Αθλητισμός|14.11.2018 12:31

Εθνική ομάδα: Το δόγµα του Αγγελου Αναστασιάδη

Γιάννης Σκόκας

Αλλωστε, χαρακτήρισε «όνειρο ζωής» τον πάγκο της Εθνικής, για την οποία, όπως αποκάλυψε, έχει όραµα να την ξαναφέρει στον δρόµο των επιτυχιών. Το βάρος που καλείται να σηκώσει στις πλάτες του αλλά και βαθιά µέσα στην ψυχή του είναι µεγάλο. ∆εν είναι ένας (ακόµη) περαστικός -από τα ελληνικά γήπεδα- τεχνικός, αλλά ένας γνήσιος ποδοσφαιράνθρωπος, ο οποίος καθ’ όλη την προπονητική πορεία του υπήρξε υπέρµαχος του Ελληνα παίκτη, του Ελληνα προπονητή, της ελληνικής ψυχής, της εγχώριας ποδοσφαιρικής κουλτούρας.

Υπό αυτό το πρίσµα, βασική επιδίωξή του είναι η επάνοδος της «γαλανόλευκης» στον δρόµο των επιτυχιών έπειτα από µια δύσκολη περίοδο, µε πολλά ανεπιτυχή αποτελέσµατα και αρκετές κακοτοπιές. «Να επιστρέψει η περηφάνια και το χαµόγελο στα χείλη όλων, όταν θα µιλούν για την Εθνική οµάδα» είπε κατά την επίσηµη παρουσίασή του ο Αναστασιάδης. Και µε αυτόν τον στόχο έπιασε δουλειά από προχθές, εν όψει των αγώνων µε τη Φινλανδία (αύριο) και την Εσθονία (την ερχόµενη Κυριακή), στο φινάλε του Nations League.

Παρά το γεγονός ότι τα χρόνια έχουν περάσει, διαθέτει την ίδια δίψα, την ίδια θέληση, το ίδιο µεράκι και την ίδια αποφασιστικότητα που είχε όταν πρωτοέγινε προπονητής στον ∆ιαγόρα Ρόδου το 1990, όταν πρωτοανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1996-97, όταν πήρε τα ηνία του Παναθηναϊκού το 2000, όταν κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Κύπρου το 2004. ∆ιότι σήµερα το κίνητρο για τον Αναστασιάδη είναι ακόµη µεγαλύτερο, σχεδόν ιερό, όντας προπονητής της Εθνικής Ελλάδας.

Πρώτο δείγµα

Το δόγµα του Αγγελου άρχισε να εφαρµόζεται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότηµα από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα ονόµατα των διεθνών οι οποίοι συµπεριελήφθησαν στην πρώτη µετα-Σκίµπε αποστολή. Εκτός οµάδας έµειναν οι Τζαβέλλας, Τζιόλης και Καρνέζης, εντός οµάδας εισήλθαν οι «νεοσύλλεκτοι» Οδ. Βλαχοδήµος, Κούτρης, Μασούρας, όπως και οι Σιόβας, Σάµαρης, που επέστρεψαν έπειτα από απουσία δύο ετών.

Μολονότι πολλά λέγονται και γράφονται για τον αψύ χαρακτήρα του, ο Αναστασιάδης σε τούτη τη φάση της καριέρας του δεν έχει σκοπό να έχει εντάσεις και να έρθει σε ρήξη µε τους ποδοσφαιριστές. Αυτό τόνισε ευθύς εξαρχής και στους ίδιους κατά την πρώτη συνάντησή τους, τονίζοντας, επίσης, ότι όλοι µαζί έχουν έναν κοινό στόχο. «∆ώστε και την ψυχή σας για αυτήν την οµάδα. Είναι η δική σας οµάδα» είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω σε όλους σας. Γι’ αυτό βρίσκεστε εδώ. Αξίζετε πολλά. ∆είξτε το. ∆εν έχετε να φοβηθείτε κανέναν και τίποτα».

Ο πολύπειρος κόουτς, ιδίως σε αυτό το πρώτο αναγνωριστικό διάστηµα, θα επενδύσει κυρίως στη συσπείρωση, στη δηµιουργία οµαδικού πνεύµατος και στο χτίσιµο µιας σχέσης εµπιστοσύνης µε τους ποδοσφαιριστές. Γνωρίζει, βεβαίως, καλύτερα από οποιονδήποτε πως οι νίκες θα φέρουν πολύ πιο γρήγορα τα επιθυµητά αποτελέσµατα εντός των αποδυτηρίων της οµάδας...

Εθνική ομάδαΑγγελος Αναστασιάδης