Αθλητισμός|25.06.2019 11:55

Basket League: Χώρια δεν …μπορούνε Πεδουλάκης - Παναθηναϊκός

Θοδωρής Φελάνης

Δεν πάνε πολλές ημέρες από τότε που ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός παραδεχόταν δημόσια και με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων του στα διοικητικά δρώμενα, ήταν η απόφαση αντικατάστασης του Αργύρη Πεδουλάκη τον Μάρτιο του 2014. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να …διορθώσει το λάθος και κάπως έτσι ο 55χρονος τεχνικός μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ προπονητών μαζί με τους Σούλη Μαρκόπουλο (ΠΑΟΚ) και Ντράγκαν Σάκοτα (ΑΕΚ) που ως «καλοί στρατιώτες» επιστρέφουν σε μια ομάδα για τρίτη φορά.

«Το Περιστέρι με μεγάλωσε και ο Παναθηναϊκός μου προσέφερε έναν άλλον τρόπο σκέψης, μου έδωσε κάτι πιο μεγάλο», δήλωσε ο «Άρτζι» στο περιθώριο της τιμητικής του διάκρισης από την πράσινη ΚΑΕ την 1η Ιουνίου. Αυτό που του πρόσφερε σίγουρα ο Παναθηναϊκός ήταν η δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο, να διαχειριστεί την πίεση της μεγάλης ομάδας και να καθιερωθεί στη συνείδηση του φιλάθλου ως ένας από τους κορυφαίους κόουτς στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2012 ήταν δύσκολο για τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής και η αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά από 13 χρόνια συγκλόνιζε τους «πράσινους». Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως η ομάδα δεν θα ήταν δυνατόν να σηκώσει ποτέ ξανά …κεφάλι.

Τα νέα υλικά του «Άρτζι»

Ο Πεδουλάκης διαδέχθηκε τον «Ζοτς» σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την ιστορία του Παναθηναϊκού στιγμή καθώς η ομάδα έχοντας δεδομένες μόνο τις παρουσίες των Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή έπρεπε να «στηθεί» σχεδόν από την αρχή. Νέα …υλικά στην ανοικοδόμηση του Παναθηναϊκού τα οποία επέλεξε ο Πεδουλάκης ήταν μεταξύ άλλων ο Τζέιμς Γκιστ και ο Στέφαν Λάσμε, που δημιούργησαν ένα καταπληκτικό δίδυμο ψηλών που έκανε «θραύση». Δικές του επιλογές ήταν κι αυτές των Ματσιούλις και Ούκιτς και Μπράμου.

Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις ο Παναθηναϊκός κατέκτησε εκείνη την χρονιά το νταμπλ, ενώ στην Euroleague αποκλείστηκε στη φάση των playoffs από την Μπαρτσελόνα με 3-2.

H γιορτή του μπάσκετ και η απόλυση

Την επόμενη σεζόν (2013-14) ο Παναθηναϊκός με τον Πεδουλάκη κατέκτησε ένα ακόμη τρόπαιο (Κύπελλο Ελλάδος) όμως η φθορά στις σχέσεις των δυο πλευρών είχε αρχίσει και τελικά οδήγησε τον Μάρτιο του 2014 (μετά την εντός έδρας ήττα από την Λαμποράλ) στο διαζύγιο με την ιδιοκτησία να εκτιμάει πως δεν προχώρησε ικανοποιητικά το πλάνο της ελληνοποίησης, ενώ παράλληλα επικράτησε η άποψη πως η ομάδα δεν απέδιδε ελκυστικό μπάσκετ.

Στο περιθώριο της γιορτής του ελληνικού μπάσκετ, στο All Star Game που φιλοξενήθηκε στα Χανιά της Κρήτης «έσκασε» η είδηση της λύσης της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κάθησε στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν ενώ την σεζόν 2014-15 το χρίσμα δίδεται στον  Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Η δεύτερη προσπάθεια

Ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε δυο χρόνια μετά (στις 20/4/2016)  όμως η δεύτερη θητεία του αποδείχθηκε σύντομη. Αφορμή για το διαζύγιο με τον Τζόρτζεβιτς στάθηκε μια  ήττα (τι σύμπτωση) ξανά από την Λαμποράλ. Με τον Πεδουλάκη στον πάγκο o Παναθηναϊκός διεκδίκησε ένα ακόμη πρωτάθλημα όμως ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον καταπληκτικό Σπανούλη πανηγύρισε με 3-1 νίκες τον τίτλο.

Ο Πεδουλάκης την επόμενη σεζόν κλήθηκε να διαχειριστεί μια ακόμη δύσκολη στιγμή όπως ήταν η αποχώρηση του ηγέτη της ομάδας, Δημήτρη Διαμαντίδη. Η χρονιά ξεκίνησε με όνειρα, όμως για τον Έλληνα προπονητή ολοκληρώθηκε άδοξα μόλις δυο αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος Η βαριά ήττα της 18ης Οκτωβρίου στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό (88-63) έγινε η αφορμή για τη λύση συνεργασίας των δυο πλευρών με τον Πεδουλάκη να υποβάλει την παραίτηση του.

Εξίσου «κομβική» είναι και η στιγμή έλευσης του έμπειρου κόουτς σε αυτή την τρίτη απόπειρα συνεργασίας, με τον Παναθηναϊκό να αναζητά νέα αγωνιστική ταυτότητα και ταυτόχρονα τον άνθρωπο που θα του δείξει ξανά τον δρόμο που οδηγεί στην τελική φάση της Euroleague. Πάνω από όλα ο Παναθηναϊκός αναζητά ένα νέο αφήγημα στο οποίο θα χαράξει την στρατηγική του για την επόμενη διετία και το οποίο είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει την περαιτέρω αξιοποίηση του ελληνικού στοιχείου που έχει σε αφθονία η ομάδα.

μπάσκετΠαναθηναϊκόςΑργύρης Πεδουλάκης