Αθλητισμός|01.07.2019 14:07

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο δικός μας Giannis είναι ωραίος ως Έλληνας (pics)

Ανδρέας Παπαλουκάς

Παιδιόθεν, από τον καιρό που πωλούσε στα πανηγύρια γυαλιά ηλίου και CDs, ο Γιάννης Αντετοκούνµπο προσπαθούσε να γίνει… θηριοδαµαστής. Να τα βάλει µε όλους εκείνους οι οποίοι, λόγω του χρώµατος του σώµατός του, τον αντιµετώπιζαν µε τρόπο υποτιµητικό. Τα έβαζε, όµως, και µε όλους όσοι δεν τον θεωρούσαν Ελληνα. Από τότε ο 24χρονος MVP του ΝΒΑ, επίτευγµα αναµφίβολα αξιοθαύµαστο, αποδεικνύει ότι Ελληνες δεν χαρακτηρίζονται όσοι είναι εξ αίµατος Ελληνες, αλλά όσοι έχουν ελληνική συνείδηση, τιµούν, αγαπούν και σέβονται την Ελλάδα.

Για τον Ελληνα σούπερ σταρ, πρεσβευτή της χώρας µας σε όλη την υφήλιο, η ελληνική σηµαία και το εθνόσηµο αποτελούν υπέρτατη αξία, ενώ αναφέρεται πάντα µε σεβασµό και ταπεινότητα στα γαλανόλευκα χρώµατα. Στο σχολείο, όπου διδάχθηκε την ελληνική γλώσσα, αλλά κυρίως την ελληνική ιστορία, µε καµάρι κρατούσε την ελληνική σηµαία, ενώ το αυτό έπραττε και αργότερα, στα 17-18 του χρόνια, όταν ήταν σηµαιοφόρος της πρώτης του οµάδας, του Φιλαθλητικού Ζωγράφου, στις παρελάσεις των εθνικών επετείων. Τότε που ελάχιστοι τον γνώριζαν, τον καιρό που περνούσε απαρατήρητος. Η Ελλάδα έχει ριζώσει στην καρδιά του Γιάννη, αλλά και της λοιπής οικογένειας Αντετοκούνµπο και µε υπερηφάνεια την προβάλλουν παντού.

Οταν το 2013 το Ελληνόπουλο από γονείς Νιγηριανούς έζησε το πρώτο σπουδαίο όνειρο, αυτό της συµµετοχής του στον µαγικό κόσµο του ΝΒΑ, επιλεγείς, από τους Μιλγουόκι Μπακς, στο Νο 15 του ντραφτ, ο Γιάννης και ο αδελφός του Θανάσης τυλίχθηκαν µε µια ελληνική σηµαία. Μια σηµαία που ήταν παρούσα όταν ο Giannis αντιµετώπισε τους Χιούστον Ρόκετς, στους οποίους την αγωνιστική περίοδο 2014-15 αγωνιζόταν ο Κώστας Παπανικολάου, αλλά και στον διαγωνισµό καρφωµάτων του All Star Game της Νέας Υόρκης 2015, σηµαία την οποία κρατούσαν οκτώ κοπέλες που είχαν ντυθεί Καρυάτιδες.

Στον στρατό

Ο Γιάννης όπως και ο µεγάλος αδελφός Θανάσης, οι οποίοι το 2013 απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα, πριν από τρία χρόνια παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισµένων Αυλώνα, όπου ορκίστηκαν να φυλάττουν πίστη εις την πατρίδα. Να φυλάττει την πατρίδα, να τιµά την ελληνική σηµαία. Και αυτό κάνει κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία.

Ο Γιάννης, που µεγάλωσε ακούγοντας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, έχει αρνηθεί να υπογράψει πάνω σε ελληνική σηµαία. Τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από µατς µε τους Νικς στη Νέα Υόρκη, πολλοί Ελληνες οµογενείς είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο για να τον δουν από κοντά, να του ζητήσουν ένα αυτόγραφο, να βγάλουν µια selfie µαζί του. Κανέναν δεν άφησε παραπονούµενο. Σε όλους ανταποκρίθηκε, πλην ενός: στον συνέλληνα που του ζήτησε να υπογράψει πάνω στην ελληνική σηµαία. Από σεβασµό στο σύµβολο της πατρίδας του αρνήθηκε να ικανοποιήσει την επιθυµία του Ελληνα οµογενούς. «Είναι κάτι που µε είχε συµβουλεύσει ο Θανάσης. Ηµασταν στο “Antetokounbros”, όταν ήρθαν κάποιοι και µας ζήτησαν να βάλουµε τις υπογραφές µας σε ελληνικές σηµαίες.

“Τη σηµαία την τιµάµε” µου είχε πει χαρακτηριστικά ο Θανάσης» υπογραµµίζει ο Greek Freak. Παρωνύµιο το οποίο προκάλεσε ρατσιστικό παραλήρηµα του Ερευνητικού Οργανισµού Ελλήνων κατά του Θανάση Αντετοκούνµπο. Το όλο θέµα προέκυψε µε αφορµή το µπλουζάκι που φόρεσε ο αδελφός του Γιάννη Αντετοκούνµπο στο All Star Game του NBDL και το οποίο έγραφε «Greek Freak Nation». Το «Greek Freak», που είναι το παρατσούκλι µε το οποίο βάπτισαν τον Γιάννη Αντετοκούνµπο οι Αµερικανοί, θεωρήθηκε ύβρις προς το ελληνικό έθνος, καθώς έτσι το… µετέφρασε το Google.

