Αθλητισμός|25.06.2019 09:21

Σαν σήμερα πριν από 83 χρόνια: Η πρώτη «μάχη» της Εθνικής μπάσκετ στην Τουρκία

Θοδωρής Φελάνης

Πέρασαν 83 χρόνια από την πρώτη αγωνιστική δραστηριότητα της Εθνικής μπάσκετ. Σαν σήμερα στις 25 Ιουνίου του 1936 η Εθνική μας έδινε το πρώτο της φιλικό παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Τουρκία από την οποία έχασε εύκολα με 49-12!

Οι Τούρκοι ενέταξαν αυτό το παιχνίδι στην προετοιμασία τους καθώς επρόκειτο να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που το μπάσκετ θα συμπεριλαμβάνονταν ως ολυμπιακό άθλημα. Η πρόσκληση της Τουρκικής Ομοσπονδίας έγινε αποδεκτή από τον ΣΕΓΑΣ και κάπως έτσι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μάικ Στεργιάδης, στέλεχος της Χ.Α.Ν. Αθηνών με σπουδές στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, άρχισε να συγκεντρώνει τους διεθνείς παίκτες με αφορμή αυτή την πρώτη  φιλική αναμέτρηση της Ελλάδας.

Οι παίκτες που επέλεξε ήταν οι: Άλκης Αγγέλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αντώνιος Σκυλογιάννης (Πανελλήνιος), Γεώργιος Σαπουντζάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θεοχάρης Αμαραντίδης (Πειραϊκός), Γιάννης Ναννές (Ηρακλής), Βασίλειος Βάσης (Πανιώνιος), Νικόλαος Κουτσαλέξης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Φίλιππος Μπαχώμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχηγός). Η αποστολή μας αναχώρησε με πλοίο της γραμμής στις 22 Ιουνίου του 1936 και σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να παίξει δυο παιχνίδια, ένα ως Εθνική Ελλάδος κι ένα ως Μικτή Αθηνών με την αντίστοιχη ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική ομάδα αποτελείτο κυρίως από απόφοιτους ενός πολύ σημαντικού αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Πόλης, τη «Ροβέρτειο Σχολή» που πήρε την επωνυμία τους προς τιμήν του Αμερικανού εκατομμυριούχου Χρίστοφερ Ρόμπερτ. Απόφοιτος της υπήρξε στο παρελθόν και ο πατριάρχης του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαϊδης.

Ο προπονητής της τουρκικής ομάδας Ναντόλσκι ήταν καθηγητής στη φημισμένη Ροβέρτειο Σχολή. Το μπάσκετ λοιπόν ως άθλημα με την συμβολή τόσο της Ροβέρτειου όσο και της Y.M.C.A. που είχε καταφθάσει στην Πόλη πολύ πριν τα πρώτα της στελέχη να έρθουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(1928-29) , γνώριζε άνθηση στην Κωνσταντινούπολη. Προς μεγάλη έκπληξη μάλιστα των διεθνών μας (όπως καταγράφηκε και στον Τύπο της εποχής) αυτό το πρώτο παιχνίδι έγινε σε κλειστό γήπεδο (στις εγκαταστάσεις της YMCA) και υπό το φως των προβολέων!

Οι συνθήκες ήταν τελείως πρωτόγνωρες για τους παίκτες μας που ήταν ανταγωνιστικοί μόνο κατά το ήμισυ του αγώνα καθώς μετά από μια καλή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο(13-4) στο δεύτερο… κατέρρευσαν.  Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από αυτό το ματς ο δεύτερος διεθνής φιλικός αγώνας της Εθνικής μας δόθηκε τέσσερα χρόνια μετά, το 1940 στην Αίγυπτο...

ΤουρκίαμπάσκετΕθνική μπάσκετ