Αθλητισμός|23.06.2019 00:06

Copa America: Πεντάρα - πρόκριση της Βραζιλίας (vids)

Newsroom

Η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε, ως πρώτη του πρώτου ομίλου, στα προημιτελικά του δικού της Copa America. Ευχάριστη έκπληξη η Βενεζουέλα, η οποία πήρε στο νήμα την δεύτερη θέση (και την σίγουρη πρόκριση) από το Περού.

Οση δυστοκία επέδειξε στα προηγούμενα παιχνίδια (ειδικά στο 0-0 με την Βενεζουέλα), τόση αποτελεσματικότητα είχε η «Σελεσάο» στην θριαμβευτική νίκη με 5-0 επί του Περού, στο «Αρένα Κορίνθιανς» του Σάο Πάουλο.

Λίγο μετά την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, άλλωστε, η ομάδα του Τίτε είχε προηγηθεί ήδη με 3-0, χάρη στα γκολ των Κασεμίρο (12’), Ρομπέρτο Φιρμίνο (19’) και Εβέρτον (32’). Χωρίς, πάντως, να έχει βγάλει… μάτια με το επίπεδο της απόδοσής της.

Ο Φιλίπε Κοουτίνιο εκτέλεσε φάουλ, οι παίκτες της Βραζιλίας προσπάθησαν μέχρι και τρεις φορές να στείλουν την μπάλα στο βάθος της περουβιανικής εστίας και τα κατάφεραν εντέλει με κεφαλιά του Κασεμίρο, ο οποίος σημείωσε το πρώτο του «διεθνές» γκολ, στην 39η συμμετοχή του.

Το 1-0 της Βραζιλίας

 

Εφτά λεπτά αργότερα, ο τερματοφύλακας του Περού, Πέδρο Γκαγιέσε, προσπάθησε να διώξει υπό την πίεση του Ρομπέρτο Φιρμίνο. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ έκοψε την μπάλα με το πόδι, αυτή πήγε προς το τέρμα, χτύπησε στο δοκάρι και, στην επαναφορά, ο Φιρμίνο ντρίμπλαρε τον Γκαγιέσε και, κοιτώντας αλλού (!), πλάσαρε στην άδεια εστία για το καθησυχαστικό 2-0.

Το 2-0 της Βραζιλίας

 

Η «Σελεσάο» έπαιζε πλέον χωρίς άγχος και αυτό αποτυπώνονταν στο παιχνίδι της. Ο Εβέρτον, μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης, έκανε ατομική ενέργεια από τα αριστερά και με συρτό σουτ έξω από την περιοχή, αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα του Περού για το δεύτερό του γκολ στο φετινό Copa America, αμφότερα με σουτ έξω από την περιοχή.

Το 3-0 της Βραζιλίας

 

Η Βραζιλία, χωρίς άγχος, συνέχισε το… βιολί της στο δεύτερο 45λεπτο. Ο 36χρονος αρχηγός Ντάνι Αλβες, ακούραστος, συνδυάστηκε με Αρτούρ και Φιρμίνο για να σκοράρει με όλη του την άνεση (53’),

Το 4-0 της Βραζιλίας

 

Η Βραζιλία δεν σήκωσε το πόδι από το γκάζι μέχρι το φινάλε και κατάφερε να πετύχει ακόμα ένα γκολ με καταπληκτικό σουτ του Γουίλιαν (90’), αλλά και να χάσει πέναλτι με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, πέναλτι που απέκρουσε ο Γκαγιέσε (93’).

Το 5-0 της Βραζιλίας

 

Το χαμένο πέναλτι του Γκαμπριέλ Ζεσούς

 

«Σόου» του Ματσίς

Την Βραζιλία στα προημιτελικά ακολούθησε η βελτιωμένη Βενεζουέλα, η οποία επικράτησε στο Μπέλο Οριζόντε της αποκλεισμένης ουραγού Βολιβίας (3-1) και τερμάτισε δεύτερη, έναν βαθμό πάνω από το Περού. Αυτή είναι η τέταρτη πρόκριση της «Βινοτίντο» στα προημιτελικά, στις τελευταίες πέντε συμμετοχές της.

Ο Ντάρβιν Ματσίς, το όνομα του οποίου «έπαιξε» για την ΑΕΚ ως μεταγραφικός στόχος (και πέρυσι και φέτος), άνοιξε το σκορ με κεφαλιά μόλις μετά από 75 δευτερόλεπτα (1:15), σημειώνοντας το πιο γρήγορο γκολ του τρέχοντος αιώνα στο Copa America. Ξεπέρασε το ρεκόρ που κατείχε ο Κοσταρικανός Γιόχαν Βενέγκας, ο οποίος σκόραρε στο 1:28 κόντρα στην Κολομβία, το 2016.

