Αθλητισμός|29.06.2019 00:56

Τα σενάρια για Ολυμπιακό μετά τον υποβιβασμό στην Α2 - Τα περιθώρια αντίδρασης

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Το τοπίο στο μπάσκετ είναι από σήμερα (28/6) πολύ διαφορετικό, μετά την απόφαση του ΑΣΕΑΔ να απορρίψει οριστικά και αμετάκλητα τις προσφυγές του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι πλέον και με τα δύο πόδια στην Α2 και τα περιθώρια για να αλλάξει η κατάσταση είναι μηδαμινά. Στην ουσία, οι Πειραιώτες δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια αντίδρασης, ενώ δεν διαφαινονται στον ορίζοντα και «παραθυράκια» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή της κατάστασης. Ακόμη κι αν ο ΕΣΑΚΕ... θυμηθεί την ξεχασμένη αναδιάρθρωση, αυτή δεν αφορά στον Ολυμπιακό, καθώς όπως έχει ξεκαθαριστεί από τους εκπροσώπους των συλλόγων, οι «ερυθρόλευκοι» υποβιβάστηκαν επειδή δεν κατέβηκαν στα παιχνίδια.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς έλαβαν το διατακτικό της απόφασης και εκκρεμεί το αναλυτικό σκεπτικό, αλλά αυτό πλέον θα έχει πλέον μόνο... συλλεκτική αξία. Η ουσία του θέματος δεν αλλάζει και από 'δω και πέρα υπάρχουν πολλά και μεγάλα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Το πρώτο είναι τι θα κάνει ο Ολυμπιακός. Κατ' αρχάς με τα ΑΦΜ να... αιωρούνται στον ουρανό της Basket League και τους πλειστηριασμούς να είναι στην ημερήσια διάταξη, πολλοί θα αναρωτηθούν αν θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ο Ολυμπιακός.

Η απάντηση είναι αρνητική, αφού θεωρείται παραλογισμός μια πολιτική που, όπως έλεγαν, άρχισε συνειδητά ανεξάρτητα από κόστος, να ολοκληρώνεται με προσπάθεια σωτηρίας όταν το αποτέλεσμα ήταν υποβιβασμός. Στην Α2 ο Ολυμπιακός έχει εκφράσει την σκέψη να εμφανίσει μια ομάδα με νέα παιδιά και να λειτουργήσει την παραγωγική διαδικασία. Μόνο που η Α2 είναι σκληρή και επικίνδυνη κατηγορία και σε τελική ανάλυση αν θέλει, που λογικά θα θέλει, να επιστρέψει άμεσα στην Basket League θεωρώντας ότι έχει ταράξει τα νερά με μία απουσία, να εμφανίσει ανταγωνιστική ομάδα.

Εκτός αυτού, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να συντηρεί δύο ομάδες, με τα πρωτοκλασάτα ονόματα που θα έχει να πρέπει να μπουν σε μια περίεργη διαδικασία μονής αγωνιστικής υποχρέωσης για την Euroleague κάθε εβδομάδα και, οι νεοφερμένοι, να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες που θα υπάρχουν.

Σοβαρά ζητήματα όμως, έχει να λύσει και ο ΕΣΑΚΕ. Το πρώτο είναι η ερμηνεία του αν πέφτουν τρεις ομάδες, Κολοσσός, Λαύριο και Ολυμπιακός, άρα ανεβαίνει και η τρίτη της Α2 Καστοριά ή, αν ο Ολυμπιακός θεωρείται τελευταίος, πέφτει με τον Κολοσσό και σώζεται το Λαύριο. Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται το πρώτο, αν και η αναμένεται η γνωμοδότηση των νομικών. Το δεύτερο μεγάλο θέμα, είναι τι θα πουν χορηγοί και τηλεόραση μπροστά στην νέα πραγματικότητα, με απουσία ενός από τα δύο «βαριά» ονόματα του πρωταθλήματος. Είναι δεδομένο ότι το εμπορικό ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα της Α1 θα είναι σαφώς μικρότερο την επόμενη χρονιά, κάτι που βεβαίως αντανακλά στα έσοδα των ομάδων και κατ' επέκταση στην ποιότητα των ρόστερ.

μπάσκετΟλυμπιακόςBasket League