Αθλητισμός|14.11.2018 15:08

AEK: Ο Μπάνκι τολμά και δίνει τόπο στα νιάτα

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Η ΑΕΚ από τις πρώτες μέρες του Μάκη Αγγελόπουλου στην διοίκηση, έδειξε έμπρακτα προθέσεις… παιδομαζώματος. Ο στόχος δημιουργίας δικής της παραγωγής, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανερχόμενα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ ήταν ξεκάθαρος.

Και έπιανε τόπο με τις εντυπωσιακές πορείες των τμημάτων των μικρών ηλικιών, έφερε την ραγδαία ανάπτυξη των ακαδημιών, αλλά σε επίπεδο πρώτης ομάδας, ελάχιστοι τόλμησαν να πάρουν το ρίσκο. Το βάρος του αποτελέσματος πάντα αποδεικνυόταν δυσβάσταχτο και οι μικροί έμεναν με την ελπίδα ή στην καλύτερη συμμετοχή με κάποιες ολιγόλεπτες παρουσίες σε αδιάφορα παιχνίδια.

Ο Λούκα Μπάνκι ήταν τελικά αυτός που θα τολμούσε κόντρα σε πολλά προγνωστικά. Ενας νεοφερμένος αλλοδαπός προπονητής, σε ομάδα που προέρχεται από θριαμβευτική σεζόν, με κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου και ελληνικού κυπέλλου, λογικά το αποτέλεσμα θα είχε ως μόνη του έγνοια. Ο Ιταλός λογικά τα έχει, αλλά και τους μικρούς δεν τους έχει σε δεύτερη μοίρα.

Το περασμένο Σάββατο με τον Χολαργό ήταν ο 22χρονος Γιώργος Τσαλμπούρης σε ρόλο πρωταγωνιστή, χθες με την Λιετκαμπέλις ο 19χρονος Δημήτρης Μωραϊτης, ο 17χρονος Νίκος Ρογκαβόπουλος είναι σταθερά μέλος της 12άδας, ενώ και η παρουσία του 16χρονου Στέργιου Πράπα στην αποστολή του χθεσινού ευρωπαϊκού αγώνα ελέω πολλών απουσιών, είχε την σημειολογία της. Στα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχει δώσει η ΑΕΚ μέχρι τώρα, Μωραϊτης και Τσαλμπούρης έχουν συμμετάσχει στα μισά, αλλά όχι τυπικά. Ο Μωραϊτης έχει μέσο όρο 15,4 λεπτών και ο Τσαλμπούρης 8,2 και με ελευθερία κινήσεων και ρόλο όσο πατούν το παρκέ.

Στο δε πρωτάθλημα, σε πέντε αγώνες, επίσης έχουν από τρεις συμμετοχές, με τον Μωραϊτη να παίζει κατά μέσο όρο 7 λεπτά και τον Τσαλμπούρη εδώ να … προηγείται με 10. Σε αυτή την διοργάνωση, μετράει τρεις συμμετοχές και ο Ρογκαβόπουλος με τον  όχι ευκαταφρόνητο χρόνο των 3,4 λεπτών κατά μέσο όρο.

Κι επειδή κάποιος για τον 22χρονο Τσαλμπούρη μπορεί να απορήσει γιατί συγκαταλέγεται στους «μικρούς», ο ύψους 2,16 παίκτης με το πολύ καλό σουτ για χρόνια δεν τύγχανε της εμπιστοσύνης κανενός και ακόμα και φέτος στις αρχές της περιόδου φερόταν απλά να περιμένει την απόφαση δανεισμού του με υποψήφιες τις μισές ομάδες της Basket League. Μόνο που οι βουλές του Μπάνκι, ήταν τελικά διαφορετικές.

ΑΕΚΛούκα Μπάνκιμπάσκετ