Αθλητισμός|26.06.2019 10:04

ΑΕΚ: Φρανσίσκο «Τσίκο» Ζεράλδες, ο παίκτης των τεσσάρων θέσεων

Κώστας Γουλής

Πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε το μονοετές συμβόλαιο δανεισμού του απ’ τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και πήρε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα με το «12» (του Γκάλο), το «γούρικο» νούμερο που φορούσε και στη Ρίο Αβε. Στην προηγούμενη συνύπαρξή του με τον Μιγκέλ Καρντόσο, όπου πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της έως τώρα πορείας του, με 4 γκολ-11 ασίστ σε 38 αγώνες. Αυτή η εξαιρετική σεζόν (2017-18), ήταν και το «διαβατήριο» του Τσίκο Ζεράλδες για την ΑΕΚ κι ο λόγος που επέμεινε τόσο ο 47χρονος τεχνικός για την απόκτησή του, έστω και χωρίς οψιόν αγοράς.

Ο Καρντόσο είχε κάθε λόγο να χαμογελάει το απόγευμα της Τρίτης (25/6). Όχι γιατί ο 24χρονος μεσοεπιθετικός τον επαίνεσε εκ νέου, λέγοντας πως «…οι οπαδοί δεν τον γνωρίζουν ακόμη, αλλά μπορώ να πω ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής και ο τρόπος παιχνιδιού του θα τους κάνει να ευχαριστηθούν το ποδόσφαιρο». Το χαμόγελό του είχε να κάνει με το γεγονός πως διαθέτει πλέον ένα μεσοεπιθετικό «πολυεργαλείο», τεσσάρων θέσεων, που του λύνει τα χέρια για τα δύο συστήματα που έχει κατά νου στη δική του ΑΕΚ: Το 4-2-3-1 και το 4-3-3.

Επί Ρίο Αβε, ο Καρντόσο χρησιμοποίησε τον Τσίκο ως «10άρι» (σε 4-2-3-1) στα 31 απ’ τα 38 παιχνίδια που αγωνίστηκε κι εκείνος σημείωσε 4 γκολ και μέτρησε 9 ασίστ. Επαιξε, ακόμα, άλλα 5 ματς ως δεξιός winger (2 ασίστ) κι άλλα 2 ως αριστερός winger. Θέσεις για τις οποίες τον έχει (επίσης) στο μυαλό του ο Καρντόσο, όπως και σε αυτή του δεξιού εσωτερικού χαφ («8άρι») που έπαιζε στη Μορεϊρένσε, έχοντας ως κεντρική ιδέα, τη σταθερή χρησιμοποίηση πέντε δημιουργικών παικτών μπροστά απ’ τα στόπερ και πίσω απ’ τον βασικό στράικερ.

Στα υπόλοιπα μεταγραφικά, οι «κιτρινόμαυροι» φουλάρουν για την απόκτηση του εξτρέμ, έχοντας στην κορυφή της λίστας τον 23χρονο Ιταλό Ντανιέλε Βέρντε της Ρόμα, που «έγραψε» πέρσι έξι γκολ σε 26 ματς ως δανεικός στη Βαγιαδολίδ.

SuperLeagueΑΕΚποδόσφαιροΦρανσίσκο Τσίκο Ζεράλδεςμεταγραφές