Αθλητισμός|29.06.2019 18:21

ΑΕΚ: Μιγκέλ Καρντόσο, ο δικός του δρόμος και το… 70% της σεζόν

Κώστας Γουλής

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγα λεπτά, μετά τις αρχικές συστάσεις και την ομιλία του Δημήτρη Μελισσανίδη το απόγευμα της Πέμπτης στα Σπάτα, για να αντιληφθούν οι παίκτες της ΑΕΚ, πως το εφετινό κομμάτι της προετοιμασίας, θα είναι κάτι… διαφορετικό. Μακριά απ’ όσα είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, όχι τόσο ως προς τα «μοντέλα» των προπονήσεων (διότι αυτό είναι κάτι που θα «αποκαλυφθεί μέρα με τη μέρα και δη στο Κίελτσε), αλλά ως προς την ένταση αυτών. Ολοι κι όλα στα «κόκκινα», απ’ την εκκίνηση κιόλας του «χτισίματος».

Ο Μιγκέλ Καρντόσο, είναι «μαθητής» μίας άλλης «σχολής», που μπορεί να μοιάζει λίγο… vintage, αλλά έχει ως βάση της την πολύ σκληρή, καθημερινή δουλειά. Ειδικά στην εκκίνηση, στο χρονικό σημείο που μπαίνουν τα «θεμέλια» μίας ομάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός σκοπεύει να ακολουθήσει το δικό του «δρόμο», σ’ όλη αυτή την καλοκαιρινή διαδρομή της προετοιμασίας, εκτιμώντας πως οι κόποι αυτής της περιόδου, θα έχουν πολλαπλάσιο «αντίκρισμα» στα «παγωμένα» ματς του χειμώνα και στην πιο μακρά κι επίπονη σεζόν επί Α’ Εθνικής. Με Ευρώπη και ασφυκτικά «γεμάτο» καλεντάρι στην Ελλάδα (26+10 ματς Super League 1, Κύπελλο Ελλάδος).

Ο Καρντόσο αποκάλυψε το «δόγμα» του απ’ τα πρώτα δύο 24ωρά του στα Σπάτα: «Το 70% της επιτυχίας μίας σεζόν, ξεκινάει απ’ το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Αυτό είναι “νόμος”». Όχι νόμος του… κράτους, αλλά σίγουρα ο δικός του «νόμος», που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή στο προπονητικό κέντρο των «κιτρινόμαυρων». Ενδεικτικά παραδείγματα, προς… επίρρωση, του διαφορετικού τρόπου σκέψης του 47χρονου τεχνικού;

♦ Ο Καρντόσο ήθελε να αλλάξει η ημερομηνία της «πρώτης» της ΑΕΚ και να ξεκινήσει η προετοιμασία 24 αντί για 27 Ιουνίου, για να έχει λίγες περισσότερες προπονήσεις για να «δει» την ομάδα εν Αθήναις, πριν αναχωρήσει για την Πολωνία. Το πρόβλημα ωστόσο, ήταν πως οι περισσότεροι ξένοι είχαν βγάλει εισιτήρια επιστροφής για 26/6 κι έτσι αναγκάστηκε να συμβιβαστεί, διότι αλλιώς θα είχε μόνο τη… μισή ομάδα στην «πρώτη».

♦ Με το ξεκίνημα κιόλας της προετοιμασίας, έβαλε στο πρόγραμμα διπλές προπονήσεις. Σήμερα και τη Δευτέρα (ρεπό την Κυριακή), ενώ αντίστοιχα ήθελε να βάλει διπλή και χθες, αλλά δεν μπορούσε διότι το πρωί έπρεπε να περάσει εργομετρικά το δεύτερο γκρουπ των παικτών.

♦ Όταν ενημερώθηκε πως η πτήση της Τρίτης για το Κίελτσε είναι στις 3.40 μ.μ., ξεκαθάρισε πως το πρωί της ίδιας μέρας η ομάδα θα προπονηθεί κανονικά στα Σπάτα (!), για να μην «χαθεί» μία προπόνηση, κι ακολούθως η αποστολή θα φύγει απευθείας απ’ το προπονητήριο για το αεροδρόμιο.

♦ Στην Πολωνία, κάποιες ημέρες (τουλάχιστον 3-4) θα περιλαμβάνουν και… τριπλές προπονήσεις Τριπλές! Μοντέλο που την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε σε προετοιμασία της ΑΕΚ, ήταν επί εποχών Μπάγεβιτς!

Θα είναι (πολύ) «ζόρικο» το εφετινό καλοκαίρι για τους «κιτρινόμαυρους»…

ΑΕΚΜιγκέλ Καρντόσο