Αθλητισμός|20.06.2019 00:51

AEK - Οι προπονητές της 5ετίας: Από τον Ζιάγκο στον Παπαθεοδώρου

Θοδωρής Φελάνης

Στο πρόσωπο του Ηλία Παπαθεοδώρου η διοίκηση της ΑΕΚ βλέπει τον άνθρωπο που μπορεί να οδηγήσει την «Ένωση» στο υψηλότερο επίπεδο, συνδυάζοντας το αγωνιστικό αποτέλεσμα με το κτίσιμο ενός ανταγωνιστικού συνόλου που θα πρωταγωνιστεί για τα επόμενα χρόνια. Από το 2014 κι έπειτα, χρονιά κατά την οποία η ΑΕΚ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, η διοίκηση προχώρησε σε ουκ ολίγες αλλαγές διαφοροποιώντας τα πλάνα της.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου που ανακοινώθηκε και τυπικά από την κιτρινόμαυρη ΚΑΕ είναι ο 6ος προπονητής την τελευταία 5ετία καθώς έχουν προηγηθεί οι Ζιάγκος, Σάκοτα, Ζντόβτς, Μανωλόπουλος, Μπάνκι, ενώ φέτος ήταν η πρώτη φορά που ένας τεχνικός, ο Ιταλός Μπάνκι, κατάφερε να ολοκληρώσει τη χρονιά δίχως να αντικατασταθεί.

Ξεκίνησε ο Ζιάγκος τελείωσε ο Σάκοτα

Την σεζόν 2014-15 η ΑΕΚ επέλεξε να επιβραβεύσει τον Βαγγέλη Ζιάγκο ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει την Ένωση στα σαλόνια της Α1, δίνοντάς του το «χρίσμα» ως βασικός κόουτς. Λίγους μήνες μετά ωστόσο, στις 10 Νοεμβρίου του 2014 κι αφού είχε προηγηθεί μια ήττα από τον Πανελευσινιακό (81-72), πάρθηκε η απόφαση αλλαγής του, με τον Ντράγκαν Σάκοτα να αναλαμβάνει τα ηνία. Εκείνη την χρονιά η ΑΕΚ κατέλαβε την 5η θέση.

Οι ήττες έφεραν… Ζντοβτς

Ο Σάκοτα ξεκίνησε και την σεζόν 2015-16, όμως τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ΑΕΚ και αποκλεισμοί της από Κύπελλο και Ευρώπη δημιούργησαν άσχημο κλίμα που μάλιστα οδήγησε και σε αποδοκιμασίες. Έτσι η διοίκηση ανακοίνωσε διαζύγιο με τον Σάκοτα στις 17/12/2015  με τον Γιούρι Ζντόβτς να τον διαδέχεται. Εκεί την χρονιά η ΑΕΚ κατέλαβε την 3η θέση.

Μετά τον Γιούρι ο Μανωλόπουλος

Η σεζόν 2016-17 ξεκίνησε με όνειρα για την ΑΕΚ που διέθετε ένα εξαιρετικό ρόστερ παικτών, όμως στο δεύτερο μισό της χρονιάς η ομάδα έδειχνε να μένει από δυνάμεις. Ο αποκλεισμός από τον τελικό Κυπέλλου από τον Άρη και ο πρόωρος αποκλεισμός από τον Basketball Champions League έφεραν ένα ακόμη διαζύγιο. Στις 11 Μαρτίου 2017 η ΑΕΚ ανακοίνωνε το τέλος της συνεργασίας της με τον Γιούρι Ζντόβτς. Είχε έρθει η σειρά του Σωτήρη Μανωλόπουλου με τον οποίο η ΑΕΚ τερμάτισε ξανά 3η.

Η χρονιά του Ντράγκαν

Η σεζόν 2017-18 είναι από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία του συλλόγου. Περιελάμβανε όμως ξανά αλλαγή προπονητή. Στις 8 Δεκεμβρίου του 2017 ο Σωτήρης Μανωλόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Ντράγκαν Σάκοτα με τον οποίο η Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ πανηγύρισε και την πρωτιά της στο Basketball Champions League.

Με τον Λούκα Μπάνκι φέτος η Βασίλισσα σήκωσε μια ακόμη κούπα (Intercontinental Cup), όμως η αδυναμία πρόκρισης στους τελικούς της Basket League μετά την αποχώρηση του Ολυμπιακού και ο αποκλεισμός από το Κύπελλο, έπαιξαν τον ρόλο τους στην απόφαση που τελικά έλαβε η ΚΑΕ για να πορευτεί από την νέα χρονιά με τον Ηλία Παπαθεοδώρου.

Η ανακοίνωση της πρόσληψης

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ σχετικά με τον Ηλία Παπαθεοδώρου αναφέρει τα εξής:«H AEK B.C. ανακοινώνει, ότι νέος προπονητής της Βασίλισσας για τα επόμενα δύο (2) χρόνια, ήτοι έως το καλοκαίρι του 2021, θα είναι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Η διοίκηση της ΑΕΚ ΒC θα παρουσιάσει το νέο τεχνικό σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 21/06, και ώρα 14:30, στο Κλειστό του ΟΑΚΑ (αίθουσα Τύπου).

Βιογραφικό

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1975 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στον Αθηναϊκό, στον οποίο έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα, όταν σε ηλικία 20 ετών ανέλαβε τα Τμήματα Υποδομής. Τη σεζόν 2001-2002 έγινε βοηθός προπονητή στην ανδρική ομάδα.

Από το 2002 ως το 2004 εργάστηκε στον Λαρισαϊκό, με τον οποίο κέρδισε δύο διαδοχικές ανόδους, ενώ την επόμενη τριετία (2004-2007) δούλεψε στο Μαρκόπουλο, το οποίο οδήγησε στην άνοδο στην Α' ΕΣΚΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του καριέρας το έχει περάσει στην ΑΕ Νέας Κηφισιάς, την τεχνική ηγεσία της οποίας ανέλαβε το 2007. Ξεκινώντας από την Β' ΕΣΚΑ, οδήγησε την ομάδα της Κηφισιάς στη Basket League. Τη σεζόν 2012-2013 κατέκτησε το  πρωτάθλημα της Α2.

Το καλοκαίρι του 2016 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αστάνα, με την οποία είχε μία απολύτως επιτυχημένη σεζόν, καθώς κατέκτησε χωρίς καμία ήττα το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο στο Καζακστάν. Παράλληλα, είχε αξιοσημείωτη πορεία και στην VTB League, όπου κέρδισε τη συμμετοχή του στα playoffs της διοργάνωσης. Το 2017 γύρισε στην Ελλάδα, και τον ΠΑΟΚ, όπου τη σεζόν που διανύουμε έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας, ωστόσο, ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.

Το 2013, ανέλαβε ως πρώτος προπονητής την Εθνική Ελλάδας Ανδρών U18,με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Εφήβων, το 2015. Αργότερα ανέλαβε και την Εθνική U19, καθώς και την U20, με την τελευταία κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Εφήβων Β’ κατηγορίας, το 2016, ενώ το 2017, το χρυσό, στην Α’ κατηγορία».

ΑΕΚBasket LeagueπροπονητήςΗλίας Παπαθεοδώρουμπάσκετ