην όλη διαδικασία μέσω της ΓΗΠΕΛ, στην οποία ο Δήμος Αθηναίων, είχε εκχωρήσει το δικαίωμα κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Απ’ τη στιγμή ωστόσο, που οι προηγούμενες συμβάσεις έχουν πλέον «ακυρωθεί», το δικαίωμα κατασκευής του γηπέδου «επέστρεψε» στο Δήμο. Και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί σε πρώτη δάση, δεν περιλαμβάνεται εμπλοκή της ΠΑΕ, όπως ίσχυε μέχρι το 2012-13. Σαφώς και στην όλη… εξίσωση θα «μπει» κάποια στιγμή και η ΠΑΕ με τον Αλαφούζο.

Σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι επαφές των εμπλεκόμενων πλευρών με τον Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός (Φωτό: ΙΝΤΙΜΕ)

Μα αυτό θα γίνει, όταν θα έρθει η ώρα της υπογραφής των τελικών συμβάσεων (κι αφού έχουν ολοκληρωθεί όλα τα υπόλοιπα) της εκμίσθωσης-ενοικίασης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Εκεί θα καθοριστούν τα ποσά, οι όροι και τα ποσοστά επί των ετήσιων κερδών που θα «σπάσουν» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Είναι πολύ πιθανό δε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες να γίνει (εάν δεν έχει γίνει ήδη μακριά απ’ τα φώτα) και μία συνάντηση της νέας δημοτικής αρχής με την πλευρά Αλαφούζου, έστω και… εθιμοτυπικά, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να «διαγνωστούν» οι προθέσεις της ΠΑΕ. Η οποία πάντως, ανεπισήμως, έχει ήδη εκφραστεί απολύτως θετικά με το όλο πρότζεκτ κι έχει αφήσει σε πρώτο βαθμό όλο το πεδίο… δράσης στη νέα δημοτική αρχή και την πλευρά Γιαννακόπουλου.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ άλλωστε, είναι κι εκείνος που θα κάνει την επόμενη «μεγάλη» συνάντηση επί του πρότζεκτ «Βοτανικός», με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάρει το «πράσινο φως» και από τη δική του πλευρά, απ’ τη στιγμή που όλα δείχνουν πως η παράταξή του είναι το απόλυτο φαβορί για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ήδη πάντως κι απ’ τη ΝΔ άπαντες έχουν εκφραστεί 100% υπέρ της «Διπλής Ανάπλασης» και των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό κι όλο αυτό μένει να φανεί (και) στην πράξη.

Η παρτίδα πλέον έχει «στρωθεί» για τα καλά, στο τραπέζι βρίσκονται οι σωστοί «παίκτες» κι ο Παναθηναϊκός έχει πια μπροστά του μία ιστορική ευκαιρία. Κι όπως λένε και πρόσωπα που έχουν πλήρη εικόνα του πρότζεκτ και των δεδομένων της εποχής «…εάν δεν γίνει κι αυτή τη φορά, δεν θα γίνει ποτέ…».

γήπεδο ΠαναθηναϊκούΚώστας ΜπακογιάννηςΔημήτρης ΓιαννακόπουλοςΓιάννης ΑλαφούζοςΒοτανικόςΠαναθηναϊκός