Αθλητισμός|30.06.2019 22:48

ΠΑΟΚ: Το παρασκήνιο του μεγάλου deal με τον Φερέιρα και η συμφωνία-μαμούθ

Αντώνης Τσακαλέας

Το ταρακούνημα από την απόφαση του Ραζβάν Λουτσέσκου να περάσει την πόρτα της εξόδου το απόγευμα της Παρασκευής (28/6) ήταν μεγάλο για τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, καθώς οι «ασπρόμαυροι» κλήθηκαν να αναζητήσουν τον αντικαταστάτη του με τον χρόνο να τους πιέζει αφόρητα από τη στιγμή που την Δευτέρα (1/7) θα έπρεπε να βρίσκονται στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

Ο μηχανισμός των νταμπλούχων Ελλάδος πήρε μπροστά και δούλεψε ασταμάτητα. Οι προτάσεις έπεφταν βροχή, με τις λίστες αρχικά να γεμίζουν με ελεύθερους προπονητές, όμως η εντολή που δόθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη ήταν ξεκάθαρη. Επρεπε να αναζητηθεί ο καλύτερος για το πρότζεκτ που «τρέχει» ο ΠΑΟΚ και να αναζητηθεί ο τρόπος να φτάσει ο «Δικέφαλος του Βορρά» σε εκείνον.

Το όνομά του Αμπελ Φερέιρα δεν άργησε να πέσει στο τραπέζι. Ο Μάριο Μπράνκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες  στη Πορτογαλία, είχε τονίσει πως εμπιστεύεται πάρα πολύ την αγορά της πατρίδας του. Σίγουρα όταν το έλεγε, δεν είχε στο μυαλό του πως θα κληθεί να κινηθεί για την ανεύρεση τεχνικού. Να όμως που έγινε, και ο Φερέιρα δέχθηκε αμέσως κρούση. Αρχικά, έπρεπε να διαπιστωθούν οι δικές του προθέσεις.

Ο Φερέιρα άρχισε να μαθαίνει πράγματα για την ελληνική προοπτική, με τα οικονομικά δεδομένα να είναι τέτοια που δεν θα μπορούσαν να τον αφήσουν ασυγκίνητο. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ συνέχιζε την έρευνα για τον Πορτογάλο. Η κάθε μια πλευρά, μάθαινε την άλλη καλύτερα, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να είναι αναγκασμένος να έχει στο πίσω μέσω τους μυαλού του πως θα πρέπει να έχει και εναλλακτική.  

Το σκληρό παζάρι

Ο ΠΑΟΚ έκανε αρχικά πρόταση ενός εκ. ευρώ στη Μπράγκα, η οποία απορρίφθηκε. Ακολούθησε δεύτερη, που ήταν διπλάσια. Παράλληλα, ο Φερέιρα πήρε στα χέρια του και την οικονομική πρόταση του ΠΑΟΚ, με ετήσιες απολαβές κοντά στα 2 εκ. ευρώ, με τα πορτογαλικά Μέσα να αναφέρουν πως οι συγκεκριμένες απολαβές είναι εφάμιλλες των προπονητών των τριών μεγάλων ομάδων της Πορτογαλίας.

Το προπονητικό προφίλ του Φερέιρα ταιριάζει στο οικοδόμημα του ΠΑΟΚ. Ενας νεαρός, φέρελπις τεχνικός, που έδειξε τα πρώτα του διαπιστευτήρια στη Μπράγκα. Ο ΠΑΟΚ ξέρει πού να απευθυνθεί όταν θέλει να μάθει κάτι στη Πορτογαλία. Οι δεσμοί με τον Φερνάντο Σάντος παραμένουν, ενώ η παρουσία του Αντελίνο Βιεϊρίνια στο ρόστερ είναι ικανή να ανοίξει τις κατάλληλες πόρτες για να προκύψουν οι καλύτερες δυνατές, και πάνω από όλα αντικειμενικές συστάσεις.  

Το σημείο κλειδί

Ο ΠΑΟΚ φρόντισε να πάρει σχεδόν από τη πρώτη στιγμή τον Φερέιρα με το μέρος του, και αυτό έφερε σε μειονεκτική θέση τη Μπράγκα. Οι νόμοι της αγοράς είναι αμείλικτοι. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έφερε, το απόγευμα της Κυριακής, την Μπράγκα στο σημείο που εκείνος βρέθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.  Η Μπράγκα, προσπάθησε και εκείνη να κινηθεί άμεσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει βρει τον αντικαταστάτη του Φερέιρα, σε ένα τρελό ντόμινο, με τα χρήματα από την Σαουδική Αραβία (της ρήτρας του Ραζβάν Λουτσέσκου) να καταλήγουν στη Πορτογαλία (για τη «μεταγραφή» του Αμπελ Φερέιρα) μέσω Ελλάδας!

Ο πρόεδρος της Πορτογαλικής ομάδας, Αντόνιο Σαλβαδόρ, άνοιξε τελικά τη πόρτα της εξόδου στον Φερέιρα όταν από τη πλευρά του είναι προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το θέμα του αντικαταστάτη του. Ο Αμπελ Φερέιρα θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Ολλανδία, εκεί που θα έχει τη πρώτη του γνωριμία με τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, με τον 40χρονο Πορτογάλο να προσπαθεί να κλείσει και θέματα που αφορούν το τιμ του. Την ίδια στιγμή, οι «ασπρόμαυροι» ήρθαν σε συμφωνία με τον Χρήστο Καρυπίδη, που αναλαμβάνει χρέη υπεύθυνου λειτουργίας ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ραζβάν ΛουτσέσκουΑμπέλ ΦερέιραΜπράγκαSuperLeagueποδόσφαιροΠΑΟΚΙβάν Σαββίδης