Αθλητισμός|04.07.2019 08:20

Copa America: Στον τελικό το Περού, 44 χρόνια μετά (vids)

Newsroom

Οταν το Περού γνώριζε την συντριβή με 5-0 από την Βραζιλία στην τελευταία αγωνιστική της φάσης ομίλων, έβλεπε κατάφατσα το φάσμα του αποκλεισμού και κανείς δεν έδινε μια δεκάρα για την ομάδα του Ρικάρντο Γκαρέκα.

Διέψευσε, όμως, τους πάντες, απέκλεισε στα πέναλτι την Ουρουγουάη και με εμφατικό τρόπο την Χιλή (3-0), φτάνοντας στον τελικό της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, κάνοντας (τρελά) όνειρα για τον τρίτο τίτλο της ιστορίας της, κατά σύμπτωση, κόντρα στην οικοδέσποινα Βραζιλία (Κυριακή 7/7, 23:00).

Στο πρώτο ημίχρονο, το Περού έπνιξε την Χιλή με το πώς παρατάχθηκε στο «Γκρέμιο Αρένα» του Πόρτο Αλέγκρε. Διαρκής πίεση, συνεχές τρέξιμο και κυριαρχία που αιφνιδίασε πλήρως την κάτοχο των τελευταίων δύο τροπαίων, η οποία την Κυριακή θα αποχαιρετήσει τον θρόνο της.

Η ανωτερότητα του Περού είχε την ανταμοιβή της στο 20ό λεπτό, όταν ο Κρίστιαν Κουέβα έκανε την σέντρα, ο Αντρέ Καρίγιο πήρε την κεφαλιά και ο Εντισον Φλόρες νίκησε από κοντά τον Γκαμπριέλ Αριας.

Το 1-0 του Περού

Το γκολ επέτρεψε στο Περού να κλειστεί πίσω και να ψάξει την κόντρα, με την οποία και «σκότωσε» την Χιλή (38’), όταν ο Αριας έκανε λάθος έξοδο, ο Καρίγιο βρήκε τον Γιοσιμάρ Γιοτούν στο ύψος της μεγάλης περιοχής και αυτός με απεθείας σουτ έβαλε τις βάσεις για τον ιστορικό θρίαμβο των Περουβιανών.

Το 2-0 του Περού

 

Σφραγίδα Γκερέρο

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Χιλή τα έδωσε όλα, πίεσε, έχασε ευκαιρίες, αλλά ο Πέδρο Γκαγιέσε, ο οποίος στα προημιτελικά απέκρουσε πέναλτι του Λουίς Σουάρες, κατέβασε ρολά.

Είχε και την τύχη σε μια φάση του Εδουάρδο Βάργκας που κατέληξε στο δοκάρι, προτού ο 35χρονος αρχηγός Πάολο Γκερέρο δώσει διαστάσεις θριάμβου στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ολοκληρώνοντας έναν καταπληκτικό ομαδικό συνδυασμό.

Το 3-0 του Περού

 

Το… πάρτι, μάλιστα, δεν είχε τελειώσει, αφού στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Γκαγιέσε απέκρουσε πέναλτι «α λα Πανένκα» του Βάργκας. Στο «Μαρακανά», η Βραζιλία είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά κανείς δεν δικαιούται να υποτιμήσει το Περού. Οσοι το έκαναν, το πλήρωσαν.

Το χαμένο πέναλτι

 

ΧΙΛΗ: Αριας, Ισλα, Μεδέλ, Μαριπάν (89’ Καστίγιο), Μποσεζούρ, Αράνγκις, Πούλγκαρ, Βιδάλ, Φουενσαλίδα (46’ Σαγάλ), Βάργκας, Σάντσες.

ΠΕΡΟΥ: Γκαγιέσε, Αντβίνκουλα, Σαμπράνο, Αμπράμ, Τράουκο, Τάπια, Γιοτούν, Καρίγιο (71’ Πόλο), Κουέβα (80’ Μπαγιόν), Φλόρες (50’ Γκονσάλες), Γκερέρο.

 

Copa AmericaΕθνική ΠερούποδόσφαιροΕθνική Χιλής