Αθλητισμός|28.06.2019 16:29

Ποδόσφαιρο και ομοφυλοφιλία: Το viral φιλί δύο γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο (pics)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Η ομοφυλοφιλία παραμένει απαγορευμένη λέξη (χωρίς εισαγωγικά) στο ποδόσφαιρο των ανδρών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν αποκαλυφθεί ενώ παραμένουν εν ενεργεία. Και, όσοι το κάνουν, αγωνίζονται ως επί το πλείστον σε χώρες όπου ξέρουν ότι η αντιμετώπιση της διαφορετικότητάς τους (αλήθεια, είναι όντως τέτοια;) θα είναι πολύ πιο φυσιολογική. Το ποδόσφαιρο γυναικών, το οποίο παλεύει καθημερινά για μεγαλύτερη ισότητα και καλύτερη μεταχείριση (από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς), δείχνει να βρίσκεται πολλά έτη φωτός μπροστά στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στη Γαλλία αυτές τις ημέρες, υπάρχουν 36 γυναίκες που έχουν αποκαλύψει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλες ή αμφιφυλόφιλες: 34 ποδοσφαιριστές και δύο προπονήτριες.

Η Μέγκαν Ράπινο, αρχηγός των Ηνωμένων Πολιτειών, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και μεγάλο φαβορί και για τον φετινό τίτλο, αποκάλυψε δημοσίως τις σεξουαλικές της προτιμήσεις το 2012.

Εξι χρόνια μετά, με την σύντροφό του, επίσης ποδοσφαιριστή Σου Μπερντ, πρωταγωνίστησαν στο πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού «ESPN» με ζευγάρι του ίδιου φύλου.

Η Πέρνιλ Χάρντερ θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτή στην μουντιαλική λίστα, εφόσον είχε προκριθεί στην τελική φάση η Δανία, της οποίας είναι αρχηγός. Στα προκριματικά, όμως, αποκλείστηκε από τη Σουηδία, στην οποία πρωταγωνιστεί η εδώ και εφτά χρόνια σύντροφός της, Μανταλένα Ερικσον.

Η Πέρνιλ βρίσκεται στην Γαλλία, αλλά με την ιδιότητα της φιλάθλου, για να στηρίξει με την παρουσία της την Μανταλένα. Μετά την πρόκριση των Σουηδέζων επί του Καναδά στην φάση των «16», η Πέρνιλ συνεχάρη την Μανταλένα με ένα φιλί που έκανε τον γύρο του κόσμου, παρ’ ότι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο σε παιχνίδια ποδοσφαίρου γυναικών.

Αύριο το απόγευμα (Σάββατο 29/6, 19:30), η Σουηδία θα διεκδικήσει κόντρα στην Γερμανία μια θέση στα ημιτελικά. Στις εξέδρες του «Ροαζόν Παρκ» του Ρεν, με την φανέλα της Σουηδίας με το «6» και το «Eriksson» στην πλάτη, θα βρίσκεται η Πέρνιλ Χάρντερ, παρ’ ότι αρχηγός της Δανίας. Μια εικόνα που είναι φυσιολογική στις γυναίκες, αλλά μοιάζει αδύνατη στους (προοδευτικούς;) άνδρες…

γυναικείο ποδόσφαιροΜανταλένα ΕρικσονποδόσφαιροΠέρνιλ Χάρντερ