Αθλητισμός|22.06.2019 08:55

Σέιν Λάρκιν: Υπόκλιση στον «μάγο» της πρωταθλήτριας Τουρκίας Εφές (vids)

Θοδωρής Φελάνης

Οδήγησε την Εφές για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια σε Final 4 της Euroleague, την έστειλε στον τελικό της διοργάνωσης, οργίασε και στα δυο παιχνίδια της Βιτόρια (με Φενερμπαχτσέ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ενώ εσχάτως πήρε την Αναντολού από το χέρι και την οδήγησε στον 14ο τίτλο της ιστορίας της σηκώνοντας την κούπα του τουρκικού πρωταθλήματος απέναντι στη Φενέρ (89-74) του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Υποκλιθείτε στον Σέιν Λάρκιν, τον …«μάγο» της Εφές.

Ο Λάρκιν δεν ήταν από τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορείς να πεις ότι η τουρκική ομάδα τράβηξε… λαχείο. Ο 26χρονος γκάρντ δεν ήρθε απλώς για να βοηθήσει την Εφές να πετύχει τους στόχους της αλλά για να ηγηθεί τις φετινής προσπάθειας. Για αυτό άλλωστε και έλαβε για τις υπηρεσίες του 1,8 εκατ. δολάρια. Ποιος μπορεί να πει για τον Λάρκιν πως δεν τα άξιζε;

Ο Σέιν γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1992 στο Σινσινάτι του Οχάιο. Ο πατέρας του Μπάρι Λάρκιν υπήρξε διάσημος αθλητής του μπέιζμπολ κι όπως ήταν επόμενο δοκίμασε και ο ίδιος σε νεαρή ηλικία να μιμηθεί τον μπαμπά του χωρίς μεγάλη επιτυχία. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως του ταίριαζε περισσότερο το μπάσκετ. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έδειξε στο Dr. Phillips High School του Ορλάντο και ακολούθως στους Κολεγιακό Πρωτάθλημα με τους «Miami Hurricanes», όπου εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή.

Νούμερο 18 στο draft του ΝΒΑ

Αυτές οι εμφανίσεις με το Miami  έγιναν το διαβατήριο προκειμένου να επιλεγεί στο Νο.18 του draft από τους Ατλάντα Χοκς. Στη συνέχεια δόθηκε με ανταλλαγή στους Ντάλας Μάβερικς, κάπου εκεί όμως η ατυχία τού χτύπησε την πόρτα καθώς υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης για πέντε μήνες περίπου μήνες. Τελικά στα μέσα του 2013 έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. Την επόμενη σεζόν έγινε ανταλλαγή και πήγε στους Νικς όπου επίσης δεν βρήκε ρόλο και χρόνο συμμετοχής.

Επόμενος σταθμός ήταν οι Μπρούκλιν Νετς όπου κατέγραψε κάποιες καλές εμφανίσεις, όμως ένοιωσε πως έπρεπε να κάνει ένα restart στην καριέρα του. Την σεζόν 2015-16 έπαιξε στην Euroleague για λογαριασμό της Μπασκόνια όπου ήταν εντυπωσιακός. Πέρσι επέστρεψε στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Σέλτικς όμως είχε περιορισμένο χρόνο γεγονός που τον έκανε να επιστρέψει στην Ευρώπη για τη Εφές.

Στον χθεσινό (21/6) έβδομο τελικό της Εφές με την Φενέρ ο Λάρκιν πέτυχε  38 πόντους (8/9δ., 3/9τρ., 13/13β.), ενώ παράλληλα είχε 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 λάθη. Στα δυο παιχνίδια του Final-4 τον περασμένο Μάιο ο Λάρκιν είχε συνολικά 59 πόντους και έγινε ο παίκτης με τη μεγαλύτερη συνολικά επιθετική επίδοση στην ιστορία των Final 4.

Δείτε highlights από τον έβδομο τελικό του πρωταθλήματος της Εφές με την Φενέρ:

Δείτε highlights του Λάρκιν από τη σεζόν που πέρασε:

H εκπληκτική εμφάνιση που έκανε ο Λάρκιν κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στον τελικό της Euroleague:

ΦενέρμπαχτσεΑναντολού ΕφεςEuroleagueμπάσκετ