Αθλητισμός|23.06.2019 09:10

Μεταγραφές: Ο,τι λάμπει (δεδομένα) δεν είναι χρυσός!

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ο αριθμός, απλά και μόνο με την καταγραφή του, τρομάζει: 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (και βάλε). Τόσα χρήματα έχουν δοθεί ήδη σε μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία).

Εν αναμονή και άλλων «τρελών» κινήσεων, και άλλων «μπαμ» που θα ταρακουνήσουν ακόμα περισσότερο το μεταγραφικό παζάρι (Ζοάο Φέλιξ, Αντουάν Γκριεζμάν, Ματάις ντε Λιχτ…), φαντάζει πολύ πιθανό να καταρριφθεί το ρεκόρ επένδυσης σε ένα καλοκαίρι, το οποίο είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ την περυσινή σεζόν.

Ρεκόρ… σπατάλης

Η μεταγραφή του Εντέν Αζάρ από την Τσέλσι στην Ρεάλ Μαδρίτης έσπασε το φράγμα των εκατό εκατομμυρίων ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά μπήκε οριακά στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών deal όλων των εποχών.

Μια δεκάδα που αποδεικνύει πως ό, τι λάμπει δεν είναι απαραίτητα και χρυσός. Πρώτος και… χειρότερος ο Νεϊμάρ. Τα 222 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι του 2017 για να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο από την Μπαρτσελόνα, παραμένει (προς το παρόν…) το απόλυτο ρεκόρ. Στο Κατάρ δεν φείδονται χρημάτων, αλλά έχουν αρχίσει να… κλαίνε αυτά που έδωσαν στην Μπαρτσελόνα για τον «Νέι».

Υστερα από μια διετία, η Παρί εξακολουθεί να αποτυγχάνει παταγωδώς στο Champions League και ο Νεϊμάρ απασχολεί περισσότερο με τους τραυματισμούς και τα σκάνδαλά του εκτός γηπέδων, με τελευταίο την υπόθεση βιασμού. «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου» φέρεται να είπε ο ποδοσφαιριστής στο αφεντικό της Παρί, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, εννοώντας την Μπαρτσελόνα. Ο Αλ Κελαϊφί δεν έχει πλέον καμία αντίρρηση, αλλά με το αζημίωτο, αφού ζητάει 300 εκατομμύρια ευρώ. Ζητείται κορόιδο δηλαδή…

Λεφτά στα σκουπίδια

Ο Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας με 180 εκατομμύρια ευρώ, δικαιολογεί απόλυτα κάθε σεντ που έδωσε για χάρη του η Παρί και φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να διαλύσει, πολύ σύντομα μάλιστα, το ρεκόρ του Νεϊμάρ.

Ο φίλος και συμπατριώτης του τελευταίου, Φιλίπε Κοουτίνιο, τρίτος στην λίστα, φλερτάρει έντονα με τον τίτλο της πιο αποτυχημένης μεταγραφής όλων των εποχών, βάσει κόστους και απόδοσης.

Η Μπαρτσελόνα επένδυσε 160 εκατομμύρια ευρώ από αυτά που πήρε για τον Νεϊμάρ για να αποκτήσει τον μεσοεπιθετικό της Λίβερπουλ και, ύστερα από μιάμιση σεζόν, τα… κλαίει με μαύρο δάκρυ. Η ίδια η ομάδα δεν φρόντισε να του βρει την κατάλληλη θέση μέσα στο γήπεδο για να αποδώσει αυτά που δεδομένα μπορεί και, σταδιακά, ο Βραζιλιάνος πήρε την κάτω βόλτα.

Η πρώτη επένδυση από τα χρήματα του «Νέι», περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν από τους «Μπλαουγκράνα» στην Μπορούσια Ντόρτμουντ για τον Ουσμάν Ντεμπελέ.

Τεράστιες προοπτικές, μηδενικό (επί της ουσίας) αποτέλεσμα, μετά από μια διετία. Δύο σοβαροί τραυματισμοί, κακή εξωγηπεδική ζωή και αβέβαιο μέλλον για τον Γάλλο επιθετικό, όπως και για τον Πολ Πογκμπά (εκτός στην λίστα με 105 εκατομμύρια ευρώ) στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο χαρισματικός, πλην εγωπαθής μέσος δεν στεριώνει πουθενά και γι’ αυτό ευθύνεται πρωτίστως ο ίδιος.

Επόμενο πορτοφόλι που θέλει να… δαγκώσει είναι αυτό της Ρεάλ, η οποία ψάχνει να ξεφορτωθεί τον Γκάρεθ Μπέιλ. Τον πρώτο ποδοσφαιριστή που έσπασε το φράγμα των εκατό εκατομμυρίων ευρώ, συνέβαλε σημαντικά στην κατάκτηση δύο Champions League από την «Βασίλισσα», αλλά ξεχώρισε περισσότερο για τους (δεκάδες, χωρίς υπερβολή) τραυματισμούς του και την αδυναμία του να καλύψει το κενό του Κριστιάνο Ρονάλντο, ως ηγέτης και σκόρερ…

ποδόσφαιροΓκάρεθ ΜπέιλΚοουτίνιοΟυσμάν ΝτεμπελέΝεϊμάρΠολ Πογκμπάμεταγραφές