Αθλητισμός|28.06.2019 06:11

Copa America: Πρόκριση – θρίλερ της Βραζιλίας στα πέναλτι (vids, pics)

Newsroom

Το 2011, στα προημιτελικά του Copa America, η Παραγουάη απέκλεισε την Βραζιλία στα πέναλτι (2-0). Τέσσερα χρόνια αργότερα και ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν από την φετινή τους κόντρα, το σενάριο επαναλήφθηκε: Πρόκριση της Παραγουάης στα προημιτελικά και πάλι στα πέναλτι (4-3).

Το κακό δεν τρίτωσε για την «Σελεσάο», η οποία πήρε την εκδίκησή της, λύγισε από την άσπρη βούλα την αξιόμαχη Παραγουάη (4-3) και προκρίθηκε στα ημιτελικά της δικής της διοργάνωσης.

Υπό το βλέμμα του τραυματία Νεϊμάρ και της… Λαρίσα Ρικέλμε, η οποία έγινε γνωστή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 ως η πιο «καυτή» φίλαθλος της Παραγουάης, η Βραζιλία παρατάχθηκε χωρίς τον τιμωρημένο Κασεμίρο, τον ανέτοιμο Φερναντίνιο και τον Ριτσάρλισον, ο οποίος υποφέρει από παρωτίτιδα.

Η «Σελεσάο» είχε την κατοχή της μπάλας από το πρώτο λεπτό, απέναντι σε μια καλά στημένη «Αλμπιρόχα», η οποία μάλιστα έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ, σε επικίνδυνο σουτ του Ντερλίς Γκονσάλες που απέκρουσε δύσκολα ο Αλισον (28’).

Η ομάδα του Τίτε απάντησε με ένα καλό σουτ του Φιλίπε Κοουτίνιο (40’), χωρίς όμως να βρίσκει χώρους στην διπλή ζώνη άμυνας που έστησε ο Εδουάρδο Μπερίσο, μπροστά από την εστία της ομάδας του.

Το πέναλτι έγινε αποβολή

Οι Βραζιλιάνοι μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος και, στο 53ο λεπτό, έγινε μια φάση που θα μπορούσε να σημαδέψει το υπόλοιπο παιχνίδι. Αρχικά, ο Χιλιανός διαιτητής Ρομπέρτο Τομπάρ έδειξε πέναλτι, σε ανατροπή του Ρομπέρτο Φιρμίνο από τον Φαμπιάν Μπαλμπουένα.

Οι Παραγουανοί υποστήριξαν ότι το (καθαρό) φάουλ ήταν εκτός περιοχής, ο Τομπάρ εξέτασε την φάση μέσω VAR, μετέτρεψε ορθά το πέναλτι σε φάουλ και απέβαλε τον Μπαλμπουένα (!), ως όφειλε βάσει του κανονισμού.

Η αποβολή του Μπαλμπουένα

 

Η Παραγουάη έμενε με δέκα, σαράντα λεπτά πριν από το φινάλε, και ο Μπερίσο έκανε αμέσως αλλαγή για να «οχυρώσει» την άμυνά του, την ώρα που ο Τίτε έκανε σταδιακά φουλ επιθετική την ομάδα του, βάζοντας στο παιχνίδι τους Γουίλιαν και Λούκας Πακετά.

Ο Ντάνι Αλβες, ο Αρτούρ, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς (φωτό), ο Εβέρτον και ο Κοουτίνιο έχασαν σημαντικές ευκαιρίες για το πολυπόθητο γκολ, ενώ ο Γουίλιαν είχε σουτ στο δοκάρι με την συμπλήρωση των 90 λεπτών.

Το δοκάρι του Γουίλιαν

 

Η Παραγουάη άντεξε με δέκα μέχρι το τέλος την πολιορκία της «Σελεσάο», η οποία πρόλαβε να χάσει άλλες δύο μεγάλες ευκαιρίες με Εβέρτον και Κοουτίνιο, και οδήγησε την υπόθεση πρόκριση στα πέναλτι, αφού στην προημιτελική φάση δεν υπάρχει παράταση μετά το 90λεπτο.

Στην ψυχοφθόρο διαδικασία, ο Αλισον έδειξε τον δρόμο αποκρούοντας το πρώτο σουτ του Γκόμες, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο όμως δεν ήταν ψύχραιμος και έδωσε μια τελευταία ευκαιρία στους Παραγουανούς.

Ο Ντερλίς Γκονσάλες «μιμήθηκε» τον επιθετικό της Λίβερπουλ, έστειλε την μπάλα άουτ και ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, ο οποίος είχε χάσει ένα (ανώδυνο) πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με το Περού στην φάση των ομίλων, σφράγισε την πρόκριση – θρίλερ της οικοδέσποινας του 46ου Copa America.

Τα πέναλτι

Γκόμες (Παραγουάη): Απόκρουση Αλισον, 0-0

Γουίλιαν (Βραζιλία): Γκολ, 0-1

Αλμιρόν (Παραγουάη): Γκολ, 1-1

Μαρκίνιος (Βραζιλία): Γκολ, 1-2

Βαλντές (Παραγουάη): Γκολ, 2-2

Κοουτίνιο (Βραζιλία): Γκολ, 2-3

Ρόχας (Παραγουάη): Γκολ, 3-3

Φιρμίνο (Βραζιλία): Αουτ, 3-3

Γκονσάλες (Παραγουάη): Αουτ, 3-3

Γκαμπριέλ Ζεσούς (Βραζιλία): Γκολ, 3-4

Οι καλύτερες φάσεις και η διαδικασία των πέναλτι

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Αλισον, Ντάνι Αλβες (84’ Λούκας Πακετά), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Φιλίπε Λουίς (46’ Αλεξ Σάντρο), Αρτούρ, Αλαν (71’ Γουίλιαν), Γκαμπριέλ Ζεσούς, Κοουτίνιο, Εβέρτον, Φιρμίνο.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Φερνάντες, Πίρις, Μπαλμπουένα, Γκόμες, Αλόνσο, Πέρες (74’ Ρόχας), Σάντσες (78’ Εσκομπάρ), Ορτίς, Αρσαμέντι (61’ Βαλντές), Αλμιρόν, Γκονσάλες.

Η ώρα της Αργεντινής

Αντίπαλος της Βραζιλίας στον πρώτο ημιτελικό (Τετάρτη 3/7, 03:30) θα είναι η νικήτρια της αποψινής (28/6, 22:00) αναμέτρησης μεταξύ της Αργεντινής και της Βενεζουέλας στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η «Αλμπισελέστε», η οποία ζορίστηκε πολύ για να προκριθεί στα προημιτελικά, επιστρέφει ύστερα από μια πενταετία στο «Μαρακανά», όπου είχε χάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 από την Γερμανία (1-0 στην παράταση).

Ο αρχηγός Λιονέλ Μέσι είναι ο μοναδικός που παραμένει από την ενδεκάδα των Αργεντινών στο συγκεκριμένο ματς, αφού οι περισσότεροι έχουν αποσυρθεί από την εθνική ομάδα ή δεν έχουν κληθεί ξανά.

Εθνική ΒραζιλίαςCopa AmericaποδόσφαιροΕθνική Παραγουάης