Αθλητισμός|01.07.2019 14:05

Το «χρυσό» συμβόλαιο του Κώστα Σλούκα στη Φενερμπαχτσέ! (vids)

Θοδωρής Φελάνης

Την παραμονή του Κώστα Σλούκα ανακοίνωσε και τυπικά η Φενερμπαχτσέ. Ο 29χρονος γκάρντ παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πλήθος προτάσεων από ομάδες της Euroleague αποφάσισε να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον μπασκετικό του… πατέρα Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το συμβόλαιο του διεθνή καλαθοσφαιριστή είναι χρονικής διάρκειας 2+1 και προβλέπει αποδοχές ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου (1,85 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, 1,95 εκατ. τον δεύτερο και 2,2 εκατ. ευρώ τον τρίτο).

Το ταξίδι: Από τον Μαντουλίδη στην κορυφή

Ο Κώστας Σλούκας γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1990 στη Θεσσαλονίκη κι έκανε τα πρώτα βήματα στον Μαντουλίδη. Υπήρξε μέλος Εθνικών ομάδων από μικρή ηλικία. Ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του 2007 και το χρυσό το 2008 στην Αμαλιάδα. Με την Εθνική Νέων κατέκτησε επίσης το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2009 έχοντας ως συμπαίκτες του παιδιά όπως ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Νίκος Παππάς, ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο Λεωνίδας Κασελάκης ο  Ζήσης Σαρικόπουλος κ.α. Από το 2008 είχε γίνει μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού. Ενίσχυσε την εφηβική ομάδα των ερυθρολεύκων και ταυτόχρονα περίμενε την ευκαιρία να πάρει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. Τα πρώτα δυο χρόνια ο Σλούκας είχε βοηθητικό ρόλο στους «ερυθρόλευκους».

Η χρονιά της αναγνώρισης

Το 2010 αποφασίσθηκε να δοθεί δανεικός στον Άρη σε μια σεζόν που ο διεθνής γκαρντ ανέβασε κατακόρυφα τις «μετοχές» του αποδεικνύοντας πως ήταν έτοιμος να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία. Στον Άρη  είχε 7,3 πόντους και 2,9 ασίστ μέσο όρο ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στην 12άδα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Από τότε ο Σλούκας αποτελεί μόνιμο μέλος της Εθνικής ενώ επί ημερών Τρινκιέρι αρχίζει να καθιερώνεται ως ένας από τους ηγέτες της.

Ο Ντούντα δεν τον ήθελε

Πίσω στον Ολυμπιακό του 2011 ο Σλούκας δεν περνούσε και τόσο καλά με τον Ίβκοβιτς που δεν του έδινε ευκαιρίες και μάλιστα στο ξεκίνημα της σεζόν είχε εισηγηθεί ξανά την παραχώρηση του με δανεισμό! Μετά από ένα παιχνίδι με τη Γαλατασαραϊ, το οποίο ο αριστερόχειρας γκαρντ έστειλε στην παράταση με τρίποντο, άρχισε να …γυρίζει το κλίμα ενώ καθοριστική αποδείχθηκε η παρουσία του στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, όπου θριάμβευσε ο Ολυμπιακός. Την επόμενη χρονιά ο χρόνος και ο ρόλος του στην ομάδα αυξήθηκαν με την παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Ολυμπιακός με Σπανούλη, Σλούκα, Λο στα γκαρντ κατακτάει μια ακόμη Ευρωλίγκα κι ο …Σλούκι Λουκ είναι πια ένας πρωταγωνιστής πριν ακόμη να κλείσει τα 25.

Η μεγάλη απόφαση

Καθοριστική στιγμή για την καριέρα του αποδείχθηκε η απόφαση του το 2015 να αποδεχθεί την πρόταση της Φενέρ για να συνεργαστεί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον οποίο ολοκληρώθηκε ως παίκτης. Εκεί ο Σλούκας έχει κατακτήσει μια Ευρωλίγκα (2017) και πέντε πρωταθλήματα Τουρκίας.

Άφιξη στην Θεσσαλονίκη

Ο 29χρονος καλαθοσφαιριστής  βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το πρώτο καμπ που διοργανώνει, το «Slou-camp» τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου: «Ήθελα πάντα να κάνω κάτι γύρω από το μπάσκετ και ένα camp που να δείχνει τις βασικές αρχές του αθλήματος με όλα τα σύγχρονα μέσα στους νέους αθλητές και αθλήτριες. Έχω συμμετάσχει κι εγώ σε διάφορα camp μικρότερος και θέλω να μεταφέρω τις εμπειρίες μου», δήλωσε ο Σλούκας...

Δείτε highlights απ' την καριέρα του Σλούκα:

Κώστας ΣλούκαςμπάσκετEuroleagueΦενέρμπαχτσε