Αθλητισμός|05.07.2019 00:54

Ο «πόλεμος του τσαγιού» μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας συνεχίζεται μετά από 230 χρόνια

Newsroom

Η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ προετοιμάζεται για τον τελικό του Μουντιάλ που θα γίνει την Κυριακή (7/7) στη Λιόν με αντίπαλο την Ολλανδία (νίκησε 1-0 τη Σουηδία στον ημιτελικό) αλλά όλοι ασχολούνται ακόμα με τη νίκη με 2-1 επί της Αγγλίας στον πρώτο ημιτελικό και κυρίως με τον πανηγυρισμό της αρχηγού Αλεξ Μόργκαν η οποία πέτυχε το νικητήριο τέρμα στο 31ο λεπτό.

Η Μόργκαν μετά την επίτευξη του τέρματος επιδεικτικά έκανε μία χειρονομία σαν να πίνει ένα ρόφημα, εν προκειμένω τσάι.

Ιστορικός συμβολισμός...

Αυτή η κίνηση έχει τεράστιο συμβολισμό και παραπέμπει στις εποχές της κυριαρχίας των Άγγλων αλλά και στην αμερικανική επανάσταση που γιορτάζεται σαν σήμερα (4η Ιουλίου).

Πρόκειται για την χειρονομία κάποιου που πίνει τσάι και στην ουσία λοιδορεί τους αποικιοκράτες Άγγλους που ως γνωστόν έχουν αγαπημένο ρόφημα το τσάι. Τις ταραγμένες εποχές οι Αγγλοι περιγράφονταν ως άπληστοι κυνηγοί του μαγικού ροφήματος προβαίνοντας σε σειρά άνομων ενεργειών για να εξασφαλίσουν την πρώτη ύλη.

Το τσάι της Βοστόνης το 1773

Μάλιστα από την συγκεκριμένη κίνηση ξεκίνησε και η στάση που πέρασε στην ιστορία ως επανάσταση του «τσαγιού της Βοστόνης» το 1773. Ηταν μία πολιτική διαμαρτυρία που άνοιξε και το δρόμο για τις επαναστατικές εκδηλώσεις (1775-1783) από 13 αποικίες που προώθησαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πανηγυρισμός της Μόργκαν έγινε μόλις δύο ημέρες πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4 Ιουλίου).

Σύμφωνα με την New York Post της Τετάρτης (3/7) «η Βοστόνη ξεκίνησε την επανάσταση από τη θάλασσα και η Αγγλία έχει ηττηθεί από το τσάι».

«Προσβλητική κίνηση»

Ο πανηγυρισμός της Μόργκαν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των ΜΜΕ της Αγγλίας που φιλοξενούν δηλώσεις παικτριών της χώρας. Η Λιλιάν Σάντερσον είπε: «Περίμενα πως η Μόργκαν θα σκοράρει αλλά δεν περίμενα να πανηγυρίσει κατ' αυτόν τον τρόπο που είναι ιδιαίτερα προσβλητικός».

«Πατριωτική χειρονομία»

Η ίδια η σκόρερ παραδέχτηκε πάντως πως ήθελε να στείλει το δικό της μήνυμα: «Η διαδρομή μας σε αυτό το τουρνουά δεν ήταν εύκολη. Ευχαριστώ όσους πιστεύουν σε μας. Αυτή είναι η χειρονομία του τσαγιού».

Στο πλευρό της αρχηγού των ΗΠΑ και η Χίλαρι Κλίντον που την χαρακτήρισε πατριωτική κίνηση

T

Πάντως, η ομάδα γυναικών των ΗΠΑ έχει βρεθεί πολλές φορές στο μάτι αρνητικής δημοσιότητας σε αυτό το Μουντιάλ. Αρχικά κατηγορήθηκαν για αλαζονεία μετά τους έξαλλους πανηγυρισμούς σε κάθε γκολ του 13-0 επί της Ταϊλάνδης στην πρεμιέρα, αλλά και για τις κατασκοπευτικές τακτικές παραμονής του ημιτελικού.  

T

ΗΠΑΕθνική ομάδα ΗΠΑΕθνική ΑγγλίαςΠαγκόσμιο Κύπελλο ΓυναικώνΑγγλίατσάιγυναικείο ποδόσφαιρο