Αθλητισμός|28.06.2019 06:13

Ραγίζουν καρδιές τα λόγια του αδελφού του Μπάμπη Χολίδη και του Κώστα Θάνου

Newsroom

Σοκαρισμένη η αθλητική κοινότητα πενθεί τον πρόωρο χαμό του Μπάμπη Χολίδη και αύριο Παρασκευή άπαντες ετοιμάζονται για το στερνό «αντίο» στον πεισματάρη Πόντιο που σήκωσε την Ελλάδα στις πλάτες του σε τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων κατακτώντας δύο χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Αντζελες και το 1988 στη Σεούλ. Μάλιστα το μετάλλιο που πήρε στη Σεούλ ήταν το μοναδικό της Ελλάδας στη διοργάνωση και ήταν και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.

Ο Χολίδης το απόγευμα της Τετάρτης πήγαινε την 19χρονη κόρη του Ελένη στο μπαλέτο, ένιωσε αδιαθεσία αλλά δεν πρόλαβε… Άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο βυθίζοντας στο πένθος τον ελληνικό αθλητισμό και όχι μόνο.

Από τον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Αχαρνών

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2019 από τον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Αχαρνών ενώ στις 2 το μεσημέρι η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Αφήνει πίσω την σύζυγο του Βιολέτα, την 19χρονη κόρη του Ελένη και τον 21χρονο υιο του Δημήτρη.

«Δάσκαλος και πατέρας»

«Είμαστε συγκλονισμένοι. Δε μπορούμε να το πιστέψουμε. Προσωπικά τον είχα δάσκαλο, προπονητή και πάντα τον συμβουλευόμουν. Γνωριστήκαμε το 1990 όταν εγώ ήρθα από την Καρδίτσα με το καμπ εφήβων και έκανα προετοιμασία. Ηταν για μένα προπονητής, δάσκαλος και πατέρας. Μόλις είχε σταματήσει την ενεργό δράση και τον είχα προπονητή. Το 1997 φέραμε μαζί και μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης και παλιός αθλητής του Χολίδη, Κώστας Θάνος.

«Στην πλάτη του η Ελλάδα»

«Το 1998 σήκωσε στην πλάτη του όλη την Ελλάδα με το μετάλλιο που πήρε στη Σεούλ και μάλιστα μέσα από μεγάλες θυσίες και μία εγχείριση που είχε προηγηθεί. Ηταν μεγαλόψυχος, καλόκαρδος, αγαθός γίγαντας. Τα τελευταία χρόνια είχε αφοσιωθεί στην οικογένεια του και έτρεχε με τα παιδιά στο μπαλέτο και στις πολεμικές τέχνες που έκανε ο υιός του. Δεν ήταν ρήτορας αλλά οι απλές και κοφτές κουβέντες του ήταν μαχαίρι. Είχαν νόημα και δύναμη. Είναι μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο σαν προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού αλλα και σαν άνθρωπος και πατριώτης».

Το παράπονο του Χολίδη

Ο Κώστας Θάνος αποκάλυψε και το μεγάλο παράπονο που είχε ο Μπάμπης Χολίδης: «Ο Μπάμπης είχε παθολογική αγάπη με την Ελλάδα και τιμούσε σε κάθε ευκαιρία τα ποντιακές ρίζες του. Εφυγε με ένα πικρό παράπονο. Πίστευε πως η ελληνορωμαϊκή πάλη είναι το πιο γνήσιο ελληνικό άθλημα του σύγχρονου αθλητισμού με ρίζες από την αρχαιότητα αλλά που οι σύγχρονοι Ελληνες έχουν παραγκωνίσει. Μου έλεγε συχνά πως “όλα τα ελληνόπουλα έχουν χρέος να μαθαίνουν την ελληνορωμαϊκή και πως η πολιτεία θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την εξάπλωση της”».

«Δεν είχε πρόβλημα»

Συγκλονιστικά είναι και τα λόγια του αδελφού του Χρήστου ο οποίος με πολύ κόπο κατάφερε να συγκροτήσει τις σκέψεις του: «Είμαστε συγκλονισμένοι. Εγιναν όλα ξαφνικά. Δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Απλά το τελευταίο διάστημα είχε άγχος για την καθημερινότητα και δεν γυμνάζονταν όπως παλιά. Είχε πάρει λίγα κιλά αλλά δεν υπήρχε κάτι που να τον ανησυχήσει. Αγαπούσε με πάθος την οικογένεια και τα παιδιά του και είχε τις αγωνίες του. Δεν γυμνάζονταν όπως παλιά. Συγγνώμη, αλλά δε μπορώ να σας πω πολλά. Εχει σταματήσει το μυαλό μας».

«Ο Μπάμπης ήταν ήρωας»

Οσο για τη μνήμη που αδελφού του ο Χρήστος Χολίδης που υπήρξε και ο ίδιος παλαιστής είπε: «Το μόνο που θέλω να γράψετε τούτες τις ώρες είναι πως ο Μπάμπης ήταν ένας ήρωας και ένα παράδειγμα για όλους τους Ελληνες. Από το μηδέν πέτυχε πολλά. Και ότι πέτυχε το πέτυχε μέσα από δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις, διωγμούς σε κομουνιστικά καθεστώτα, τιμωρίες και στερήσεις. Ότι πέτυχε ήταν διάφανο, καθαρό, μόνο με φτωχικό λιτό φαγητό και νερό. Τίποτε άλλο. Θέλω μόνο να τον θυμούνται οι παλιοί και να τον μάθουν τα νέα παιδιά. Δυστυχώς δε μπορώ να σας πως περισσότερα για την ώρα. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την αγάπη του και τη συμπαράσταση του».

Μπάμπης ΧολίδηςΣπορ