Το 1-0 της Βενεζουέλας

 

Η Βολιβία, παρ’ ότι ουσιαστικά αποκλεισμένη, έδειξε αγωνιστικό εγωισμό και πάλεψε για να αποφύγει την ήττα, έχοντας δύο δοκάρια στο πρώτο ημίχρονο, σε προσπάθειες των Πολ Αράνο (7’) και Ραούλ Κάστρο (39’).

Η Βενεζουέλα, «πατώντας» στο γρήγορο γκολ του Ματσίς, προσπάθησε να ρίξει τον ρυθμό και να κρατήσει το προβάδισμα με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια, απαντώντας με μια καλή ευκαιρία του Τζέφερσον Σαβαρίνο στις καθυστερήσεις, με εξαιρετική απόκρουση του Κάρλος Λάμπε.

Η ομάδα του Ραφαέλ Ντουνταμέλ μπήκε «φουριόζα» στο δεύτερο μέρος και, αφού έχασε μια σπουδαία ευκαιρία με τον Σαλομόν Ροντόν, πέτυχε το γκολ της… ηρεμίας (2-0) και πάλι με τον Ματσίς (55’), με εξαιρετική ατομική ενέργεια και σουτ με το δεξί.

Το 2-0 της Βενεζουέλας

 

Το ματς άνοιξε μετά το 2-0, οι δύο ομάδες έχασαν ευκαιρίες, ο Ροντόν είχε κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι για την Βενεζουέλα, με την Βολιβία να μειώνει με πλασέ του Λεονέλ Χουστινιάνο (82’).

Το 2-1 της Βολιβίας

 

Η χαρά της Βολιβίας για το δεύτερό της γκολ στην διοργάνωση και η ελπίδα της για τον βαθμό της τιμής, κράτησαν μόλις τέσσερα λεπτά, όσα χρειάστηκε ο Τζόσεφ Μαρτίνες για να ολοκληρώσει με γυριστή κεφαλιά μια πολύ ωραία ενέργεια του Τζέφερσον Σοτέλντο.

Το 3-1 της Βενεζουέλας

 

Το Περού, σε αναμονή

Η Βραζιλία, ως πρώτη, θα αντιμετωπίσει μια από τις δύο καλύτερες τρίτες, η οποία μπορεί να είναι και η… Αργεντινή! Εφόσον, όμως, τερματίσει ως μια από τις καλύτερες τρίτες το Περού (περιμένει την κατάληξη των άλλων δύο ομίλων). Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, η Αργεντινή, πάντα εφόσον νικήσει το Κατάρ και βγει τρίτη (και όχι δεύτερη), θα πάει απέναντι στην πρώτη του τρίτου ομίλου (Χιλή ή Ουρουγουάη).

Η Βενεζουέλα, ως δεύτερη του πρώτου ομίλου, θα αντιμετωπίσει την δεύτερη του δεύτερου ομίλου, δηλαδή μια εκ των Παραγουάης, Κατάρ ή Αργεντινής, κάτι που θα κριθεί το βράδυ της Κυριακής (23/6, 22.00), στα παιχνίδια της (σίγουρης πρώτης) Κολομβίας με την Παραγουάη και του Κατάρ με την Αργεντινή.

Το Περού τερμάτισε με τέσσερις βαθμούς και συντελεστή τερμάτων -3 (3-6). Το βαρύ σκορ από την Βραζιλία (που να είχε μπει και το πέναλτι...) θέτει σε κίνδυνο την πρόκρισή του, αφού και η Ιαπωνία, υποψήφια τρίτη στον τρίτο όμιλο, έχει συντελεστή τερμάτων -4 (2-6), αλλά απέχει από την πρόκριση «μόλις» μια νίκη, ει δυνατόν με σκορ 2-1 και πάνω (3-2, 4-3 κ.ο.κ.), επί της του αναξιόπιστου Ισημερινού.

1ος όμιλος

(τελική βαθμολογία)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 7 (8-0)

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 5 (3-1)

Περού 4 (3-6)

Βολιβία 0 (2-9)

Εθνική ΒραζιλίαςποδόσφαιροΕθνική ΒενεζουέλαςΕθνική ΠερούCopa America