Αθλητισμός|22.06.2019 09:02

Ογκνιεν Βράνιες: Αγγελος και δαίμονας ψάχνει την «Ιθάκη» του στην ΑΕΚ

Σταύρος Καζαντζόγλου

Ισως να ενυπάρχει μέσα στο dna αυτού του συλλόγου. Θαρρείς και υπάρχει κάποιο σπάνιο υλικό, που μετατρέπει την ΑΕΚ από απλή ποδοσφαιρική ομάδα, στην Ιθάκη της λύτρωσης για κάποιους ποδοσφαιριστές. Ο Ογκνιεν Βράνιες, εντάχθηκε και τυπικά ξανά στους «κιτρινόμαυρους», προσθέτοντας ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα των μεγάλων επιστροφών.

Ο Βράνιες δεν είναι ο πρώτος που βιώνει ανάλογες καταστάσεις. Στη νεότερη εποχή της ΑΕΚ, υπήρξε το παράδειγμα του Τζεμπούρ. Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις, η ιδιαίτερη σχέση με τον Μελισσανίδη. Με τον Αλγερινό, η ΑΕΚ έφτασε στο κύπελλο του 2016, αλλά η συνεργασία δεν είχε χάπι εντ και έκλεισε με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Με τον Βράνιες, ο Μελισσανίδης δείχνει να αναλαμβάνει εξ αρχής πρωτοβουλίες, ώστε όλα να εξελιχθούν ομαλά.

Η ΑΕΚ συνεχίζει αυτήν την «παράδοση». Ο Μπάγεβιτς επέστρεψε, αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανείς. Ο Χιμένεθ φαντάζει σαν να λέει απλά στο επανιδείν σε κάθε αποχώρηση του. Ακόμα και ο μετριοπαθής Σάντος, έκανε διπλή θητεία. Το ίδιο συμβαίνει και με ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές: Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Ζήκος και δεκάδες ακόμα. Συν βέβαια τον Νικολαϊδη, που επέστρεψε, αλλά από διαφορετικό ρόλο.

Σώμα στις Βρυξέλλες, μυαλό στην Αθήνα

Στην περίπτωση του Βράνιες, η διαδικασία έμοιαζε σχεδόν νομοτελειακή. Η ΑΕΚ έχασε μεγάλο μέρος της αμυντικής συνοχής της με την απώλεια του Βόσνιου. Ο Βράνιες, προσέθεσε απλά την Αντερλεχτ στις ομάδες που πέρασε και δεν ακούμπησε. Συνολικά, έχει φτάσει τις 12 σε δέκα χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας! Μόνο στην ΑΕΚ βρήκε τις συνθήκες που ηρεμούσαν το μυαλό του.

Όχι πάντα. Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, κατά τον ενάμιση χρόνο που φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα». Τώρα βέβαια, αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο. Οσο το σώμα του Βράνιες βρισκόταν στις Βρυξέλλες, το μυαλό ήταν στην Αθήνα. Εχει δει όλα τα περυσινά ματς της ΑΕΚ, κάποιο και δια ζώσης, από την εξέδρα των φανατικών μάλιστα. Στα 30 του, με μια χαμένη χρονιά πίσω, ο Βράνιες ξέρει πως δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία.

Η ΑΕΚ επέλεξε το μονοετή δανεισμό του Βράνιες, μολονότι η Αντερλεχτ πρότεινε τον ορισμό οψιόν 1 εκατ. ευρώ, όσα οφείλει δηλαδή από την περυσινή συμφωνία των 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του. Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για τις συνθήκες που θα επικρατούν το καλοκαίρι του 2020. Ισως στην ΑΕΚ να λειτουργούν έτσι, για να έχουν στην…πρίζα τον Βόσνιο, που δεσμεύεται με τους Βέλγους ως το 2021.

Ο Βράνιες υπόγραψε το μονοετή δανεισμό του και ο επόμενος που παίρνει σειρά είναι ο Σιμάο. Ο Πορτογάλος είναι προσωπική επιλογή του Καρντόσο, που τον είχε δεύτερη επιλογή πίσω από τον Κροβίνοβιτς για τη μεσαία γραμμή. Η ΑΕΚ χτίζεται με βάση τις επιθυμίες του Πορτογάλου, αλλά η ταχύτητα στην εκτέλεση του μεταγραφικού σχεδιασμού, οφείλεται και στο ξεκάθαρο σχέδιο που έχει ο προπονητής. Στις αρχές της εβδομάδας αναμένονται οι Ζεράλδες και Ντέλετιτς, αλλά στην ΑΕΚ στρέφονται κυρίως στην απόκτηση ακραίου επιθετικού, για τον οποίο διαχέουν, ότι θα είναι επιλογή που θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

SuperLeagueποδόσφαιροΑΕΚΌγκνιεν Βράνιες