Αθλητισμός|28.06.2019 15:06

Παναθηναϊκός: Ο αξιότιμος κύριος Τζέιμς «Gistopoulos» (vids)

Θοδωρής Φελάνης

Χιλιάδες μηνύματα αγάπης και ευχών για το μέλλον λαμβάνει από την Πέμπτη (27/6) διαδικτυακά ο Τζέιμς Γκιστ με αφορμή το τέλος της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό. Μετά από επτά χρόνια προσφοράς ο 33χρονος φόργουορντ αποχαιρετάει την ομάδα που λάτρεψε και λατρεύτηκε. Είναι άλλωστε ένας εκ των κορυφαίων Αμερικανών παικτών που έχουν φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού και σίγουρα ένας από τους ποιοτικότερους που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η αποχώρηση του Γκιστ, σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής καθώς ήταν ο μοναδικός που είχε απομείνει (μετά τις αποχωρήσεις Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή, Φώτση) από την παλιά φρουρά του Παναθηναϊκού, ενώ είναι ο δεύτερος ξένος παίκτης με τη μεγαλύτερη χρονικά παρουσία στην ομάδα μετά τον Μαϊκ Μπατίστ.

Με Πεδουλάκη ήρθε, με Πεδουλάκη φεύγει

Ο άνθρωπος που είχε πριν από επτά χρόνια εισηγηθεί την απόκτηση του στους «πράσινους» έμελλε να είναι αυτός που τελικά άναψε… κόκκινο στην προοπτική παραμονής του. Ο Αργύρης Πεδουλάκης τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν αυτός που συνηγόρησε στην ανταλλαγή του Άντι Πάνκο με τον Γκιστ από τη Μάλαγα. Αυτή ήταν μάλιστα και η πρώτη ανταλλαγή που έγινε σε επίπεδο ομάδων Euroleague.

Το ντεμπούτο κι ο τραυματισμός

Έκανε το ντεμπούτο του με το τριφύλλι στο στήθος στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 σε ματς με την Ζαλγκίρις και γρήγορα εξελίχθηκε σε κομβικό για την ομάδα παίκτη καθώς αποδείχθηκε χαρισματικός σε άμυνα (ο Πεδουλάκης στήριξε στην αποτελεσματικότητα του την τακτική του απέναντι στον Σπανούλη) και εξίσου παραγωγικός στην επίθεση. Ένας σοβαρός τραυματισμός του στις 16 Νοεμβρίου του 2016 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (απόσπαση έκφυσης του μακρού προσαγωγού του αριστερού ποδιού ήταν η διάγνωση) θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια την αγωνιστική του δράση. Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν μια από τις χειρότερες για τον ίδιο.

Αγάπη για την Ελλάδα

Mε τον Παναθηναϊκό κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και έξι κύπελλα Ελλάδας. Έπαιξε σε 191 ματς της Euroleague (είχε μέσο όρο 9,8 π. και 4,1 ριμπ.) ενώ στην Ελλάδα συμπλήρωσε 193 παρουσίες. Το όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων με το κλασικό πια «Gist, Gist, Gist» να δονεί την ατμόσφαιρα μετά από μια καλή άμυνα ή μετά από ένα συναρπαστικό κάρφωμα που έκανε.

T

Πήρε το όνομα... Gistopoulos 

Μεταξύ άλλων ο Γκιστ, παίκτης που πολλές φορές νόμιζες πως έπαιζε με ελατήρια στα πόδια, είναι από τους πιο αγαπητούς ξένους αθλητές που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο ίδιος καθιέρωσε το «Gistopoulos» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, απολάμβανε την παρουσία του στη χώρα μας, μιλούσε με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα, για τις ομορφιές της, τους Έλληνες όπως και για την μεγάλη του αγάπη, τον Παναθηναϊκό. Πλέον ετοιμάζεται με βαριά καρδιά , αφού ήθελε να κλείσει την καριέρα του στους «πράσινους», για τον επόμενο «σταθμό»...

T

Δείτε τον Τζέιμς Γκιστ σε δράση την τελευταία τριετία:

  

ΠαναθηναϊκόςEuroleagueBasket LeagueΤζέιμς Γκιστμπάσκετ