Αθλητισμός|22.10.2018 19:15

Τα χρυσά γονίδια του Στέφανου Τσιτσιπά

Ανδρέας Παπαλουκάς

Κατηγορία σπάνια. Τενίστας που τρέχει σαν ραλίστας. Στην πορεία του προς την κορυφή αναπτύσσει ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πριν από δύο χρόνια (10/10/2016), ο 20χρονος σήμερα Στέφανος Τσιτσιπάς πραγματοποίησε το πρώτο μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Από Νο313 πήγε στο Νο241. Λίγες μέρες μετά (31/10) μπήκε στο top 200, καταγράφοντας, σε διάστημα 11 μηνών, άνοδο 483 θέσεων!!

Κι αυτή ήταν μόνον η εκκίνηση για τον κορυφαίο Ελληνα τενίστα, ο οποίος χθες κατέκτησε τον πρώτο τίτλο τουρνουά ATP στην καριέρα του. Τη διαδρομή προς την επιτυχία την είχε δοκιμάσει άλλες δύο φορές (τον περασμένο Απρίλιο και τον Αύγουστο, έφτασε, δε, στη 15η θέση), ωστόσο το εγχείρημα ήταν τότε εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα και για τον θρασύ-αγωνιστικά- Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο Ράφα Ναδάλ, στους δύο πρώτους τελικούς σε τουρνουά ΑΤΡ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον νεαρό Ελληνα αθλητή. Οι δύο ήττες από τον Ισπανό τενίστα αποτέλεσαν για το ελληνόπουλο μαθήματα επιτυχίας. Επίτευγμα που σημειώθηκε στο Οπεν Στοκχόλμης, επί του 30χρονου Ερνεστς Γκούλμπις, ο οποίος το 2014 είχε φτάσει στο Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης και είχε ισάριθμες νίκες στους έξι τελικούς στους οποίους είχε λάβει μέρος.

Στα βήματα του παππού του

Αν τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα, ούτε και οι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη παίζουν τένις. Στο κορτ κατέρχονται η θέληση, το σθένος, το θράσος. Στοιχεία που διαθέτει ο γιος του παλιού αθλητή και προπονητή του τένις Απόστολου Τσιτσιπά και της Ρωσίδας, πρώην τενίστριας Τζούλια Σαλνίκοβα, η οποία τον Οκτώβριο του 1990 είχε φτάσει στο Νο194 της παγκόσμιας κατάταξης.

Το «μήλο» δεν μπορούσε να λοξοδρομήσει (για πολύ). Αρχικά ακολούθησε (παράλληλα με το τένις) τα βήματα του παππού του, Σεργκέι Σαλνίκοφ, παλιού διεθνούς ποδοσφαιριστή της Σπαρτάκ Μόσχας, συμπαίκτη, μεταξύ άλλων, του Λεβ Γιασίν στην Εθνική Σοβ. Ενωσης που κατέκτησε το 1956 το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης. Τότε που λάτρευε τον Ροναλντίνιο και ήθελε να του μοιάσει.

Ωστόσο, αφ΄ ής στιγμής έπαιξε τους πρώτους του αγώνες τένις στο εξωτερικό και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο, η ρακέτα έγινε η μόνιμη σύντροφός του. Αυτή που τον κάνει περήφανο κι εκείνος, με τις επιτυχίες του, γεμίζει με υπερηφάνεια τους γονείς του...

ΤένιςΣτέφανος Τσιτσιπάς