Ο Θανάσης είχε φορέσει το συγκεκριµένο µπλουζάκι για να ευχαριστήσει τον αδελφό του, Γιάννη, ο οποίος λειτούργησε ως φυσικό εµπόδιο στον διαγωνισµό καρφωµάτων του All Star Game. Ο Ερευνητικός Οργανισµός Ελλήνων µετέφρασε το «Greek Freak Nation» ως «ελληνικό φρικτό έθνος» και στη συνέχεια, µε οργίλη ανακοίνωση, ζήτησε «να του αφαιρεθεί αµέσως η υπηκοότητα! Αυτό είναι το ευχαριστώ του Αντετοκούµπο στο έθνος των Ελλήνων! ∆είτε τι έγραφε η µπλούζα στο χθεσινό All Star Game του ΝΒΑ! GREEK FREAK NATION, µτφ: Ελληνικό φρικτό έθνος».

Κατόπιν… εορτής, βέβαια, ο εν λόγω Οργανισµός αναγνώρισε το σφάλµα του και ζήτησε συγνώµη. Πρόσφατα, επίσης, ο Γιάννης Αντετοκούνµπο, έπειτα από αγώνα των Μπακς, όταν είδε Ελληνες φιλάθλους να φωνάζουν ρυθµικά «MVP», αφού τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους, πήρε το µικρόφωνο και άρχισε να τραγουδάει τον Εθνικό Υµνο. Τον Εθνικό µας Υµνο, τον Εθνικό του Υµνο… Ο Giannis αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα οφείλει το ζην και στις ΗΠΑ το ευ ζην…

Δύο πρώην συμπαίκτες μιλούν για το φιλαράκι τους

πράγµατα που δένουν τον Γιάννη Αντετοκούνµπο µε την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και δυνατές φιλίες που δηµιούργησε στα εφηβικά του χρόνια. ∆ύο παλιοί συµπαίκτες του από την εποχή του Φιλαθλητικού, ο Χρήστος Σαλούστρος και ο Νίκος Γκίκας, µιλούν στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» για τον παίκτη-φαινόµενο.

«Είµαι πολύ συγκινηµένος µε όλο αυτό που έγινε ξανά µε τον Γιάννη, µε την ανάδειξή του σε MVP και τη µεγάλη αναγνώριση που απολαµβάνει» δηλώνει ο Χρήστος Σαλούστρος και συνεχίζει: «Φυσικά γνωρίζω εδώ και χρόνια ότι ο δρόµος που πήρε ο Γιάννης προς τα πάνω είναι χωρίς επιστροφή, όµως όταν κάθοµαι και σκέφτοµαι τα εφηβικά µας χρόνια στον Φιλαθλητικό και πώς εξελίχθηκε όλη αυτή η ιστορία, συγκινούµαι.

Είναι πολλά αυτά που µας δένουν από το παρελθόν ως παρέα. Υπάρχει µια δυνατή φιλία, πιστεύω. Ζήσαµε πράγµατα και καταστάσεις που δεν έχουν βγει ποτέ προς τα έξω και δεν θα βγουν, γιατί δεν χρειάζεται. Φυσικά µιλήσαµε µετά την ανακοίνωση που έγινε για τον MVP και του µετέφερα τα συγχαρητήρια και άλλων παιδιών.

Επικοινωνούµε τακτικά και µέσα στη χρονιά και πλέον τον περιµένουµε να έρθει στην Ελλάδα για να τα πούµε και από κοντά. Το εντυπωσιακό µε τον Γιάννη, από τότε που θυµάµαι, ήταν η µεταβολή του από µήνα σε µήνα, από εβδοµάδα σε εβδοµάδα. Αλλαζε διαρκώς, ψήλωνε, βελτίωνε κινήσεις, αντίληψη… Ηταν διαρκώς σε εξέλιξη. Η χρονιά που έκανε φέτος ήταν διαστηµική. Ο αριθµός των 60 νικών µε τους Μπακς είναι µεγάλη υπόθεση. Ο Γιάννης δεν έχει ταβάνι, θα ανέβει πολλές κορυφές ακόµη. Είχα εκνευριστεί στο παρελθόν όταν κάποιοι άφηναν υπονοούµενα σχετικά µε την επιθυµία του να παίξει στην Εθνική οµάδα. Είναι ντροπή να λες γι’ αυτό το παιδί πως δεν θέλει να αγωνιστεί, ενώ όντως αντιµετώπιζε πρόβληµα. Κάποιοι από αυτούς που τον κατηγορούσαν, σήµερα τον αποθεώνουν, όµως έτσι είναι η ζωή».

«Ήταν πάντα προσγειωμένος»

Μέλος της παρέας του Γιάννη από τα χρόνια της… υποµονής είναι και ο Νίκος Γκίκας: «Και µόνο αυτή η αίσθηση υπερηφάνειας που δίνει στους Ελληνες ο Γιάννης είναι αρκετό για να νιώθουµε όλοι ευγνώµονες απέναντί του. Τελικά πιστεύω ότι το µεγαλύτερο προσόν του Γιάννη είναι ο χαρακτήρας του. Αποδείχθηκε και στην οµιλία του, το παραδέχονται όσοι συναναστρέφονται µαζί του. Τι θυµάµαι από τα παλιά; Ηταν πάντα προσγειωµένος, πολύ πεισµατάρης, έκανε ατέλειωτες ώρες προπόνηση, σταδιακά άρχισε να καταλαβαίνει πως το µπάσκετ θα µπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για όλη την οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια κάνουµε µαζί για κάποιες ηµέρες διακοπές – ξέρεις, αντροπαρέα. Πέρυσι πήγαµε στην Κρήτη, φέτος θα δούµε πού θα πάµε. Περνάµε ωραία, θυµόµαστε τα παλιά και φυσικά γελάµε πολύ».

NBAοικογένεια ΑντετοκούνμποΜιλγουόκι ΜπακςΓιάννης ΑντετοκούνμποGreek Freak